Zdravím, před pár dny jsem skončil 21 a pročítal jsem si při ní tohle vlákno a ta návratovka mi nedá spát. Zvlášť když tu byl před lety člověk, co druhej den po 40 házel toust se šunkou a že jako dobrý.
A poslední příspěvky se tím také zabývají. Jako nechci nikoho nabádat, aby ošidil návratovku a zvlášť ne úplně první dny, protože přece jen běžná lidská strava neni přirozenou věcí, která by šla najít v přírodě, ale ty doporučené délky mi přijdou fakt švihlé... (pro normální lidi, ne pro oslabené)
To opravu nikde neni vysvětlený, proč vlastně někdo může umřít a někomu se nic neděje, ať tam pošle cokoliv od začátku? V knihách je jen musíš to a ono a běda ti, jestli to porušíš a jedna paní povídala, že ten a ten umřel a měl mega problémy. Ale tu návratovku přece muselo zkazit mnohem víc lidí, než ti, o kterých víme, že umřeli nebo skončili na JIP... A ve zdravotnických zařízeních věnovaných hladovkám už muselo půstovat desítky tisíc lidí (a to uvažuju jen ty, o kterých jsem slyšel), tak musel být prostor to prozkoumat pořádně, nebo ne? Navíc máme i lidi, co umřeli při hladovce samotné na edém mozku z toho, že se jim při delší hladovce vyplavily elektrolyty (nevím jestli to píšu dobře) a o tom se tu nikdo asi ani nezmínil (možná proto jsou na youtube teď populární videa s návody na hladovku s vodou, kam si přidávají mix solí? - o tomhle typu tu taky nic moc není).
Opravdu mám pocit, že pravda bude nějaká jiná, než tvrdí literatura a přijde mi, že to tam prostě nemůžou napsat, protože to musí být psané pro všechny, staré a těžce nemocné, lidi bez orgánů a jiné velmi oslabené a nemůžou riskovat, že se někomu něco stane po jejich doporučeních. Pokud vím, tak ve skriptech z pust.cz je příspěvek od Pavla, kde píše, že z jeho zkušenosti stačí 3 dny a pak člověk může co chce... To je zajímavý průlom proti informaci návratovka dlouhá jako hladovka.
Jak se opakuje, tak zvířata po hibernaci taky nic nedrží a odšťavňovače nemají (a ty mrkvový a jablečný šťávy mi přijde, že všem akorát dělají průjmy a pokud jsou na ně alergičtí a alergie nezmizela při hladovce, tak to se dá už popřát asi jen hodně štěstí... já šťávy nepiju a žádné průjmy po hladovce nemám). Protiargumentem autorů je, že sice zvířata nic nedrží, ale to neznamená, že by se jim na šťávách nepodařilo udělat lepší hladovku. Dobře, ale tak ne každej, kdo se postí, se potřebuje léčit, někdo to bere jako prevenci nebo řeší opravdu drobnej nefatální problém a nepotřebuje vylepšovat účinek a dietkovat ještě 14 dní potom. A já se třeba kdysi staral o varana a oni mají sklony k obezitě, tak jsme ho krmili jednou za 3 týdny a taky dal několik myší a v pohodě. Lze namítnout, že mají silnější trávení a že to ani není savec, ale přece se to taky musí vše rozběhnout naráz a ne cucat třeba 3 dny krev nebo vajíčka, než přejde na tuhou stravu apod.
(nevim jak by vypadala varaní návratovka) A i člověk, kdyby neměl různá obydlí, zemědělství a celkově vyvinutou technologii, by často byl donucen k tomu, že by týdny jídlo neměl a pak se musel naráz naprat úlovkem a žít dál. Ale podle teorie z knížek by tak umřel... (tzn. není to nesmysl ???)
Pak tu máme ty mrtvé návratilé z koncentračních táborů, ale tam přece hladověli roky a mohli mít dávno zničené orgány a dlouhodobě oslabené tělo a vyplýtvané vše, co vyplýtvat v těle jde, takže není to trochu jiný příklad, než pár týdnů pauza? A Pomeje? Vždyť byl snad po chemo a ozařování. To ničí celý tělo neskutečně, tam se vůbec nedivím. A zvlášť když to ani nedoléčil, protože zřejmě neměl pokročilejší info o Breussovi, kde se ví, že obézním a rozsáhlým rakovinám to může trvat o desítky dní déle se vyléčit, než 40. Navíc je to ten případ co píšu v úvodu - po těžké nemoci, kde bych se na neopatrný návrat určitě nespoléhal, tam naráz stopnout to čištění musí být záhul (mám dojem, že příjem tuků to v podstatě zastavuje).
Samozřejmě, kdo má vyzkoušené, jak mu to sedí a jakýkoliv jiný množství nebo jiná potravina mu dělá zle, nelze nic namítat. Ale mně se teda při návratovce zatím nikdy nic nestalo (ani malého), ať jsem vzal cokoliv a opatrnej jsem hlavně teda ty první 3 dny, než mám pocit, že to trochu rozběhnu a pak to pomalu přestávám řešit. Protože všechny varovné příběhy jsou o tom, jak někdo dal špatné první jídlo. Neslyšel jsem příběh, že někdo dal špatné jídlo druhý den a umřel (maximálně že mu nebylo dobře nebo trochu otekl).
Takže mě zajímá, jestli máte taky nějaké domněnky nebo podložená fakta, co se v těle děje, že to někomu ubližuje? Nebo cokoliv k tomu, co píšu.
Zmíněná teorie o velkym množství sacharidů na první jídlo tu zatim zní dost pravděpodobně, ale princip, co se v těle děje, že to někoho setne, tu napsaný není.