IgorK píše:
dobry den, mám taký špecifický problém mávam nízky krvný tlak okolo 85-90 max / max 55 . ( mám tlak nízky, naopak vacsina ludi ho ma vysoky )
Príznaky presne tieto tomu zodpovedajú citujem z webu :
"motáním hlavy, závratěmi, omdléváním, ale třeba také mžitky před očima, hučením v uších a studenými rukama"
Avšak, štítnu zlazu mam v poriadku, sypem si sol na zvýšenie tlaku do tobolky velkosti 00... už nejaké 2-3 mesiace ale tlak sa nie a nie zvýšiť, prísun tekutín mám dobrý cca 3l vody čistej denne + strava dobre poriešená.
Viete mi niekto povedať kde by mohol byt problém ? tieto problémy mam uz tak 2 roky a nechcu prestať.
Zvysit sol ? káva mi nerobí dobre.
Dakujem za rady spolubojovníci.
Určitě je tu k tomuto už hodně, ale napíšu i něco, co zafungovalo mně. Pohledejte ale na foru, opravdu tu najdete mnoho informací a nebo i rad, které vás nasměrují hledat jinam.
Já měl podobné stavy, někdy mám i teď. Musíte mít opravdu dobrou defekaci a jelikož říkáte, že je strava vyřešená, tak by to mohlo být fajn. Hlavně nemíchat ovoce do jiného jídla a nepřehánět to s tukem. Jak říkáte, že vypijete 3 litry vody, tak si tu vodu solte - na 1 litr stačí špetka (Já teda dával ze začátku i několik gramů himalájské soli denně a i tak mi to chutnalo, tělu prostě chyběly minerály) a nebo do ní dávejte alespoń citron, klidně i trochu medu, získáte tak fyziologický roztok, tělo se hezky hydratuje a dodáte sodík. Zkuste na pár dnů zařadit i lékořici, jestli vám to bude dělat dobře. Já dával 2 čajové sáčky denně, mimo jídlo, po dobu 10 dnů, pak pauza a potom zase opakovat. Takhle to můžete udělat třeba 4x a uvidíte, jestli vám to bude sedět.
Pak můžete zkusit adaptogeny, mně ale třeba nedělají dobře, takže neužívám a jde to i bez toho. (Ašwaganda, Eleuterokok, Schizandra apod.) Ašwaganda by na tyto stavy měla být nejlepší, někomu ale nemusí sednout, zkuste, asi se tím nic v malých dávkách pokazit nedá (začal bych třeba na 1/4 čajové lžičky před snídaní, mrkněte ale i na návody na internetu).
Vynechal bych určitě kafe (i bez kofeinu) a alkohol. Trocha kvalitního suchého červeného vína před spaním neuškodí, ale rozhodně bych nepil věci typu vodka apod.
Extrémně důležitý je i odpočinek, chodit spát brzo (já chodím do postele před desátou a budím se bez budíku kolem 6 ráno) a taky to nepřehánět s cvičením - lepší je intenzivnější trénink po dobu max 40min, než být v posilovně 2 hodiny, je to kontraproduktivní. Chůze v lese na čerstvém vzduchu je dobrá.
Zkuste ještě oleje typu oregánový a z černého kmínu (stačí pár kapek na salát, když to budete dělat denně, účinky se dostaví) a dodávat probiotika (lepší přírodní než tablety z lékárny - jogurt, kefír, kimchi, kysané zelí nebo jiné pickles, brynza, kombucha).
Co dělat:
Odpočinek
Pokud chcete dát šlofíka přes den, tak max 30 minut, jinak se rozhodíte a večer spánek nebude kvalitní
Chodit brzo spát (udává se že maximálně 22:00-22:30)
Dělat věci co vás těší
Smích
Psaní deníku nebo opakování nahlas věcí, co vás těší
Přiměřený pohyb
Čerstvý vzduch a procházky
Nezprocesované potraviny
Maso z ekologického zemědělství
Ovoce (střídmě a sezónně) + Zelenina (Lépe vařená, kořenová, s olivovým olejem nebo máslem), saláty
Solit, klidně i víc pokud vám to chutná (Střídat himalájskou a keltskou sůl). Nepoužívat stolní soli a jodované soli
Adaptogeny a doplňky stravy (základ je: Hořčík - ale nepřehánět, Vitamin C, Bkomplex)
Kombinace jídel, které vás zasytí (tzn. Tuk, pomalé sacharidy, protein)
Co nedělat:
Chodit spát pozdě
Přemíra spánku přes den
Stres
Kofein!!!
Alkohol
Lepek
Jednoduché cukry (pozor i na přemíru ovoce)
Hrát si na oběť a vymýšlet si nějaké důvody proč nemůžete dělat to či ono
Zprocesovaná jídla
Hladovění (Někdo doporučuje IF pro léčbu nadledvin, zkuste to ale a nejspíš uvidíte že to není dobrý nápad)
Přejídání
Snad to někomu pomůže, já se takto řídím a je mi lépe.