Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned pro 22, 2024 9:28 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 60 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: sob kvě 29, 2010 12:13 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Zistil som (s najväčšou pravdepodobnosťou), že mám žalúdkovú dispepsiu. Príznaky sú presne také, aké sa popisujú pri tomto ochorení. Už pri zjedení 100g jablka mi dnes akoby ostalo v žalúdku a tlačí ma to (alebo páli?) v hrudi...
Takže niečo o dispepsii :

Dyspepsia
Nepríjemnosť spojená so súborom "pestrých" ťažkostí so žalúdkom a črevami…
Dyspepsia je súbor veľmi pestrých ťažkostí vznikajúcich pri poruchách funkcií žalúdka a čriev. Dyspepsia žalúdková – zahrňuje ťažkosti v oblasti hornej časti tráviacej rúry; dyspepsia črevná - zahrňuje ťažkosti v oblasti dolnej časti tráviacej rúry.
Dyspepsia žalúdková – medzi symptomatické prejavy sa radia pocit plnosti, tlaku, nafúknutia žalúdka, grganie, nechuť do jedla, zvýšené slinenie, vracanie. Príčinou je porucha nervovej regulácie, hrubé chyby v stravovaní a životospráve, poruchy sekrécie tráviacich štiav, emociálne a stresové príčiny, neurovegetatívna labilita.
Dyspepsia žalúdková – sa delí na:
1. dráždivý žalúdok – prejavuje sa hypertonickým, niekedy kaskádovitým žalúdkom, zvýšená sekrečná činnosť, príznaky napodobňujú vredovú chorobu (nevredová dyspepsia),
2. ochabnutý žalúdok – býva hypotonický, s príznakom nedostatočného trávenia, anorexiou, tlakom a pocitom plnosti po jedení.
Dyspepsia črevná – medzi symptomatické prejavy sa radia nepravidelná stolica, bolestivé pocity v bruchu, škvŕkanie v črevách, funkčné poruchy môžu spôsobiť črevnú dismikróbiu. Ďalej sú známe ešte dyspepsia kvasná – stolica kašovitá, svetlejšia, s kyslým zápachom a dyspepsia hnilobná – stolica tmavá, hnilobný pach, býva často aj pri karcinóme hrubého čreva.


************************
Dyspepsia (porucha trávenia)
Táto choroba sa prejavuje ťažkým trávením, pocitom bolesti alebo plnosti žalúdka, plynatosťou a pálivým pocitom, väčšinou po jedlách. Termín dyspepsia označuje akékoľvek, aj mierne nepohodlie v oblasti žalúdka, žlčovodov alebo čriev.

Príčiny
Zlé trávenie (gastrická dyspepsia) môže byť spôsobené výživovými, psychickými alebo funkčnými dôvodmi. Môže ho však zapríčiniť aj nejaká organická porucha, napr. vredy žalúdka alebo dvanástnika, rakovina žalúdka, stenóza (zúženie) vrátnikovej chlopne (zúženie chlopne na báze žalúdka) alebo iné vážne ochorenia.

Fytoterapia
Žihľava podporuje vylučovanie tráviacich štiav a činnosť žalúdka.
Sladké drievko znižuje prekyslenie žalúdka a odstraňuje pocit nafúknutosti.
Fenikel podporuje vyprázdňovanie žalúdka a trávenie.
Harmanček zmierňuje nevoľnosť a vracanie, zvyšuje chuť do jedla.
Mäta prieporná povzbudzuje tráviace procesy.
Saturejka zvyšuje chuť do jedla, podporuje trávenie, znižuje plynatosť.
Boldovník digestívum podporuje trávenie, povzbudzuje chuť do jedla.
Kamenný čaj podporuje trávenie, zvyšuje chuť do jedla.
Alojzia citrónová podporuje trávenie, protikŕčová, uvoľňuje plyny.
Mäta sivá podporuje tráviace procesy, zvyšuje tvorbu žalúdkových štiav.
Myší chvost povzbudzuje tráviace procesy, zvyšuje tvorbu žalúdkových štiav.
Aloe vera podporuje chuť do jedla, účinné stomachikum.
Chinínovník povzbudzuje chuť do jedla a trávenie, pôsobí proti zvýšenému črevnému kvaseniu.

Chronická gastritída
Diagnóza chronickej gastritídy sa robí pomocou biopsie žalúdka. Táto choroba väčšinou naznačuje nejaké skryté ochorenia, napr. vredy dvanástnika alebo anémiu z nedostatku železa, či iné choroby, ktoré zasahujú žalúdok. Môže súvisieť aj s nedostatkom tráviacich štiav.

Fytoterapia
Uvedené rastliny posilňujú tráviace funkcie a podporujú regeneráciu atrofovanej žalúdkovej sliznice, ktorá je jedným z najvážnejších symptómov chronickej gastritídy.
Kurkuma zvyšuje tvorbu žalúdkových štiav.
Horec žltý zvyšuje sekréciu všetkých žliaz tráviacej sústavy.
Myší chvost posilňuje tráviace orgány, stimuluje činnosť žalúdka a tvorbu žalúdkových štiav

Bolesť žalúdka
Medzi najčastejšie príčiny bolesti žalúdka patrí dyspepsia (porucha trávenia), gastroduodenálne vredy a gastritická neurititída (podráždeným, nervózny žalúdok). Nasledujúce rastliny pomáhajú účinným fyziologickým spôsobom utíšiť bolesti žalúdka, ale ordinované môžu byť až po určení odbornej diagnózy.
Fytoterapia
Pomarančovník zmierňuje bolesti.
Sladké drievko znižuje prekyslenie a bolesť žalúdka (takže toto nebude vhodné pri dispepsii, pozn Nowocayn).
Skoroceľ - slizové látky, ktoré obsahuje, tvoria ochrannú vrstvu na sliznici žalúdka a na čreve.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob kvě 29, 2010 12:17 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Pálenie žáhy
Tento problém sa vyskytuje v každom veku, typický je v dospelosti, na ktorý sa opakovane sťažuje čoraz viac ľudí. Prejavuje sa nielen pálčivou bolesťou, horkosťou v krku, ale aj tlakom za hrudnou kosťou. To nie je hroziaci srdcový záchvat, ale pálenie záhy. Záha sa často nesprávne považuje za prejav prekyslenia žalúdka. K faktorom zvyšujúcim pravdepodobnosť jeho vzniku patria obezita, fajčenie, pitie alkoholu, vysoká spotreba kávy a iných nápojov obsahujúcich kofeín, strava s vysokým obsahom tukov a veľké množstvo jedla pred spaním (zabudli spomenúť psychosomatické dôvody, pozn. Nowocayn). Bez ohľadu na príčiny je výsledok rovnaký: žalúdočné kyseliny dráždia pažerák a poškodzujú sliznicu, čo neraz vedie k vzniku vredov. Zvyšuje sa aj riziko krvácania, prasknutia bránice a rakoviny pažeráka.

Prvotná príčina pálenia záhy
Máte pocit plnosti, nafúknutia, rýchle sa nasýtite, strácate chuť do jedla už po počiatočných sústach, mávate bolesť v oblasti žalúdka, napína vás, niekedy dokonca je to spojené s dávením? Odborníci hovoria týmto nepríjemnostiam spojeným s narušeným trávením funkčná žalúdková dyspepsia (porucha činnosti žalúdka).
Pri vyšetrení gastroenterológovia doteraz neodhalili nijakú organickú príčinu ochorenia. Predpokladajú, že tieto tráviace problémy spôsobuje nedostatočná koordinácia fáz prijímania a spracovania potravy. Hovoríme tomu porucha motility - schopnosti tráviacich ústrojov posúvať potravu správnym smerom v tráviacej sústave.
Za normálnych okolností v našom tráviacom trakte nastáva tri až šesť sťahov za minútu, ktoré zabezpečujú pravidelný posun spracovanej potravy. Žalúdok z najrozličnejších dôvodov však môže zlenivieť, následkom čoho sa spomalí jeho vyprázdňovanie. Ba dokonca môže „zaštrajkovať“ tak, že sa do žalúdka - prípadne až do pažeráka - vracia potrava z dvanástnika. Tým, že takáto spracovaná potrava obsahuje žlč a žalúdočnú kyselinu, dráždi sliznicu pažeráka, čo vnímame ako pálenie záhy.

Reflux – druhotná príčina záhy
Každé sústo potravy zmiešané so slinami skĺzne v priebehu niekoľkých sekúnd pažerákom do žalúdka. Tu sa potrava mieša s tráviacimi šťavami a jedlo sa mení na hustú tekutinu, ktorá sa neskôr presúva ďalej, do dvanástnika.
Ak však je porušená funkcia dolného pažerákového zvierača, ktorý sa pričasto otvára, nastáva spätný tok – gastroezofagálny reflux (GERD) a natrávený obsah žalúdka a žalúdočných kyselín vteká do pažeráka cez nedovieravý zvierač (sval, ktorý uzatvára vstup z pažeráka do žalúdka). Reflux môže vzniknúť aj pri prietrži bránice, keď sa horná časť žalúdka vytiahne otvorom v bránici do hrudnej dutiny. Záha sa často považuje za prejav prekyslenia žalúdka. V skutočnosti je to však podráždený pažerák žalúdočnou kyselinou soľnou, ktorá sa presúva „hore-dolu“.
Typickými príznakmi (ezofageálnymi) sú: pálenie záhy (pocit pálenia v hrudníku a v hrdle) a /alebo zvrátenie obsahu žalúdka do dolnej časti pažeráka - regurgitácia (prítomnosť obsahu žalúdka a pocit kyslosti v pažeráku alebo v ústach).
Atypickými príznakmi (extraezofageálnymi) sú: bolesť v hrudníku, chronický kašeľ, chrapot, laryngitída alebo astma.

Doplní niekto ešte niečo ? Je to vítané.
Ďakujem.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob kvě 29, 2010 3:39 pm 
Offline

Registrován: pon kvě 17, 2010 9:29 am
Příspěvky: 23
na foru u pramene už nějakou dobu tohleto řešíme a já a někteří ostaní jsme dosěli k názoru že se může také jednak o nedostatek trávících enzymů..HCL-betain
Bylo by dobré si důkladně pročíst přílohu.Já betain beru druhý den - dělám si to samovyšeření a je to přesně tak jak se tam píše. \":D\" \":D\" snad to pomůže i ostatním..já trpím pálení žáhy,žaludku i krku už roky a vždyckymi doktoří tvrdili že jsem překyselená a ono je to naonec uplně opačně.

nechápu že mi nejde přiložit soubor ani PDF ani Word


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob kvě 29, 2010 3:46 pm 
Offline

Registrován: pon kvě 17, 2010 9:29 am
Příspěvky: 23
tak to sem budu muset dát jako ¨normální text


HCL – Žalúdočná kyselina – samovyšetrenie
Žalúdočná kyselina je najdôležitejšou súčasťou trávenia. Napriek tomu konvenčná
medicína vyšetrenie kyslosti žalúdka zanedbáva. Vedecké poznatky dokazujú, že
väčšina pacientov s ochoreniami tráviaceho systému trpi na nedostatok kyselín a nie
na prekyslenie, ako si to mnohí myslia. Riadne a systématické vyšetrenie kyslosti
žalúdka je tým najdôležitejším a najzákladnejším pri stanovení správnej diagnózy
gastroenterológom. Pacient sa nesmie uspokojiť vetou: "Máte veľa kyselín", keďže
skutočnosť je zvyčajne iná.
Správne trávenie je pre zabezpečenie optimálneho zdravia nevyhnutné a naopak
nekompletné alebo nesprávne trávenie potravy je jednou z hlavných príčin mnohých
chorôb. Problémom nie je len to, že prijímanie správnej, kvalitnej a zdravej potravy
či výživových produktov je málo úžitočné, ak sú tieto nesprávne štiepené a 
vstrebávané, ale nekompletne strávené makromolekuly môžu byť nepotrebne
vstrebané do krvného systému. To nakoniec vedie k mnohým závažným poruchám
imunitného systému a metabolickým ochoreniam.
Napriek tomu, že sa často hovorí o nadbytku HCL, najčastejšou príčinou
nesprávneho trávenia je okrem nedostatku tráviacich enzýmov z  pankreasu a 
potravy aj nedostatok žalúdočnaj kyseliny (HCL) čo spôsobuje omnoho závažnejšie
zdravoné problémy ako jej nadbytok. Iným slovom povedané, konvenčná medicína
mnohé tráviace problémy automaticky, avšak bezdôvodne, prisudzuje nadbytku
žalúdočnej kyseliny (prekysleniu) a to bez náležitých a zásadných vyšetrení. Fakt
je taký, že väčšina pacientov trpí na nedostatok alebo aj celkovú absenciu HCL,
ktorý sa prejavuje podobne, ako pri prekyslení, vrátane symptómu tzv. pálenia záhy
(gastro-intestiálny reflux) krátko po jedle. Pri nedostatku HCL je totiž potrava
nedostatočne a nesprávne trávená, následkom čoho dochádza ku kvasným a 
hnilobným procesom, akumulácii plynov, ktoré spôsobujú návrat časti potravy, resp.
štiav do pažeráka a k pocitom pálenia záhy.
Inými príznakmi nedostatku HCL sú:
- neprimerané grganie,
- zápach z úst,
- plynatosť z dôvodu tvorenia a akumulácie plynov z kvasenia (nie trávenia)
potravy,
- nadmerný pocit plnosti v žalúdku z dôvodu neschopnosti žalúdka tráviť potravu,
- nutkanie na zvracanie,
- hnačka alebo zápcha,
- svrbenie konečníka,
- nevoľnosť a ospalosť,
- mnohé alergické reakcie,
- krehké a štiepiace sa nechty,
- rozšírené cievy v oblasti nosa a líc (červený nos a líca) ak nie je potvrdená iná
príčina ako napr. použitie alkoholu,
- post-adolescentné akné,
- nedostatok železa s následkom anémie,
- chronické črevné alebo systemické (iné orgány) parazity a kvasinkové infekcie
- nestrávené časti potravy v stolici,
- chronická kandidiáza,
Na základe nesprávneho diagnostikovania sa pacientom s nedostatkom HCL ešte
podajú lieky (napr. Helicid s sktívnou látkou omeprazolum) na jej zníženie.
Výsledkom je blokovanie celého tráviaceho procesu (a tak má pacient spočiatku pocit,
že mu lieky proti HCL pomohli) a mnohé vážne ochorenia z toho vyplývajúce,
ktoré sa postupne časom objavujú, vrátane závažných infekcii organizmu a 
metabolických ochorení ako cukrovka a rakovina.
Ako príklad uvedieme zaujímavú konverzáciu medzi pacientom a lekárom
gastroenterológom, ktorá sa objavila na internete. Lekár typicky nemá na uvedené
problémy pacientky odpoveď a poskytuje príčinu založenú na psychike.
„Vážený pán doktor K......, Vašu adresu som našla na internete, kde ste na jednej
stránke radili pacientke s podobnými problémami ako mám ja. Pred rokom som bola
tiež liečená na Helicobacter, 2 x, pretože jedna dávka antibiotík nestačila. Bacila som
sa zbavila, ostali mi včšak problémy. Mám skoro stále tlak od žalúdka po hrtan, mám
stále pocit, že mi netrávi žalúdok a pocit, že mi ťažko odchádzajú plyny. Už rok skoro
nejem mäso, nič vyprážané, niekedy mi uškodí i jabĺčko. Bolesti sa vystupňujú v
priebehu niekoľkých dní a potom to na pár dní prejde a odznovu. Trikrát som bola na
gastrosopii, už nemám Helicobakter, ani vredy. RTG tiež bol negatívny.V noci
väčšinou problémy nemám, len cez deň. Neviem, čo mám robiť, niekedy sú problémy
veľmi intenzívne. Mám aj astmu, niekedy mám pocit, akoby tie ťažkosti boli práve z
nesprávneho dýchania, ale niekedy je to vyslovene po jedle. Niekedy sa mi zdá, že sú
pri tom i arytmie. Prosím Vás o radu. Vopred Vám veľmi ďakujem za radu. Libuša
ODPOVEĎ: Zn: Libuša (251001)
Na základe popisu Vašich ťažkostí možno predpokladať, že Vaše ťažkosti ani v
minulosti ani teraz neboli spôsobené infekciou Helicobacterom pylori, ale majú skôr
dlhodobý, najpravdepodobnejšie funkčný charakter. Ide u Vás najskôr o poruchu
funkcie vyprázdňovania hornej časti tráviacej trubice (od pažeráka až po dvanástnik),
čo má pravdepodobne príčinu v psychickej sfére (možný vplyv dlhodobého stresu).
Hoci z Vami uvedených údajov nemám komplexný obraz o Vašom zdravotnom stave,
radím Vám nasledovné: vyskúšať sa trocha preladiť, uvoľniť, vhodné pohybové
aktivity na čerstvom jesennom vzduchu Vám len prospejú. Zo stravy by bolo vhodné
vynechať alebo obmedziť, podľa znášanlivosti strukoviny, mlieko, bublinkové nápoje,
kávu, čokoládu. V prípade, že uvedené svojpomocné aktivity Vám nepomôžu do 2-3
týždňov tak ako si predstavujete, vhodné by bolo kontrolné gastroenterologické
vyšetrenie.”
 Zdroj http://www.gastroenterolog.com/rady_zaludok_archiv.htm
Funkcie žalúdočnaj kyseliny (HCL)
- trávenie potravy,
- ochrana žalúdočno-črevného traktu voči patogénom z potravy,
- regulácia črevnej mikroflóry. Zdravá a optimálna črevná mikroflóra je základom
pre zdravý imunitný systém. Premnoženie niektorých črevných baktérii (napr.
Candida Albicans) vedie k poruchám imunity a systémickej kandidiáze,
- vstrebávanie vitamínov, minerálov (ako vápnik, zinok a železo) a iných živín,
- rapídne a nežiadané chudnutie pri prechode na zdravú stravu z dôvodu
nevstrabávania sa živín
 
Niektoré ochorenia spôsobené (aj) nedostatkom HCL
- nedostatok bielkovín
- Helicobacter Pilori (spôsobujúci žalúdočné vredy)
- Addisonová choroba
- Astma
- Celiakia
- Dermatitída
- Diabetes mellitus (cukrovka)
- Ekzém
- Ochorenia močového mechúra
- Chronické autoimúnne ochorenia
- Hepatitída
- Chronické vyrážky
- Lupus erythematosus
- Myasthenia gravis
- Osteoporóza
- Anémia
- Psoriáza
- Reumatická artritída
- Rosacea
- Sjögrenov syndróm
- Tyreotoxikóza
- Hyper a hypo-tyroidizmus
- Vitiligo
- Duševné ochorenia
- Sivenie vlasov z dôvodu nedostatku minerálov
- Vypadávanie vlasov (predovšetkým u žien)
- a iné, vrátane zápalových, infekčných a rakovinových ochorení
Príčiny nedoatatku HCL
Západná strava s nadbytkom industriálne spracovaných uhľohydrátov a 
živočíšnych bielkovín, mliečné nefermentované produkty, biely cukor, dehydrovaný
organizmus – nedostatok vody z ktorej je kyselina tvorená a iné.
Heidelbergov test
Z dôvodu nedostupnosti Heidelbergovho testu na Slovensku a Čechách len
uvedieme, že Heidelbergová žalúdočná analýza bola vyvynutá na Heidelbergovej
univerzite v Nemecku s cieľom monitorovať pH tráviacého traktu a zistiť
schopnosť parietálnych buniek v žalúdku vylučovať kyselinu. Pri teste založenom
na telemetrii pacient prehĺtne elektronickú kapsulu, ktorá monitoruje aciditu
tráviacého traktu, pričom sú informácie o kyslosti prenášané na monitor a 
lekárom vyhodnotené. Pred schválením testu a jeho zavedením do praxe univerzita
monitorovala pH žalúdka celkom u 10 tisíc pacientov. U väčšiny pacientov, u 
ktorých bolo predtým predpokladané nadmerné prekyslenie žalúdka, sa naopak
potvrdil nedostatok žalúdočnej kyseliny.
 
Samovyšetrenie žalúdočnej kyseliny (HCL)
Keďže Heidelbergov test je nedostupný a finančne náročný, v metabolickej
medicíne sa odporúča test na základe užitia tablety Betaínu HCL. Postup je
následovný:
- Deň 1. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije 650 mg
tabletu Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit
pálenia alebo ťažoby žalúdka, znamená to, že v žalúdku sa už pred testom
nachádzalo dostatok kyseliny a nie sú potrebné žiadne jej dopĺňanie. Ak pacient
pálenie alebo ťažobu nepociťuje, znamená to nedostatok kyseliny a test pokračuje
dňom 2,
- Deň 2. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije dve 650 mg
tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit
pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku
každého jedla je 650 mg. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie nepociťoval. Ak však
ani pri dávke 2 x 650 mg pacient nepociťuje pálenie (čo znamená značný nedostatok
žalúdočnaj kyseliny, čo môže byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení
pacienta), test pokračuje dňom 3,
- Deň 3. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije tri 650 mg
tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit
pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku
každého jedla sú dve 650 mg tablety. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie
nepociťoval. Ak ani pri dávke 3 x 650 mg Betaínu HCL pacient nepociťuje pálenie,
znamená to vážny nedostatok alebo aj celkovú absenciu žalúdočnaj kyseliny, čo môže
byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení pacienta. Preto, dlhodobá dávka
Betaínu HCL na začiatku každého jedla je 3 x 625 mg.
Postup spracovaný podľa
1. Andres MR, Bingham JR. Tubeless gastric analysis with a radio-telemetering pill (Heidelberg capsule). Can
Med Assoc J 1970;102:1087.
2. Wright JV. Dr. Wright’s Guide to Healing with Nutrition. New Canaan, CT: Keats Publishing, 1990, 36–7.
Po istej dobe (tá je u každého pacienta veľmi individuálna) užívania Betaínu HCL je
dobré dávky postupne znižovať a sledovať celkový stav (pocity počas trávenia). Ak
pri pomalom znižovaní nedochádza k zhoršeniu tráviaceho procesu a celkovému
stavu pacienta, znamená to, že žalúdok bol dostatočne stimulovaný k vlastnej
produkcii kyseliny. V tomto prípade je potrebné pokračovať v pomalom znižovaní
dávok až do konečného vysadenia Betaínu a je potrebne pokračovať v zdravom
stravovaní a konzumácii potravín stimulujúcich tvorbu HCL.
Maximálna cena Betaínu HCL+pepsín 650 mg v balení 90 tabliet dostupná na
EU trhu by nemala prevýšit sumu 13 Eur.
 
Prírodné stimulátory HCL
- čili paprika
- zázvor
- jablčný ocot
- čierne olivy
- trávnatá zelenina
- citrón
- špenát
- celér
- kapusta
- morská soľ
- iné
 
Tvorbu HCL podporuje aj
- sodík
- tiamín (vitamin B1)
- niacín (vitamin B3)
- vitamín B6
- zinok
Kedy sa HCL v tabletách nesmie uživať
HCL sa neodporúča užívať (alebo sa smie užívať so zvýšenou opatrnosťou) počas
užívania liekov, ktoré poškodzujú žalúdočnú stenu alebo majú v príbalovom letáku
uvedené vedľajšie účinky ako prekyslenie žalúdka alebo tvorba vredov žalúdka. K 
takýmto medikamentom patria nesteroidné lieky proti zápalom a bolestiam
(NSAID), ako ibuprofen, aspirín a lieky ako Anacín, Bufferín, kortizón, Midol,
indometacín a pod.
Tableta Betaín HCL sa musí prehltnúť celá a nesmie sa rozžuť, keďže HCL narúša
zubnú sklovinu. Betaín HCL sa nesmie užívať ak je už diagnostikovaný akýkoľvek
žalúdočný vred. Môže a odporú
ča sa začať opatrne užívať až po vyliečení vredu.
V krátkosti o žalúdočých vredoch (peptic and duodenal)
Aj keď príznaky vredov môžu byť niekedy málo rozpoznateľné alebo ich pacient
nemusí pociťovať vôbec, najčastejším symptómom je krčovitá bolesť asi 45-60 minút
po najedení a uprostred noci, ale niekedy aj krátko pred jedlom. Bolesť zvyčajne
ustane po užití antacíd (lieky na zníženie kyselín), ako aj po vypití cca 400 ml teplej
vody alebo roztoku sódy bikarbóny a vlažnej vody.
Aj keď existujú dva rôzne druhy vredov, vrátnikový a dvanástorníkový,
mechanizmus ich vzniku je rovnaký. Hlavným faktorom je poškodenie ochrannej
vrstvy žalúdka a dvanástorníka. V minulosti sa predpokladalo, že hlavným
dôvodom poškodenia tejto ochrannej vrstvy je nadbytok žalúdočnej kyseliny (HCL).
V súčasnosti sa však viac poukazuje na bakteriálne príčiny a to hlavne na
Helicobacter Pilori, ako aj na nadmerné užívanie nesteroidných a protizápalových
liekov a analgetík (NSAID). Hlavným dôvodom vzniku bakteriálnej infekcie
(Helicobacteru) je nedostatok žalúdočných kyselín, ktoré zvyčajne chránia tráviaci
trakt pred patogénmi z potravy.
Žalúdočná kyselina je extrémne korozívna látka. Jej pH sa pohybuje od 1 do 3.
Žalúdok je voči kyseline chránený výstelkou zvanou mucín. Nadmiera HCL je veľmi
zriedkavo príčinou jej poškodenia, keďže aj Heidelbergová analýza zistila nedostatok
HCL u pacientov s vredmi. Napokon, mucín má schopnosť chrániť žalúdočnú
sliznicu aj počas zvýšenia HCL. Hlavnou príčinou poškodenia teda nie je nadbytok
HCL, ale bakteriálne napadnutie výstelky a jej deštrukcia, po čom sa HCL (aj ak je
jej nedostatok) dostáva do priameho kontaktu so sliznicou žalúdka, čo spôsobuje
kŕčovitú bolesť. Lieky na báze antacíd túto bolesť odstránia úplným znížením HCL,
čo však vytvorí ďalší priestor na šírenie sa bakteriálnej infekcie a teda deštrukcie
výstelky.Konvenčná medicína odporú
ča kombinácie antibiotík za sprievodu antacíd, čo zvyčajne sposobuje iné komplikácie
hlavne z dlhodobého hľadiska, vrátane kandidózy a oslabenia imunity.
Metabolická medicína pri začínajúcich sa vredových ochoreniach odporúča
následovné:
- vyhýbať sa prekysľujúcim jedlám ako mlieko, káva, mäso, kyslé ovocie a iné
- diéta o zelenine a rastlinných bielkovinách, dostatok vlákniny
- vyhýbať sa stresu a hnevu
- zabezpečiť dostatočný oddych
- 2 až 2 a pol litra čistej nesýtenej vody denne
- vitamin A - 20000 IU 3 x denne
- vitamín C s neutrálnym pH 1000 mg 3-5 x denne
- flavonoidy 500 mg 3 x denne
- zinok glukonát 30 mg denne
- aminokyselina L-Glutamín 500 mg 3 a viac x denne na nápravu štruktúry stien
 
Typy na podporu trávenia
- Jedzte zdravo - čo najviac rastlinnej surovej stravy, obmädzte živočíšnu stravu a 
jednoduché cukry, vyhýbajte sa industriálne spracovaným uhľohydrátom, bielej múke,
kravskému mlieku, nadmernému pitiu kávy, alkoholu. Vylúčte sýtené a sladené
nápoje,
- Jedzte 5 x denne a v menších dávkach,
- Jedzte pokojne, prežúvajte pomaly a dôkladne (príklad kravy? ı) . Jedlo
vychutnávajte, počas jedla nerobte nič iné,
- Pite minimálne 2 litre vody denne. Bez vody niet veľmi dôležitej žalúdočnej
kyseliny,
- Ak máte nedostatok žalúdočnej kyseliny, jedzte potrebné množstvo Betaínu HCL
pokiaľ sa neobnoví vlastná tvorba HCL,
- Ak užívanie HCL neprináša očakávané výsledky, užívajte tráviace enzýmy pokiaľ sa
neobnoví vlastná tvorba v pankrease. 


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob kvě 29, 2010 10:21 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Rozumiem tomu tak, že proti žalúdkovej dispepsii účinkuje enzým zvaný Betaín.
Tabletky "Betain HCL" sú jediné riešenie ?
A čo tak napríklad pankreatické enzýmy v tabletkách ?
Betaín inak obsahuje napríklad mangold.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob kvě 29, 2010 10:28 pm 
Offline

Registrován: pon kvě 17, 2010 9:29 am
Příspěvky: 23
NOWOCAYN píše:
Rozumiem tomu tak, že proti žalúdkovej dispepsii účinkuje enzým zvaný Betaín.
Tabletky "Betain HCL" sú jediné riešenie ?
A čo tak napríklad pankreatické enzýmy v tabletkách ?
Betaín inak obsahuje napríklad mangold.

no já mám betain s pepsinem což jsou právě trávicí enzymy...ale těch enzymů je na trhu určitě více.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned kvě 30, 2010 10:40 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28420
Bydliště: Poděbrady
luisa píše:
na foru u pramene už nějakou dobu tohleto řešíme a já a někteří ostaní jsme dosěli k názoru že se může také jednak o nedostatek trávících enzymů..HCL-betain
Bylo by dobré si důkladně pročíst přílohu.Já betain beru druhý den - dělám si to samovyšeření a je to přesně tak jak se tam píše. \":D\" \":D\" snad to pomůže i ostatním..já trpím pálení žáhy,žaludku i krku už roky a vždyckymi doktoří tvrdili že jsem překyselená a ono je to naonec uplně opačně.

nechápu že mi nejde přiložit soubor ani PDF ani Word

Soubory se dají přikládat pouze ve variantě zip a s tím není problém, tak to vyzkoušejte.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned kvě 30, 2010 3:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28420
Bydliště: Poděbrady
luisa píše:
tak to sem budu muset dát jako ¨normální text


HCL – Žalúdočná kyselina – samovyšetrenie
Žalúdočná kyselina je najdôležitejšou súčasťou trávenia. Napriek tomu konvenčná
medicína vyšetrenie kyslosti žalúdka zanedbáva. Vedecké poznatky dokazujú, že
väčšina pacientov s ochoreniami tráviaceho systému trpi na nedostatok kyselín a nie
na prekyslenie, ako si to mnohí myslia. Riadne a systématické vyšetrenie kyslosti
žalúdka je tým najdôležitejším a najzákladnejším pri stanovení správnej diagnózy
gastroenterológom. Pacient sa nesmie uspokojiť vetou: "Máte veľa kyselín", keďže
skutočnosť je zvyčajne iná.
Správne trávenie je pre zabezpečenie optimálneho zdravia nevyhnutné a naopak
nekompletné alebo nesprávne trávenie potravy je jednou z hlavných príčin mnohých
chorôb. Problémom nie je len to, že prijímanie správnej, kvalitnej a zdravej potravy
či výživových produktov je málo úžitočné, ak sú tieto nesprávne štiepené a 
vstrebávané, ale nekompletne strávené makromolekuly môžu byť nepotrebne
vstrebané do krvného systému. To nakoniec vedie k mnohým závažným poruchám
imunitného systému a metabolickým ochoreniam.
Napriek tomu, že sa často hovorí o nadbytku HCL, najčastejšou príčinou
nesprávneho trávenia je okrem nedostatku tráviacich enzýmov z  pankreasu a 
potravy aj nedostatok žalúdočnaj kyseliny (HCL) čo spôsobuje omnoho závažnejšie
zdravoné problémy ako jej nadbytok. Iným slovom povedané, konvenčná medicína
mnohé tráviace problémy automaticky, avšak bezdôvodne, prisudzuje nadbytku
žalúdočnej kyseliny (prekysleniu) a to bez náležitých a zásadných vyšetrení. Fakt
je taký, že väčšina pacientov trpí na nedostatok alebo aj celkovú absenciu HCL,
ktorý sa prejavuje podobne, ako pri prekyslení, vrátane symptómu tzv. pálenia záhy
(gastro-intestiálny reflux) krátko po jedle. Pri nedostatku HCL je totiž potrava
nedostatočne a nesprávne trávená, následkom čoho dochádza ku kvasným a 
hnilobným procesom, akumulácii plynov, ktoré spôsobujú návrat časti potravy, resp.
štiav do pažeráka a k pocitom pálenia záhy.
Inými príznakmi nedostatku HCL sú:
- neprimerané grganie,
- zápach z úst,
- plynatosť z dôvodu tvorenia a akumulácie plynov z kvasenia (nie trávenia)
potravy,
- nadmerný pocit plnosti v žalúdku z dôvodu neschopnosti žalúdka tráviť potravu,
- nutkanie na zvracanie,
- hnačka alebo zápcha,
- svrbenie konečníka,
- nevoľnosť a ospalosť,
- mnohé alergické reakcie,
- krehké a štiepiace sa nechty,
- rozšírené cievy v oblasti nosa a líc (červený nos a líca) ak nie je potvrdená iná
príčina ako napr. použitie alkoholu,
- post-adolescentné akné,
- nedostatok železa s následkom anémie,
- chronické črevné alebo systemické (iné orgány) parazity a kvasinkové infekcie
- nestrávené časti potravy v stolici,
- chronická kandidiáza,
Na základe nesprávneho diagnostikovania sa pacientom s nedostatkom HCL ešte
podajú lieky (napr. Helicid s sktívnou látkou omeprazolum) na jej zníženie.
Výsledkom je blokovanie celého tráviaceho procesu (a tak má pacient spočiatku pocit,
že mu lieky proti HCL pomohli) a mnohé vážne ochorenia z toho vyplývajúce,
ktoré sa postupne časom objavujú, vrátane závažných infekcii organizmu a 
metabolických ochorení ako cukrovka a rakovina.
Ako príklad uvedieme zaujímavú konverzáciu medzi pacientom a lekárom
gastroenterológom, ktorá sa objavila na internete. Lekár typicky nemá na uvedené
problémy pacientky odpoveď a poskytuje príčinu založenú na psychike.
„Vážený pán doktor K......, Vašu adresu som našla na internete, kde ste na jednej
stránke radili pacientke s podobnými problémami ako mám ja. Pred rokom som bola
tiež liečená na Helicobacter, 2 x, pretože jedna dávka antibiotík nestačila. Bacila som
sa zbavila, ostali mi včšak problémy. Mám skoro stále tlak od žalúdka po hrtan, mám
stále pocit, že mi netrávi žalúdok a pocit, že mi ťažko odchádzajú plyny. Už rok skoro
nejem mäso, nič vyprážané, niekedy mi uškodí i jabĺčko. Bolesti sa vystupňujú v
priebehu niekoľkých dní a potom to na pár dní prejde a odznovu. Trikrát som bola na
gastrosopii, už nemám Helicobakter, ani vredy. RTG tiež bol negatívny.V noci
väčšinou problémy nemám, len cez deň. Neviem, čo mám robiť, niekedy sú problémy
veľmi intenzívne. Mám aj astmu, niekedy mám pocit, akoby tie ťažkosti boli práve z
nesprávneho dýchania, ale niekedy je to vyslovene po jedle. Niekedy sa mi zdá, že sú
pri tom i arytmie. Prosím Vás o radu. Vopred Vám veľmi ďakujem za radu. Libuša
ODPOVEĎ: Zn: Libuša (251001)
Na základe popisu Vašich ťažkostí možno predpokladať, že Vaše ťažkosti ani v
minulosti ani teraz neboli spôsobené infekciou Helicobacterom pylori, ale majú skôr
dlhodobý, najpravdepodobnejšie funkčný charakter. Ide u Vás najskôr o poruchu
funkcie vyprázdňovania hornej časti tráviacej trubice (od pažeráka až po dvanástnik),
čo má pravdepodobne príčinu v psychickej sfére (možný vplyv dlhodobého stresu).
Hoci z Vami uvedených údajov nemám komplexný obraz o Vašom zdravotnom stave,
radím Vám nasledovné: vyskúšať sa trocha preladiť, uvoľniť, vhodné pohybové
aktivity na čerstvom jesennom vzduchu Vám len prospejú. Zo stravy by bolo vhodné
vynechať alebo obmedziť, podľa znášanlivosti strukoviny, mlieko, bublinkové nápoje,
kávu, čokoládu. V prípade, že uvedené svojpomocné aktivity Vám nepomôžu do 2-3
týždňov tak ako si predstavujete, vhodné by bolo kontrolné gastroenterologické
vyšetrenie.”
 Zdroj http://www.gastroenterolog.com/rady_zaludok_archiv.htm
Funkcie žalúdočnaj kyseliny (HCL)
- trávenie potravy,
- ochrana žalúdočno-črevného traktu voči patogénom z potravy,
- regulácia črevnej mikroflóry. Zdravá a optimálna črevná mikroflóra je základom
pre zdravý imunitný systém. Premnoženie niektorých črevných baktérii (napr.
Candida Albicans) vedie k poruchám imunity a systémickej kandidiáze,
- vstrebávanie vitamínov, minerálov (ako vápnik, zinok a železo) a iných živín,
- rapídne a nežiadané chudnutie pri prechode na zdravú stravu z dôvodu
nevstrabávania sa živín
 
Niektoré ochorenia spôsobené (aj) nedostatkom HCL
- nedostatok bielkovín
- Helicobacter Pilori (spôsobujúci žalúdočné vredy)
- Addisonová choroba
- Astma
- Celiakia
- Dermatitída
- Diabetes mellitus (cukrovka)
- Ekzém
- Ochorenia močového mechúra
- Chronické autoimúnne ochorenia
- Hepatitída
- Chronické vyrážky
- Lupus erythematosus
- Myasthenia gravis
- Osteoporóza
- Anémia
- Psoriáza
- Reumatická artritída
- Rosacea
- Sjögrenov syndróm
- Tyreotoxikóza
- Hyper a hypo-tyroidizmus
- Vitiligo
- Duševné ochorenia
- Sivenie vlasov z dôvodu nedostatku minerálov
- Vypadávanie vlasov (predovšetkým u žien)
- a iné, vrátane zápalových, infekčných a rakovinových ochorení
Príčiny nedoatatku HCL
Západná strava s nadbytkom industriálne spracovaných uhľohydrátov a 
živočíšnych bielkovín, mliečné nefermentované produkty, biely cukor, dehydrovaný
organizmus – nedostatok vody z ktorej je kyselina tvorená a iné.
Heidelbergov test
Z dôvodu nedostupnosti Heidelbergovho testu na Slovensku a Čechách len
uvedieme, že Heidelbergová žalúdočná analýza bola vyvynutá na Heidelbergovej
univerzite v Nemecku s cieľom monitorovať pH tráviacého traktu a zistiť
schopnosť parietálnych buniek v žalúdku vylučovať kyselinu. Pri teste založenom
na telemetrii pacient prehĺtne elektronickú kapsulu, ktorá monitoruje aciditu
tráviacého traktu, pričom sú informácie o kyslosti prenášané na monitor a 
lekárom vyhodnotené. Pred schválením testu a jeho zavedením do praxe univerzita
monitorovala pH žalúdka celkom u 10 tisíc pacientov. U väčšiny pacientov, u 
ktorých bolo predtým predpokladané nadmerné prekyslenie žalúdka, sa naopak
potvrdil nedostatok žalúdočnej kyseliny.
 
Samovyšetrenie žalúdočnej kyseliny (HCL)
Keďže Heidelbergov test je nedostupný a finančne náročný, v metabolickej
medicíne sa odporúča test na základe užitia tablety Betaínu HCL. Postup je
následovný:
- Deň 1. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije 650 mg
tabletu Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit
pálenia alebo ťažoby žalúdka, znamená to, že v žalúdku sa už pred testom
nachádzalo dostatok kyseliny a nie sú potrebné žiadne jej dopĺňanie. Ak pacient
pálenie alebo ťažobu nepociťuje, znamená to nedostatok kyseliny a test pokračuje
dňom 2,
- Deň 2. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije dve 650 mg
tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit
pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku
každého jedla je 650 mg. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie nepociťoval. Ak však
ani pri dávke 2 x 650 mg pacient nepociťuje pálenie (čo znamená značný nedostatok
žalúdočnaj kyseliny, čo môže byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení
pacienta), test pokračuje dňom 3,
- Deň 3. Hneď po zobudení a pol hodiny pred raňajkami pacient užije tri 650 mg
tablety Betainu HCL a zapije vodou. Ak sa v priebehu pol hodiny objaví pocit
pálenia alebo ťažoby žalúdka, potom potrebná dávka Betaínu HCL na začiatku
každého jedla sú dve 650 mg tablety. To je dávka, pri ktorej pacient pálenie
nepociťoval. Ak ani pri dávke 3 x 650 mg Betaínu HCL pacient nepociťuje pálenie,
znamená to vážny nedostatok alebo aj celkovú absenciu žalúdočnaj kyseliny, čo môže
byť vysvetlením mnohých doterajších ochorení pacienta. Preto, dlhodobá dávka
Betaínu HCL na začiatku každého jedla je 3 x 625 mg.
Postup spracovaný podľa
1. Andres MR, Bingham JR. Tubeless gastric analysis with a radio-telemetering pill (Heidelberg capsule). Can
Med Assoc J 1970;102:1087.
2. Wright JV. Dr. Wright’s Guide to Healing with Nutrition. New Canaan, CT: Keats Publishing, 1990, 36–7.
Po istej dobe (tá je u každého pacienta veľmi individuálna) užívania Betaínu HCL je
dobré dávky postupne znižovať a sledovať celkový stav (pocity počas trávenia). Ak
pri pomalom znižovaní nedochádza k zhoršeniu tráviaceho procesu a celkovému
stavu pacienta, znamená to, že žalúdok bol dostatočne stimulovaný k vlastnej
produkcii kyseliny. V tomto prípade je potrebné pokračovať v pomalom znižovaní
dávok až do konečného vysadenia Betaínu a je potrebne pokračovať v zdravom
stravovaní a konzumácii potravín stimulujúcich tvorbu HCL.
Maximálna cena Betaínu HCL+pepsín 650 mg v balení 90 tabliet dostupná na
EU trhu by nemala prevýšit sumu 13 Eur.
 
Prírodné stimulátory HCL
- čili paprika
- zázvor
- jablčný ocot
- čierne olivy
- trávnatá zelenina
- citrón
- špenát
- celér
- kapusta
- morská soľ
- iné
 
Tvorbu HCL podporuje aj
- sodík
- tiamín (vitamin B1)
- niacín (vitamin B3)
- vitamín B6
- zinok
Kedy sa HCL v tabletách nesmie uživať
HCL sa neodporúča užívať (alebo sa smie užívať so zvýšenou opatrnosťou) počas
užívania liekov, ktoré poškodzujú žalúdočnú stenu alebo majú v príbalovom letáku
uvedené vedľajšie účinky ako prekyslenie žalúdka alebo tvorba vredov žalúdka. K 
takýmto medikamentom patria nesteroidné lieky proti zápalom a bolestiam
(NSAID), ako ibuprofen, aspirín a lieky ako Anacín, Bufferín, kortizón, Midol,
indometacín a pod.
Tableta Betaín HCL sa musí prehltnúť celá a nesmie sa rozžuť, keďže HCL narúša
zubnú sklovinu. Betaín HCL sa nesmie užívať ak je už diagnostikovaný akýkoľvek
žalúdočný vred. Môže a odporú
ča sa začať opatrne užívať až po vyliečení vredu.
V krátkosti o žalúdočých vredoch (peptic and duodenal)
Aj keď príznaky vredov môžu byť niekedy málo rozpoznateľné alebo ich pacient
nemusí pociťovať vôbec, najčastejším symptómom je krčovitá bolesť asi 45-60 minút
po najedení a uprostred noci, ale niekedy aj krátko pred jedlom. Bolesť zvyčajne
ustane po užití antacíd (lieky na zníženie kyselín), ako aj po vypití cca 400 ml teplej
vody alebo roztoku sódy bikarbóny a vlažnej vody.
Aj keď existujú dva rôzne druhy vredov, vrátnikový a dvanástorníkový,
mechanizmus ich vzniku je rovnaký. Hlavným faktorom je poškodenie ochrannej
vrstvy žalúdka a dvanástorníka. V minulosti sa predpokladalo, že hlavným
dôvodom poškodenia tejto ochrannej vrstvy je nadbytok žalúdočnej kyseliny (HCL).
V súčasnosti sa však viac poukazuje na bakteriálne príčiny a to hlavne na
Helicobacter Pilori, ako aj na nadmerné užívanie nesteroidných a protizápalových
liekov a analgetík (NSAID). Hlavným dôvodom vzniku bakteriálnej infekcie
(Helicobacteru) je nedostatok žalúdočných kyselín, ktoré zvyčajne chránia tráviaci
trakt pred patogénmi z potravy.
Žalúdočná kyselina je extrémne korozívna látka. Jej pH sa pohybuje od 1 do 3.
Žalúdok je voči kyseline chránený výstelkou zvanou mucín. Nadmiera HCL je veľmi
zriedkavo príčinou jej poškodenia, keďže aj Heidelbergová analýza zistila nedostatok
HCL u pacientov s vredmi. Napokon, mucín má schopnosť chrániť žalúdočnú
sliznicu aj počas zvýšenia HCL. Hlavnou príčinou poškodenia teda nie je nadbytok
HCL, ale bakteriálne napadnutie výstelky a jej deštrukcia, po čom sa HCL (aj ak je
jej nedostatok) dostáva do priameho kontaktu so sliznicou žalúdka, čo spôsobuje
kŕčovitú bolesť. Lieky na báze antacíd túto bolesť odstránia úplným znížením HCL,
čo však vytvorí ďalší priestor na šírenie sa bakteriálnej infekcie a teda deštrukcie
výstelky.Konvenčná medicína odporú
ča kombinácie antibiotík za sprievodu antacíd, čo zvyčajne sposobuje iné komplikácie
hlavne z dlhodobého hľadiska, vrátane kandidózy a oslabenia imunity.
Metabolická medicína pri začínajúcich sa vredových ochoreniach odporúča
následovné:
- vyhýbať sa prekysľujúcim jedlám ako mlieko, káva, mäso, kyslé ovocie a iné
- diéta o zelenine a rastlinných bielkovinách, dostatok vlákniny
- vyhýbať sa stresu a hnevu
- zabezpečiť dostatočný oddych
- 2 až 2 a pol litra čistej nesýtenej vody denne
- vitamin A - 20000 IU 3 x denne
- vitamín C s neutrálnym pH 1000 mg 3-5 x denne
- flavonoidy 500 mg 3 x denne
- zinok glukonát 30 mg denne
- aminokyselina L-Glutamín 500 mg 3 a viac x denne na nápravu štruktúry stien
 
Typy na podporu trávenia
- Jedzte zdravo - čo najviac rastlinnej surovej stravy, obmädzte živočíšnu stravu a 
jednoduché cukry, vyhýbajte sa industriálne spracovaným uhľohydrátom, bielej múke,
kravskému mlieku, nadmernému pitiu kávy, alkoholu. Vylúčte sýtené a sladené
nápoje,
- Jedzte 5 x denne a v menších dávkach,
- Jedzte pokojne, prežúvajte pomaly a dôkladne (príklad kravy? ı) . Jedlo
vychutnávajte, počas jedla nerobte nič iné,
- Pite minimálne 2 litre vody denne. Bez vody niet veľmi dôležitej žalúdočnej
kyseliny,
- Ak máte nedostatok žalúdočnej kyseliny, jedzte potrebné množstvo Betaínu HCL
pokiaľ sa neobnoví vlastná tvorba HCL,
- Ak užívanie HCL neprináša očakávané výsledky, užívajte tráviace enzýmy pokiaľ sa
neobnoví vlastná tvorba v pankrease. 

Nehledejte v tom žádné složitosti, tvorba HCl v žaludku věkem a nevhodnou stravou celkem normálně slábne u všech živých tvorů na celém světě. Člověk není výjimkou, ba právě naopak, plastickým žrádlem si tvorbu zlikviduje ve velice mladém věku. Dříve bylo běžnou praxí podávat, při nedostatečné vlastní tvorbě, pacientům kyselinu chlorovodíkovou s pepsinem a na tento přípravek s naprosto zanedbatelnou cenou se dalo fungovat spokojeně až do konce života. Nyní je potřeba více vydělávat a tak levná řešení nejsou vhodná, ale já bych viděl rozumné se k nim vrátit. Betain HCl v tabletách není špatný produkt, ale proti čisté kyselině chlorovodíkové jde o opravdu extrémně drahý lék, navíc s mnohem nižší účinností.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned kvě 30, 2010 4:17 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Jarda : Takže pán Jarda, odporúčate aby som si zabezpečil kyselinu chlorovodíkovú ? Odkiaľ a v akom množstve by som ju mal užívať (približne) ? Inak, ja nemám nič spoločné s "plastickým" žrádlom, a aj tak mám málo HCL... Inak tie žalúdočné problémy z nedostatku HCL začali od užívania Chlorelly (týždeň po začatí jej užívania )...neviem čo si o tom myslieť...

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned kvě 30, 2010 8:56 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28420
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Takže pán Jarda, odporúčate aby som si zabezpečil kyselinu chlorovodíkovú ? Odkiaľ a v akom množstve by som ju mal užívať (približne) ? Inak, ja nemám nič spoločné s "plastickým" žrádlom, a aj tak mám málo HCL... Inak tie žalúdočné problémy z nedostatku HCL začali od užívania Chlorelly (týždeň po začatí jej užívania )...neviem čo si o tom myslieť...

Já tam nepíšu pouze o plastickém žrádle, ale tvrdím, že její tvorba přirozeně slábne, přičemž stresy to umocňují. Nikomu nic nedoporučuji, pouze odpovídám na položené otázky, tak jak bych to dělal sám, pokud bych se nacházel v dané situaci. Chlorela s tím nemá nic společného, to si dáváte dohromady špatné souvislosti. Co se týká té kyseliny chlorovodíkové, již jsem zde vše popisoval, tak trošku zapátrejte, ale předem by to chtělo testík, jak na tom opravdu jste. Pro začátek bych tomu trochu naložil potraviny podporující její tvorbu a teprve potom se dá řešit její dodávka, buď formou tablet betain HCl, nebo přímo čistou ředěnou kyselinou chlorovodíkovou. Pokud půjdete do té kyseliny, tak ne jako Denny, není to fernet a nedá se pít po panákách.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 31, 2010 8:21 am 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
to Jarda : Pán Jarda, čo si myslíte o podporení pankreatických enzýmov týmto výrobkom "Taychon Enzymkomplex" ( http://www.tachyonsupplement.eu/310-sk/enz.php ) ? Keď zaradím do stravy potravu podporujúcu HCL, tieto enzými, HCL (roztok - nariedený) a k tomu nejaké cvičenia na štítnu žlazu, pankreas a žalúdok (nejaké energetické cvičenia), tak by sa mohol účinok dostaviť najskôr...

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 31, 2010 11:34 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28420
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
to Jarda : Pán Jarda, čo si myslíte o podporení pankreatických enzýmov týmto výrobkom "Taychon Enzymkomplex" ( http://www.tachyonsupplement.eu/310-sk/enz.php ) ? Keď zaradím do stravy potravu podporujúcu HCL, tieto enzými, HCL (roztok - nariedený) a k tomu nejaké cvičenia na štítnu žlazu, pankreas a žalúdok (nejaké energetické cvičenia), tak by sa mohol účinok dostaviť najskôr...

Vy jste zvláštní člověk a celkem mě zaráží jak úporně se svoje tělo snažíte předělat, jenom ho proboha nechcete poslouchat. Nyní do sebe zase budete nesmyslně hustit kvanta enzymů, což také není bez rizika a postupně se rozhasíte, tak, že vás nikdo dohromady nedá. Všude tady píšu aplikovat jednu věc a teprve pokud nezabere další, ale několik naráz, to udělá pouze magor, protože pak naprosto nic a nikdy vysledovat nemůže, čili je zbytečné se tím zabývat. Dejte si pouze kyselinu a uvidíte.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon kvě 31, 2010 7:25 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
Dobre pán Jarda, kúpim si len tú kyselinu \":)\" .
Mám ešte jednu otázku. Na obed som si dal jedlo, kde som dal aj čili papričky (kolieska)...bolo to super. Ale teraz mám kyslý dych... (mal som aj včera trochu...)... kyslí dych môžem mať aj vtedy, keď mám dispepsiu ? Či kyslí dych "vyvracia" možnosť dispepsie ?
Ďakujem za odpoveď.

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte čer 01, 2010 2:50 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28420
Bydliště: Poděbrady
NOWOCAYN píše:
Dobre pán Jarda, kúpim si len tú kyselinu \":)\" .
Mám ešte jednu otázku. Na obed som si dal jedlo, kde som dal aj čili papričky (kolieska)...bolo to super. Ale teraz mám kyslý dych... (mal som aj včera trochu...)... kyslí dych môžem mať aj vtedy, keď mám dispepsiu ? Či kyslí dych "vyvracia" možnosť dispepsie ?
Ďakujem za odpoveď.

Já netuším, zda to cokoliv potvrzuje, nebo vyvrací, podstatný je pocit a pokud trávíte dobře, tak se zbytečně nesledujte, všechny nemoce chceme mít a když vezmu v potaz, co všechno jste si už našel, tak máte opravdu malou možnost být zdráv. Být zdravý je hlavně o tom chtít být zdravý a ne při každém prdu objevovat nové a nové nebezpečné choroby, které mám a do nekonečna se v nich rýpat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř čer 02, 2010 1:56 pm 
Offline

Registrován: ned led 31, 2010 1:10 pm
Příspěvky: 735
Bydliště: Slovensko - Košice
No, vidím prvé zmeny... začína sa mi lepšiť žalúdok - vďaka chilli papričkám v každom jedle. Už necítim "knedlík" v krku, zlepšuje sa to. A to som nemusel použiť ani žiadne enzýmy v tabletkách, ani kyselinu chlorovodíkovú (ktorú si aj tak pre každý prípad zaobstarám). Konečne normálny pocit po najedení, aký som už asi mesiac nezažil...

_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012) dieta


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 60 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 17 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz