[quote="Xion":2n30npmx]
Jasne, ze je to najma na chlor. Ale ze vraj to i zmakci vodu, co je vhodne pre kanvice, ze sa menej zanasaju (ked sa to pouzije na caj/kavu, ktora potom udajne lepsie chuti). Bakterie niesu problem, pokial to pouzijes na caj/kavu/ do polievky, atd, iba ked to pijes priamo.
Okolo tohto "problemu" sa vedie boj, kde vyrobcovia uvadzaju, ze tento problem je minimalny, lebo dovnutra davaju striebro. Chvilu som sa tomu venoval, ale nemam si ako spravit vlastne testy. Nasiel som len niekolko testov po nete, kde nasli bakterie po tyzdni pouzivania takeho filtra. Neuviedli vsak, aky druh filtru pouzivali. (ani akym sposobom ho pouzivali, pri akej teplote, to je velmi dolezite, ani kolko krat za den ho preplachovali)
[/quote:2n30npmx]
Ve změkčení vody bych tolik nevěřil. Ano, pomůže to, protože to odstraní chloridy apod, které vedou také k zanášení a tak se konvice opravdu mohou zanášet méně a voda bez chlóru je samozřejmě chutnější. Pokud je ale voda hodně tvrdá, není to tak, že jí změkčí a problém to vyřeší. S vápníkem a hořčíkem (= vodním kamenem) to totiž nic nedělá.
Pokud tam to stříbro opravdu dají, tak to problém řešit může, ale to už není běžně dostupný základní uhlíkový filtr, který se prodává všude a bude asi i dražší než ty jen s uhlíkem.
[quote="Xion":2n30npmx]
Dalsia vec, potrebovalo by sa to utestovat poriadne, lebo aj anti-marketingova kampan existuje. Teda, ci to nieje tak, ze tie bakterie vyplavis v prvej davke vody, tak ako vo vodovodnom potrubi, ked pustis vodu. Teda, trebalo by otestovat, ci ked kazdy den pred filtrovanim prefiltrujes pol litra vody a tu potom vylejes, ci to nestiahne vacsinu bakterii, a v dalsej vode, nieje uz minimum bakterii.
Dalej, filter by sa dal dat do ladnicky. Trebalo by to otestovat i v ladnicke. To je toto, ze oni nehladaju riesenia, oni proste len strasia, ze tam nasli bakterie.
[/quote:2n30npmx]
Ano obecně, pokud v jakékoliv konvici, sklenici nebo i v průtokovém ionizátoru člověk nechá stát vodu x dnů, ty potvůrky se tam víceméně nějak namnoží tak jako tak a budou nad limit. Jde o to spíš jak rychle a o nějakou základní hygienu.
Proto všichni doporučují při "odstávce" filtr odkapat a umístit do lednice apod..
Navíc mnohdy nejde jen o samotné filtry, zařízení se musí udržovat v čistotě celé a i u konvic je doporučováno jednou za čas kompletně konvici vyčistit.
Po protočení půl litru tam bakterií zůstane asi opravdu minimum i u uhlíkového filtru.
Tady opravdu záleží kdo a jak dělá testy, jaké postupy používá a půjde udělat test s pozitivním i negativním výsledkem podle požadovaného zadání.
[quote="Xion":2n30npmx]
Dalsia vec, viacero dlhodobo uzivajucich ludi potvrdilo, ze nikdy z toho nemali ziadne problemy. Vratane mna. Keby to predstavovalo nejaky problem, tak dostanes nejaku infekciu. Podla mna tie bakterie nespravia nic, ked sa dostanu do trilionov bakterialneho systemu v hrubom creve. To by tam museli rast salmonely alebo take nieco. V takom malom objeme ani v stojatej vody bez nejakej potravy pre bakterie, nevyrastie vela bakterii, ved ide len o par cm kubickych stojatej vody... a este mozno ich to splahne v prvom deci alebo dvoch vody. Ja tu prvu vylievam, teda kazdy den tade prelejem trochu vody, tu vylejem, a potom pouzivam az tu dalsiu.
A ked das filter do ladnicky, otazne je, kolko v cistej vode pri 6 stupnoch vyrastie bakterii, ked su este denno denne preplachovane.[/quote:2n30npmx]
S popisovaným postupem bych se opravdu nebál ani toho základního uhlíkového filtru a děláte to dobře.
_________________
S pozdravem a přáním krásného dne,
Ing. Petr Hamtil