brandebura píše:
Dobrý den pane Zajíčku,
můžete mi napsat postup ke zjištění stavu hormonů. Chci si nechat otestovat kortizol,DHEA,progesteron a estrogen.
1,Jde mi o to zda stačí pro začátek zajít do laborky a nechat si zjistit ranní hodnoty, následně když pak bude třeba kortizol nebo DHEA v nerovnováze si koupit od Vás test ze slin s pěti vzorky. Nebo je hned na začátku nutné si nechat udělat tyto podrobnější testy?
2,Test na kortizol ze slin jsem si nechávala dělat cca pred pul rokem zvýšené byly spíše v odpoledních hodinách. Mám nyní antidepresiva bez nich to už bohužel nešlo, má vůbec smysl kortizol nechávat dělat? Nebo bude v normě vlivem léků?
3,Progesteron a estrogen mohu nechat nabrat jakkýkoli den cyklu nebo který den cyklu je vhodný?
4,Pregnenolon krém může zvyšovat estrogen?
děkuji Ilona
1) Laborka vám udělá pouze vázané hormony z krve volné ze slin se prakticky nikde nedělají. Podle mě vám to sice může cosi naznačit nicméně moc vypovídající to zrovna není, tedy pokud nejsou problém finance tak určitě rovnou sliny.
2) Nedovedu posoudit zda vám medikace hladinu kortizolu srovná, je to i možné, ale i tak je potřeba udělat vše protože jinak se výsledky prakticky nedají smysluplně interpretovat. Tam totiž vše váže na vše a dělat jenom něco je mnohdy opět vyhazování peněz, protože sice zjistíte že je něco špatně a nedozvíte se proč.
3) Odběr se dá dělat sice kdykoliv, ovšem musíte přesně vědět o jakou fázi cyklu šlo, ale ideální je dělat odběr 22 den cyklu +/- dva dny.
4) Pregnenolon je předstupeň všech hormonů ovšem hodně záleží na tom jak dodaný pregnenolon tělo využije tedy co si z něho vlastně vyrobí, což se moc regulovat nedá.