Jednorazovy_Nick píše:
Ahojte.
Pán Jarda, mám na Vás otázku...
Teraz v lete mi vyhovuje denne prijímať okolo 240g sacharidov v dvoch obilných jedlách (pohánka, ryža natural, jačmenné krúpy), k tomu asi 130g bielkovín a 130-140g tuku. Tak mi to vyhovuje.
Otázka znie : Je možné na takom pomere S, B a T fungovať ako v lete, tak aj v zime, s tým, že v zime pridám zahrievajúce korenie (škorica, klinčeky, zázvor, cibuľa), zahrievajúce čaje.... ?
Viem, ideál je v zime mať vysokotukovú stravu so sacharidmi MAXIMÁLNE 2g/kg hmotnosti, ale keď ja budem mať nejakých (zaokrúhlim) 160g sacharidov (pričom ideál by bolo menej, čiže napr. 140g sach./deň), tak budem zadržiavať málo vody a budem ľahší aj o dve kilá než som teraz, budem mať menej plné svaly a spľasnutý ksicht (trochu užšia tvár, skoro žiadne lícne kosti). A to mne NEVYHOVUJE. Preto plánujem (jedine žeby mi to niekto vyhovoril) radšej ostať na strave s tukmi okolo 130-140g/deň (kokosový tuk sa tu žiaľ nevojde, proste uprednostňujem maslo, tuk z vajec, sardiniek, mäsa, bryndze) čo však vôbec nepredstavuje nízkotukovú stravu, sacharidy ponechať na tých 240g/deň, než by som znova mal zdvihnúť tuky na nejakých 280g/deň, a sacharidy znížiť na 130g/deň...
Ono tých 130-140g tuku denne (CELOROČNE) nie je zas tak málo ani na zimu, či ? ...
(Viem že ste písal, pán Jarda, že pri vysokosacharidovej strave treba držať tuky ideálne do 1g/kg hmotnosti tela. Lenže tých 240g sacharidov na 82kg muža je "strednesacharidová" strava, a denne mám ráno aj podvečer fyzickú aktivitu, cvičím jogínske cviky na "tráviaci oheň", takže to vykryjem...)
PS : vždy som bol propagátorom a sympatizantom nízkosacharidovej stravy s nižším obsahom sacharidov (do 2g/kg hmotnosti), ale v lete je to strava pre ektomorfov nevyhovujúca (telo zadržiava málo vody, a v lete je to hlavne pre ektomorfov z toho dôvodu NEVHODNÉ, lebo ich to môže dehydrovať, aj keď budú piť dostatok vody), a v zime pre niektoré typy ľudí je nevyhovujúca z estetického hľadiska, keď tí ľudia bez dostatku sacharidov zdržiavajú príliš málo vody, a potom vyzerajú príliš chudo, čo nie je ideál.
Ono bude hodně záležet i na dalších faktorech jako je pohyb a typ metabolizmu. Obecně vzato z mého pohledu je to hodně sacharidů i nasycených tuků což mnohdy dělá velký problém, ale třeba sportovec v zátěži něco takového dá v pohodě tedy spíše musíte posoudit jak dobře takové kombinace trávíte a jak kadíte. Ten pocit dobrého trávení a pohody po jídle je pomalu důležitější než konkrétní skladba stravy.