outdoor píše:
my už pijeme jen vodu ze studánky (studánek). je to jasná kvalita za super cenu:)
máme vlastní studnu - není špatná, ale studánková je lepší...
a voda z běžného vodovodu nemusí být vždy špatná (pokud je dobrý zdroj), ale přichází stlačená ...brrrr.
Tak studánka pochopitelně nemá chybu i když vše má své mouchy. Již jsem to zde někdy dříve psal a jde o dobrou zkušenost, tedy jen zopakuji můj příběh z mládí. Jako mladý jsem vandroval po rumunských horách. Někde jsem se cestou napil z nějakého léčivého pramene, který asi produkoval živou vodu, ale na můj vkus byla živá až moc a dostal jsem laxírku tak intenzivní, že ze mě šla tři dny jen zelená voda. Velice dehydrovaný jsem došel k nějaké usedlosti v horském údolí a místního křováka jsem se snažil přesvědčit, že mojí laxírku vyléčí pouze nemocnice a prášky. Na to mi domorodec sdělil, že to je nesmysl a přinesl kameninový hrnec tak zadělaný, že se mi obracel žaludek už při tom pohledu a navíc to, co v něm bylo, páchlo opravdu otřesně. Šlo patrně o nějaký zkvašený druh mléka asi ovčí, nebo kozí, něco jako jogurt. Doporučil mi to vypít, což jsem v zoufalství učinil a přemýšlel nad tím jak se pokadím do výšky dospělého chlapa. Nic takového se ovšem nekonalo a za 20-30 minut nebylo po průjmu ani stopy. Od té doby na oponentní bakterie nedám dopustit a vždy na toho umolousaného domorodce s úctou vzpomínám a skláním se před jeho přírodní moudrostí. Navíc tělo má neuvěřitelnou schopnost eliminovat trvale dodávané patogeny. Dokonce mnoho rodin pije bakteriálně kontaminovanou vodu z vlastní studny a nemají žádné potíže. Ovšem návštěva to nemusí snášet stejně, protože jejich tělo nemá vypracované obranné mechanizmy. Stejné to může být i ve vašem případě, tedy můžete pít vodu chuťově dobrou, ale kontaminovanou bakteriálně, což nemusí nutně dělat problém vám, ale jinému to problém klidně dělat může.