Klarisa píše:
Byl mi předepsan opremazol, během jeho užívání mi zacaly asi typické příznaky, jako právě pálení jícnu). Po týdnu jsem lék přestala brát, nicméně pálení přetrvávalo.Zjistila jsem, že mi dělá dobře ráno před jídlem horká voda s citronem a v průběhu dne šťáva z grepu. Dále piju matovy čaj. Stav lepší, nikoli dokonalý. Nečekám vyléčení hned. Nicméně, když se podívám na potraviny, které by se měly vynechat, jsou to právě citrusy, matovy čaj, česnek. Tak jsem z toho jelen. Díky predem za Vas nazor. Klara
Reflux větinou znamená tvorbu většího množství málo kvalitní kyseliny, namísto tvorby malého množství kvalitní kyseliny.
Omeprazol snižuje tvorbu HCl, takže není divu, že stav spíš zhoršuje. Vámi uvedené potraviny podporují tvorbu kvalitní kyseliny a asi proto se nemají brát s Omeprazolem. Pokud je dobré něco vynechat, tak je to pečivo a těstoviny a obecně nejíst pozdě večer.
Vámi zmíněné potraviny tvorbu kyseliny povzbuzující je naopak dobré brát před jídlem nebo jako součást jídla.
Na déletrvající bolesti v krku, na které nic nezabíralo, mi už několikrát slušně zabral zinek a jód. Zlepšení u mě nastalo v podstatě během pár hodin (sliznice se hojí opravdu rychle), takže zda je problém v deficitu zinku nebo jódu poznáte nejpozději za pár dní. (Já v případě akutních potíží s krkem bral krátkodobě tak 45-60 mg zinku/den a u jódu tak 500 ug/den, v poledne jsem si dal zinek a jód a večer už mi bylo líp.
Zinek v tomto množství neberte bez dobrého důvodu déle, než pár dní a začněte od menšího množství - v případě deficitu zinku mnoho lidí na dodaný zinek reaguje bleskovými intenzivními nevolnostmi; dlouhodobý příjem (týdny) větších dávek zinku je schopen rozhodit další mechanismy, takže nic nepřehánět.
Mimochodem, deficit zinku i deficit jódu je schopen vyvolat nedostatečnou tvorbu HCl a tím následný reflux.