precital som si vsetky predchadzajuce odpovede a niektori sa tu pytali, ci sa oplati davat si robit analyzu mikrobiomu.
ja som si daval robit cez IPPM v bratislave, oni vzorku poslali sem:
www.ganzimmun.de a dostal som report, vzorku ktoreho si mozte pozriet aj na ich strankach:
https://www.ganzimmun.de/en/downloadcenter/?get_file=14inac pri rozhodovani, ci si mam dat spravit analyzu som mal dost pochybnosti, lebo niektore laboratoria maju velmi striktne podmienky na uchovavanie vzorky pocas dopravy(napr. pocas prepravy udrzovat zamrazene,...) a ine to maju velmi volne. predpokladam, ze za 2-3 dni pocas prepravy dojde k dost velkym zmenam v zlozeni, takze vysledky nie su smerodajne.
na zaklade vysledkov povazujem analyzu mikrobiomu za zbytocnost. okrem toho, ze je tam vyhodnotenych cca 30 kmenov(co je nedostatocny pocet), vysli mi rozhadzane hodnoty, ktore ovsem neviem dostat do normalu. ide o to, ze ked som si studoval na nete ako jednotlive kmene obmedzit/alebo zvysit mnozstvo - tak som zistil, ze vsetko to je velmi previazane medzi sebou a ked sa zameram na zlepsenie jedneho kmena uzivanim nejakej latky, tak zase tato latka je uvedena pri inom kmeni, ktory mam premnozeny a ten by som potreboval znizit.
teda tie peniaze odporucam vyuzit tradsej lepsim sposobom.
okrem toho tu bolo uvadzane, ze ich FMT od IPPM v bratislave nefunguje. s tymto celkom nesuhlasim. patrim k pacientom, ktori dosiahli nejaku zmenu. ovsem je dolezite uviest, ze ludia tam chodia s roznymi stavmi a kazdy potrebuje nieco ine.
po narocnej antibiotickej liecbe som tam prisiel v katastrofalnom stave, ked mi travenie skoro vobec nefungovalo(napr. mi netravilo velmi vlakninove jedla, ako napr. melon, papriku-proste presli mojim traviacim traktom bez zmeny farby a konzistencie) a probiotika mi nepomahali. bol som asi na 5 aplikaciach FMT v priebehu pol roka. pomohli mi prve 2-3, potom som uz nevidel rozdiel.
ovsem suhlasim s tym, ze aplikovane mnozstvo je nedostatocne + zamrazenie a odmrazenie tiez asi nie je najlepsi postup:
po FMT stolica sa mi uz zlepsila a vyzera normalne, ale este pretrvavaju zasadnejsie problemy so spankom(predtym som mal katastrofalne problemy so spankom). a to je vlastne dovod preco som tu prisiel(kedze ten spanok ma dost obmedzuje) - neviete mi odporucit OVERENU osobu, ktora predava kvalitnu stolicu za ucelom transplantacie?
dakujem.