Jdu se s vámi podělit o výsledky ze Spadia laboratoře, třeba to někomu pomůže v jeho vlastním pátrání.
Olovo vyšlo <0,1 μmol/l. Což by mělo být snad <2 μg/dL. Co vím, tak v Americe to umí testovat až třeba k 0,1μg/dL, aby to měli přesné. Takže ve Spadii člověk zjistí, jestli nemá vysloveně otravu, ale bohužel nezjistí, jestli je uplně čistej a nebo přeci jen trošku zanesenej, protože používají málo citlivou metodu. No ale lepší vědět něco než nic, pokud má někdo podezření na otravu olovem.
Přidala jsem i rtuť, výsledek 1,6 nmol/l ( měří v intervalu 1-50 nmol/l), což by mělo být 0,32 μg/L
Našla jsem grafík, podle kterého průměr české populace je asi 0,9 μg/L, takže jsem na tom docela dobře. Což je příjemné překvapení, mám hodně amalgámových výplní, tak jsem očekávala horší výsledek.
Možná měla moje zubařka pravdu, když mi tvrdila, že ty nové, přesně namíchané amalgámy už rtuť neuvolňují jako ty staré, které se míchaly od oka.
http://www.szu.cz/tema/zivotni-prostred ... -dospelychCo jsem tak našla, tak nejvýznamnějším zdrojem rtuti jsou mořské ryby (a Spolana Neratovice). Lidi, co je pravidelně jí, mají víc jak 25μg/L a třeba až 100μg/L. Chudáci inuité kvuli extrémní dietě až 560 μg/L (což už je ale fakt silná otrava)
Já nejedla rybu už skoro 15 let.
Vyčetla jsem ale, že jakožto kytkožrout (a čokoládožrout) jsem ale víc ohrožená kadmiem, tak to můžu testnout zase příště