Xion : Je to VEĽMI divné..... O 15-tej hodine (prešlo 6 hodín) som rozmiešal 1L mlieka ktoré prešlo šetrnou pasterizáciou, s polkou balíka BULHARSKEJ jogurtovej kultúry. Polka balíka sa dá použiť na maximálne 2,5L mlieka. Ja som ju použil na liter mlieka, aby som mal o to väčšiu istotu, že sa jogurt podarí. Vyvaril som predtým hrniec, kvalitne všetko vyumýval, vriacou vodou vypláchol nerezovú nádobu jogurtovača ESSENS, vriacou vodou som ošetril aj tyčku kuchynského teplomeru ktorou som meral teplotu zohrievajúceho sa mlieka (zohrieval som do 37 stupňov), lyžičku ktorou som dôkladne rozmiešal kultúru v mlieku.... Dal som to do v podstate vriacou vodou vysterilizovaného jogurtovača.... Prešlo 6 hodín a .... mlieko rovnako riedke ako predtým.... JA TOMU NEROZUMIEM........... To je už takmer nemožné, aby aj druhú kultúru mala mŕtvu, hlavne, keď to je aj iná šarža, aj iný typ... Je to obchodík s veľkým sortimentom, s dlhou tradíciou, aj s internetovým predajom....
Ostáva mi jediné..... Kúpil som vysokopasterizované BIO mlieko (šetrná pasterizácia je 15 sekúnd pri 72 stupňoch, vysoká pasterizácia je 15 sekúnd pri 85 stupňoch...čo ma neteší, ale..stále to nie je ani 100 stupňov, ani nejakých 135 pri UHT) .... Rozmiešam v ňom druhú polovicu obsahu vrecúška bulharskej kultúry...
ALE TERAZ S TÝM, že pol litra nalejem do spomínaného jogurtovača, a druhý pol liter do jogurtovača "Ariete Yogurella", ktorý považujem za horší (navyše umelohmotná nádobka ktorá k nemu patrí je neumývateľne zanesená od fermentovania obilnín v jogurtovači -
no nahradím ju sklenenou fľaškou od uhoriek, takže prípadne "hygienický" problém je vyriešený)
Keď sa ANI TENTORAZ nepodarí jogurt, tak budem úplne v šoku, lebo potom na 100% nie je chyba ani v mlieku ani v jogurtovači (aká len chyba môže byť v jogurtovači ? ...
), ale pani predáva MŔTVE kultúry (ale je mi potom záhadou, ako je možné, že ich ľudia kupujú... ???)
Hneď ráno dám vedieť ako to dopadlo.1. Ak sa vytvorí jogurt v oboch jogurtovačoch, problém bol VŽDY V MLIEKU, a z nejakého dôvodu funguje na výrobu gréckeho a bulharského jogurtu (konkrétnej značky) LEN vysokopasterizované mlieko.
2. Ak sa vytvorí jogurt len v jogurtovači v ktorom budem budem jogurtovať v sklenenej nádobke, bude to znamenať, že nerezová nádoka (ale prečo by sa potom vyrábal jogurtovač s nerezovou nádobou ?
) bola kontraindikačná výrobe jogurtu.
3. Ak sa nevytvorí jogurt ani v jednom prípade (bude to už štvrtý druh mlieka ktorý skúšam), tak chyba bude na 1000000% v jogurtových kultúrach, ktoré pani predáva. ALEBO TO BUDÚ PARANORMÁLNE JAVY ??? ... Ak sa jogurt znova nepodarí, pôjdem za pani a čo jej poviem ? ... Že predáva mŕtve kultúry, a že ja som jediný, ktorý jej to oznámil ? Túto možnosť zatiaľ (ráno uvidím) zavrhujem, lebo asi by som dostal infarkt...NIE Z TOHO, že pani z nejakého (asi nevedomého) dôvodu predáva mŕtve jogurtové kultúry, ale z dôvodu, že jej to nikto neoznámil. A potom u mňa človek "ako druh" ...klesne...
Takže ľudkovia, zajtra odhalíme skutočnosť ...
Myslím, že bude platiť "bod č.1". V tom prípade ale budem silno sklamaný z jogurtovacích kultúr (aspoň od konkrétneho výrobcu), že im nie je pochuti ani surové, a ani šetrne pasterizované mlieko...
Dúfam, že z dôvodu vysokej zvedavosti nebudem mať problém zaspať...