Jednorazovy_Nick píše:
Xion, to s tym "prebudenim" (zjogurtovanim) susenej kultury Bulharskeho jogurtu v 2dcl vysokopasterizovaneho homogenizovaneho mlieka (nie vsak UHT), ktore by som potom vmiesal do suroveho a dal to cele jogurtovat, to mi znie ako VELMI ZAUJIMAVY napad.... Ale nepouzil by som cely balicek...ale tak 1/3 (ktora by mala stacit na 1,66L jogurtu) .... Predsa len, jogurt nechcem predrazeny (nieco stoji aj cesta do toho obchodu, a cas....).....
Mohol by som striedat taky bulharsky jogurt s bifidokulturami a kyšku/zakysanku...
Totiz podarila sa mi fajn vec....
Zmiesal som 1,1L suroveho mlieka so 130g kvalitnej domacej "gazdovskej" vysokotukocnej (zvlastne, ze nepisu ake mnozstvo tuku...) kyslej smotany, zohrial na 40 stupnov, dal do jogurtovaca, asi v strede casu jogurtovania raz premiesal, robilo sa to 15 hodin... Potom som to rozmixoval, lebo iz sa oddelovala srvatka od tuhsej zlozky (mliecny tuk a bielkoviny, vapnik...)... A vysledok ? ...MNAAAAAAAAMMMM !!!! Kyslejsie nez skysnute mlieko, chutnejsie nez skysnute mlieko, doslova to bola radost pit.... Avsak 260g tej smotany ma stalo 1,70 Eur, takze by sa to riadne predrazilo v porovnani s "obycajne" skysnutym mliekom...o 85 centov na nieco vyse liter, cize o 43centov na den....
PRETO druhu varku 1,1L (nechapem, preco davaju 1,1 -1,13L mlieka miesto 1L, ked pisu na obale 1L
) zmiesam NIE so 130g tej konkretnej vysokokvalitnej kyslej smotany, ale so stvrtinou balenia (65g)....a budem ocakavat/dufat v rovnako chutne a funkcne skysnutie, samozrejme viem, ze tam bude o cosi menej tuku, takze bude o trosicku menej lahodna chut.
Dam potom vediet ako to dopadlo.....
A Xion, ja som presvedceny, ze pitie takych 500-550ml kyšky/zákvasu denne (tolko pijem) sa REALNE postara o vylepsenie mikroflory... Vdaku tomu VAPNIKU z mlieka ktory neutralizuje zaludocne stavy, vdaka tomu objemu vody v mlieku (ktory sam o ssbs neutralizuje do urcitej miery zaludocne stavy), a vdaka tomu, ze to proste budem pit dlhodobo...
Mozno by ale stacilo rozdrobit 50g bryndze v 2,5dcl vody a nalacno vypit... Mozno by to malo (ked to co pises je pravda) X nasobne viac probiotik nez bulharsky jogurt, kyška.... Ved mozem to striedat....Bud kyšku s bulharskym jogurtom (ked da spominanym sposobom uchyti v surovom mlieku) a "bryndzovym mliekom" alebo kyšku s "bryndzovym mliekom".... Myslim, ze bohato bude stacit ta kyška na striedačku s bryndzovym mliekom....a na tsn Bulharsky jogurt sa v dobrom "vykaslem"...
ZDENINA : Mala si pravdu, vcera a dnes ma uz nezahlienilo po vypiti skysnuteho mlieka, kyšky.... Uz si asi fakt zvyka zaludok na to...na to, co par rokov nedostaval...
Zo zakona musia mat mnozstvo tuku uvedene na mliecnom vyrobku. Dokonca aj v susine.
1L respektive objemy a gramaze na vyrobkoch, su myslene ako minimalne. Niektori vyrobcovia davaju malu rezervu navyse.
To zneutralizovanie stavy mliekom nicomu nepomoze, telo si tam aj tak postupne vyluci pH. Prave naopak, to ze tam je voda, zdrzuje travenie, cize preto lepsie vychadzaju koncentrovanie mliecne vyrobky (ako bryndza, tvaroh, makky syr), lebo tam telo nemusi traviacimi stavami travit "vodu". Iba to predlzuje travenie, a zvysuje sancu, ze zhynu tie prospesne bakterie.
Z tejto studie vyplyva, ze dost vela probiotickych vyrobkov porusuje co delkaruje, v niektorych ani nenasli uvedene kultury.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15541801Treba byt opatrny, a vediet presne, co sa deje,a co treba urobit, aby prezili, aby clovek neblbol zbytocne a neplytval prachmi zbytocne.
Mnozstvo prospesnych bakterii a kvasiniek v bryndzi je 1 miliarda / g.
V jogurte je to v priemere 10 milionov/g
Probioticke jogurty maju az okolo 4 miliardy (aktivia od Danone) na 100g. Na gram to teda vychadza 40 milionov/g (4x viac ako bezny jogurt)
Actimel ma 20 miliard / 100 gramov, teda 200 milionov / g, to je tak najviac co bezny probioticky vyrobok obsahuje. (jeho vyroba ako uvadzaju trva az 5 dni, teda je to uz tak trochu nieco ako kefir) Vidis, ze bryndza ma oproti tomu stale 5x viac probiotik, nez Actimel, ktory je zatial najviac nabity probioticky napoj. Ale to aj preto, ze jej fermentacia trva dlhsie nez 5 dni. Neda sa to oklamat 1 dnovou vyrobou, tie bakterie potrebuju cas, aby sa tak koncentrovane namnozili. Takze vidis, ze bryndza to vyhrava, aj kvoli koncentracii a aj kvoli dlzke fermentacie. Nedosiahnes viac nez v bryndzi,l nejakym kyslym mliekom alebo jogurtom. Ta activia od Danone je tak maximum co sa da dosiahnut v jogurte (je to 25x menej nez v bryndzi), a Actimel (5 x menej nez v bryndzi). Actimel ma ale aj ine kultury , ktore tam niesu spomenute, takze mozno tak 4x menej ma nez bryndza.
Cize vidis, ze 2 gramy bryndze ti da viac bakterii, nez jeden kelimok jogurtu. Takze ano, za mna, dat si cajovu lyzicku bryndze, s trochou vody a suseneho ovocia, a mas to lepsie nez akykolvek jogurt. Uz aj preto, ze sa to rychlejsie stravi, 1 CL bryndze bude stravena velmi rychlo.