VitekH píše:
Zdravim. Co jsem si přečetl, tak je lepší vyvarovat se vařené stravě, protože zabíjí ony enzymy v potravě, které si pak tělo musí samo produkovat, což ho stojí energii. Pak jsem četl, že není vhodné ani potraviny mrazit, avšak myslel jsem, že v mrazáku - v ledu potraviny se jakoby zataví a pak zase obnoví?
Tyto informace nelze brát jako dogma ale vždy je potřeba přizpůsobit stravu stavu těla a trávení a také teritoriu kde momentálně žiji a ročnímu období které momentálně je, tedy jde o stav značně variabilní. Syrová strava je jednoznačně výhodná v letním období, nebo v extra teplých oblastech a pokud jde o uchování potravin mražením to je sice dobré nicméně ta potravina nesmí absolvovat více zmrazení a rozmrazení. Tedy jednou zmrazit, rozmrazit a zkonzumovat není zase tak velký problém i když buňky ovoce a zeleniny jsou většinou roztrhány, ale zase tak fatální problém tím nevzniká. Živočišné potraviny a tuky odolávají zmražení mnohem lépe a tuky lze dokonce neomezeně zmrazovat a rozmrazovat bez větších negativních vlivů na jejich kvalitu.