Suhlasim, ze repkovy treba vyhodit, aj slnecnicovy, ale iba ten s vysokym obsahom PUFA. (polynenasytene mastne kyseliny). Je este jedna verzia, z odrody slnecnice, co ma mononenasytene kyseliny, ma ich okolo 80%, a PUFA ma iba okolo 12%. Tak ten je este vhodnejsi, nez olivovy olej. Olivovy olej ma ale viac liecivych ucinkov, kvoli obsahu specifickych latok. Ale na doplnanie vitaminu E, a tepelnu upravu sa moze pouzit tento slnecnicovy, s vysokym obsahom kyseliny olejovej. V nasich obchodoch sa da zohnat za 2,50/liter, alebo 3e/liter ako Buslak oil, popripade byva aj premenovany na Sun garden. Tak tento druh slnecnicoveho oleja sa nerata medzi nezdrave, a moze sa pouzivat. Rovnako ako olivovy, kludne aj 50g denne. Vacsina olejov nema uvedene na stitku, ake zlozenie PUFA a mononenasytenych kyselin ma. Su tam iba nasytene a nenasytene kyseliny. Preto naslepo nepouzivat ziaden slnecnicovy olej. Vzdy len taky, kde je vyhradne napisane, ze ma vysoky podiel mononenasytenych mastnych kyselin, a nizky obsah poly-nenasytenych. Treba si dat pozor aj na "zdrave", casto BIO, slnecnicove oleje, v sklenenych flasiach, aby vyzerali luxusnejsie. Takmer vzdy su s vysokym obsahom polynenasytenych mastnych kyselin a navyse predrazene. Buslak oil ich strci do kapsy a za rozumnu cenu. Ked teda niekomu nesedi vysoka cena za maslo/ghi/ kvalitny olivovy olej (cez 10 eur/liter), alebo kokosak (tiez cez 10 eur/liter), tak najlepsia moznost je skupit Buslak oil, a to aj na tepelnu upravu aj na studeno (do salatov atd...).
Repkovy treba urcite kompletne vyhodit zo stravy, pretoze obsahuje zoxidovane omega-3 mastne kyselny, rychlo sa kaziace, plus 2/3 su skodlive omega-6, a ine rastlinne oleje maju tento pomer este horsi. Cize, bud vam skodia omega-3, ze su pokazene (sirna patlanina s lanoveho je vynimka, ale kazdy vie, ako tazko sa s tym pracuje, aby bol olej cerstvy) a rovnako aj vsetky ostatne rastlinne oleje, ked nemaju pokazene omega-3, maju zase pro-zapalove omega-6 v obrovskom mnozstve. S vynimkou liecebnych olejov, ktore sa pouzivaju v malych mnozstvach, do 10g denne (borakovy, olej z ciernej rasce atd...), tieto sice obsahuju omega-6, ale zase maju vyrazne liecebne ucinky, a v tak malych mnozstvach, tie omega-6 neurobia skody, preto je rozumne vyhodit vyrazne zdroje omega-6 mastnych kyselin, co su skoro vsetky orechy, semena a oleje z nich.
|