krasnagadgetka píše:
Děkuji, ale teď čtu, že denní dávka vitaminu D by neměla překročit pětinásobek DDD, tedy 25 µg/den. Při vyšších dávkách může dojít ke svalovým křečím, kalcifikaci měkkých tkání (usazování v srdci a ledvinách, kloubech, cévách, plicích), hyperkalcémie (zvýšení hladiny vápníku v krvi) a v důsledku toho zvýšené riziko tvorby vápenatých močových kamenů, narušení správného růstu a poškození ledvin.
Takže teď nevím co teda.
Není tedy lepší brát třeba 2000 IU denně a brát ho třičtvrtě nebo půl roku 5 dní v týdnu? Nebo menší dávku každý den? Těch 5000 IU je dost a to vážím víc než 60 kg.
Máte s tím zkušenosti?
Nadbytek vznikne až když dokážete vitamínem D nasytit i tělesné tuky.
Těch 25 ug je 1000 IU. Když jste deficitní, tak pokud budete brát 1000 IU denně, tak se do horní poloviny normálního intervalu nedostanete ani za sto let.
Tady máte kalkulačku, která vám pro vaši hmotnost spočítá kolik vitamínu D musíte brát denně:
DDD není optimální denní dávka, ale nejmenší možná, abyste ještě neměla zjevné projevy deficitu.
UTI - Upper Tolerable Intake pro vitamín D je 4000 IU, takže současná věda (aniž by o vás cokolvi věděla) připouští, že po dobu tří měsíců lze brát 4000 IU denně, aniž by hrozily zdravotní problémy.
Já jsem kdysi měl tabletky, kde jedna měla 12 000 IU, a bez nejmenší obavy jsem je baštil, někdy i dvě denně. Vážím cca 80 kg. Teď mám tabletky, kde jedna má 2500 IU a nasypu si jich občas pár do hrsti a příliš neřeším kolik jich je ...