Velice ráda,projela jsem ruský net a taky si od Bolotova stáhla několik knih.Je tam taky plno you tube k tomu tématu.
Vlaštovičník má nejvyšší účinnost do slunovratu.Vzala jsem asi 100ml nakrájené natě byliny a 200ml cukru.Bylinu jsem zabalila do obvazové gázy spolu s malou skleničkou(štamprlátkem).Někde uvádí kamínek,ale já nevím,zda by křemík nějak negativně neovlivnil kvašení.To závaží je nutné,aby nám ten balíček nevyplaval.Gáza se dá koupit -Sterilux ES 10cm x 10cm.Je trochu dražší,ale gázy je dost.
Jedovaté drogy kvasíme v syrovátce,která neutralizuje jedovatost.Prý to tak jde i s hlaváčkem jarním či s omějem ale do toho bych asi nešla.
Do 3litrové sklenice dáme balíček s rostlinou,zalijeme 3litry syrovátky v které jsme rozmíchali cukr.Dáme do tepla a hlavně do tmy!To jsem nevěděla,proto první dávka se nepovedla.Po pár dnech se na povrchu většinou utvoří plíseň.Tu je třeba dřevěnou lžíci odstranit.Musíme samozřejmě láhev přikrýt nějakou tkaninou,která propustí vzduch a ne octomilky,jež by obsah znehodnotily.Roztok pravidelně kontrolujeme a plíseň odstraňujeme.Po pár dnech roztok mění barvu z bílé do žluta.Objevují se bublinky,které signalizují kvašení.Asi po14 dnech,v závislosti od teploty,bublinky mizí a nápoj je hotov.Odlejeme si třeba litr a doplníme syrovátkou s cukrem.Za pár dní je roztok hotový.To můžeme provést asi až 3x.Odlité množství skladuje v lednici.Jak dlouho vydrží přesně nevím ale týden určitě.Ješte jsem zapomněla,že jestli je na dně roztoku moc bílé usazeniny(prý mrtvé buňky),můžeme přelít obsah do čisté lahve, samozřejmě i s balíčkem byliny.Nápoj má mírně nahořklou jablečnou chuť.
Zprvu užíváme 3xdenně lžíci asi 30min před jídlem.Pak zkusíme přejít na 100ml 3x denně.Návody se z různých zdrojů mohou lišit,popisuji jen svůj postup.
http://www.bolotov.com.ua/info/chistote ... histotele/https://sk.sneznoe.com/articles/kvas/kvas-bolotova.htmlTakto je vše mnohem srozumitelnější a jednodušší i pro ty hodně opatrné.