[quote="Tony210":3onompm2]Zdravím, vložím sem co píší o nadledvinkach v jedné knize:
Jezte každou hodinu a půl až dvě hodiny Většina z nás si dává tři relativně těžká jídla denně oddělená dlouhými přestávkami. To klade na nadledviny značné nároky, neboť hodinu a půl až dvě hodiny po jídle klesá glukóza v krvi, Což znamená, že vám chybí cukry. Jakmile se hladina cukru v krvi sníží, nadledviny jsou nuceny produkovat hormony jako kortizol, aby měl člověk dost energie.
To znamená, že často se opakující dlouhé
intervaly mezi jídly nadledviny trvale zatěžují a nedávají jim 'šanci nabrat síly. Nejlepší způsob, jak vyléčit nadledviny, tedy spočívá v tom, že si každých 90 až 120 minut dáme nějaké lehké jídlo. Jinými slovy: snažte se takzvaně uzobávat. Je to naprosto zásadní informace, protože dnešní dietní trendy radí přesný opak. Podlehneteli v této věci módě, ochudíte se o možnost vyléčit únavu nadledvin. Uždibování funguje díky tomu, že častá, konzumace udržuje hladinu krevního cukru stabilní po celý den. A když hladina glukózy neklesá, nadledviny nemusejí zasahovat. Dopřejete-li nadledvinám dostatek odpočinku, mají možnost věnovat energii vlastnímu zotavení a uzdravení. Každý pokrm by měl pokud možno obsahovat vyvážené množství draslíku, sodíku a cukru. Je třeba připomenout, že jde o přirozené cukry z ovoce spojené s důležitými minerálními látkami a živinami, nikoli o rafinovaný cukr nebo mléčný cukr --- laktózu. Výtečnými jídly se schopností uzdravit nadledviny jsou kupříkladu:
• Datle (draslík), dva kousky řapíkatého celeru (sodík) a jablko (cukr)
*• Půlka avokáda (draslík), špenát (sodík) a pomeranč (cukr)
• Batát (draslík) , petržel (sodík) a kapusta pokapaná citronovou šťávou (cukr)
Samozřejmé musíte jíst i sytější jídla. Uvedené pokrmy nenahradí snídani, oběd a večeři, ale udrží stálou hladinu krevního cukru mezi hlavními jídly. Jídelníček sestávající z častých a lehkých jídel by měl obsahovat potraviny, které vracejí nadledvinám sílu.
Léčivé potraviny Některé ovoce a zelenina buď nadledviny chrání, nebo urychlují jejich zotavení posílením nervového systému, zmírněním zánětu, snížením stresu a dodávkou živin nezbytných pro jejich funkci. Nejlepšími potravinami v boji proti únavě nadledvin jsou: klíčky, chřest, lesní borůvky, banány, česnek, brokolice, kapusta, maliny, ostružiny, římský salát a červená jablka.
Co nejíst Máte-li mírnou únavu nadledvin, nejspíš vystačíte s radami uvedenými v této kapitole. V závažnějších až skutečně těžkých případech budete pravděpodobně muset dočasně přijmout mimořádná opatření a vyřadit potraviny, které nadledviny zatěžují a zpomalují jejich uzdravení. Řada odborníků na výživu doporučuje velké množství živočišných bílkovin. Buď si neuvědomují, kolik tuku se skrývá i v libovém zdroji živočišných bílkovin, nebo se domnívají, že obsah tuku nevadí. Doporučení jíst bílkoviny působí velmi přesvědčivě, dejte si však pozor. Taková strava je škodlivá pro kohokoli, natožpak pro člověka trpícího únavou nadledvin. Velké množství tuku přetěžuje slinivku a