Pěkný den všem,
po důkladném prostudování této diskuze jsem si řekl, že také přispěji svou troškou do mlýna.
Okolo minulých vánoc mě začala trápit zácpa, sváděl jsem to málo pohybu okolo svátků a hříchy v jídle. Po třech měsících neměnného stavu, jsem to začal řešit skrz lékaře, protože jsem bez zjevné příčiny shodil asi 5 kg. Proběhla kontrolní kolonoskopie (před lety mi našli polyp), gastroskopie, všemožné rozbory krve, testy na alergie apod. Verdikt - jste zdravý od Šumavy k Tatrám, na shledanou za 5 let na kontrolní kololonoskopii, doporučujeme navštívit psychiatra, evidentně to bude psychosomatické.
Zácpa trvala dál (to už bylo asi půl roku), do toho se začal ozývat jícen. Toto fórum jsem měl již prolezlé kvůli celoživotním problémům s imunitou, ale nechtěl jsem to připisovat candidě. Problémy s jícnem a polykáním mě zavedly na ORL, kde mi doktorka řekla, že mám reflux, ovšem zarazil ji bílý jazyk, tudíž udělala výtěr a hle - Candida albicans! Napsala mi nystatinový gel, nakázala vyřadit sladkosti (které jsem tedy vždy konzumoval dost střídmě) a zubní pastu Enzymel. Asi po 14 dnech kontrola, výtěr již OK a tudíž mi utla i dietu. Jako tupý konzument jsem tomu uvěřil, sladké jsem nejedl, ale příliš jsem jídelníček neřešil.
Asi nikoho nepřekvapí, že okolo těchto vánoc začala opět zácpa, přidal se potažený jazyk, do toho ještě zanesená pleť, padání vlasů, bolest šlach a kloubů...
Diagnóza je mi jasná, takže si tentokrát ušetřím cca 30 návštěv ordinace a papíry k psychiatrovi - nastudoval jsem, co šlo a začal jsem s dietou. Ne tedy tak striktní, jako tu někteří uvádí, ale vyřadil jsem cukr a opravdu jakákoliv sladidla, bílou mouku, droždí, kvas, lihový ocet apod. Dále však konzumuji obiloviny jako pohanku, jáhly, bezlepkové ovesné vločky, řýži natural apod. Už takhle mám 56kg při 175cm ve 31 letech, tak nechci vypadat jako úplný kostlivec, ale dbám na vhodnou kombinaci potravin - ovoce jen na lačno, bílkoviny se zeleninou, dělit škroby apod. Do toho jsem začal užívat kokosový olej, Lepicol (ač mám laktózovou intoleranci, ale prý by to v návaznosti na obsaženém množství neměl být problém), lapacho, skořici... česnek si asi budu muset koupit v kapslích, protože čerstvý mě příšerně pálí v jícnu. Už dříve jsem ho konzumoval kvůli imunitě, ale za 3 dny jsem měl jícen v takovém stavu, že jsem mohl jen zmrzlinu.
No bojuju týden, cítím se slabý, zadýchaný, motá se mi hlava, zácpa trochu odeznívá (asi Lepicol), tak snad jsou tyto negativní reakce negativní i pro Candidu. Jazyk mám furt potažený, ale očekávám, že výsledky se dostaví až po několika měsících. Ve stolici mám kusy hlenu, ale to jsem míval i před dietou, doktor tvrdil, že to dělají hemeroidy. Klystýry dělám jen občas, protože častá aplikace mi hrozně rozdráždí ony hemeroidy.
Je to náročné - asi všichni víte, ale motivace tam je. Nejhorší na tom je posilovat imunitu při sedavé práci v kanclu, kde je prostě nonstop někdo nemocný. To jsou takové větrné mlýny.
Hodně zdaru všem a pokud by vás v mém postupu něco bilo do očí nebo napadly nějaké tipy, budu moc rád
.
Martin