Abstinující Bojovník píše:
Tak jsem vyzkoušel odšťavnění máku a lískových ořechů přes Angel při současném prolévání mrkví a výsledek je dobrý.Síto to zdá se, bez nějakého přicpávání, v pohodě zvládá.
Ale měl bych ještě takové drobné dva doplňkové dotazy.Předpokládám už sice, když mi Pan Jarda doporučoval , ať mák prolévám při odšťavnění mrkví , že by mi tak nedoporučoval, kdyby myslel, že by daná kombinace nebyla z hlediska trávení a vstřebávání vhodná.Ale přesto se zeptám.
1)Z hlediska vstřebávání živin z lískového a makového mléka(a také např. mandlového, kešu atd.), mohl by být v souvislosti s mrkví , která má minimální podíl sacharidů, nějaký kombinační problém?
2)A ještě bych měl jeden dotaz.Je možné, že mléko z předem namletého(již takhle koupeného) máku a nenamletého máku chutná jínak?V obojím případě se jednalo o mák modrý bez dalších přidaných věcí (krom té karotky), ale rozdíl v chuti předem namletého a nenamletého byl podle mě dost patrný.Máte někdo zkušenost?A hlavně mě zajímá, spíš asi hlavně z hlediska vápníku u máku, zda pokud jej člověk koupí namletý, ale stále 100% bez dalších přidaných věcí, zůstáva - li stále alespoň podobně hodnotným zdrojem vápníku ve výsledném mléce?Protože nevím proč, nějak mi to mléko chutná víc z odštavňěného předem namletého máku, aniž by mě napadnul nějaký racionální důvod.Například ,když člověk rozmixuje banán, tak chutná víceméně stále stejně jako když ho jí vcelku.Ale mléko z namletého a nenamletého modrého máku mi prostě chutná tak nějak jinak.Ničí se namletím hodně živin?A ještě je možná otázkou, jakým způsobem to melou tam, kde připravují daný produkt máku.
Jinak, to mléko z máku stejně plánuju užívat tak max 1-2x za měsíc na chuť a kvůli doplnění přírodního vápníku.Mělo by tedy nějak razantně snížit výsledné množství vápníku a dalších živin v makovém mléce to, že odšťavním namletý mák?A snížit vstřebávání živin makového,lískového,mandlového, kešu mléka to , že jej smíchám s mrkví?Osobně si tak nějak myslím a doufám, že ne, ale pro jistotu se ještě tady zeptám.
Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den.
1) Mrkev je obecně bezproblémová tedy toho bych se nebál.
2) Mák jako každé olejnaté semeno po rozdrcení pochopitelně časem žlukne tedy já bych mletý nikdy nekupoval. Chuť může být dána specifickou skladbou podmínek přímo při pěstování na konkrétním pozemku, nebo ji negativně může ovlivnit žluknutí. Vápník se předpokládám nemá kam vytratit a průmyslově se mele stejně jako doma akorát na větším zařízení. Mléko v uvedené frekvenci můžete konzumovat bez obav a vápník blokuje příjem živin pokud je podáván před nebo při jídle, pokud se vezme s odstupem od jídla až večer dobře uspává a vstřebávání živin nebrzdí.