Moonika- niesom vegan, tiez na tom neviem vydrzat dlhodobo, tak zatial som dal take vegetarianstvo blizsie k veganstvu, teda pomerne malo vajec, a mliecne vyrobky sa snazim obmedzit tak, aby to nebolo akoze nahradit vsetko maso a vajcia, co som kedysi davno jedol. Teda snazim sa nacerpat valnu cast bielkovin z rastlin. Co sa vsak tyka tukov, tak tam mam za to, ze maslo je jeden z najzdravsich tukov, a momentalne to riesim tak. Aj telo si ho same pyta, ked uz som pritom jem v priemere 40g masla denne. Prave preto ma trapi, ako znizit eticke zalezitosti ohladne produkcie mliecnych vyrobkov, ci sa to nejak da. Nema to vsak prioritu, mam to v "todo" uz snad 10 rokov poslednych, ale tato tema ma podnietila, ci sa nedozviem nieco nove. Kedze nemam sa tym cas zaoberat, a nemam odkial brat informacie z netu sa zhanaju pomerne tazko, tak som to cele roky neriesil. Snazim sa navrhnut system, podla ktoreho by sa to dalo produkovat aj polnohospodarsky ,a pritom to nebyt stratove, cize ako riesenie pre eko-spolocnost. Samozrejme, zaujima ma tak trochu, ako by som to choval sam, ci by som sa mohol vyhnut cyklickemu oplodnovaniu, ale na to este nemam podmienky, aby som choval vlastne kozy. Do buducna ale mozno budem chciet kravu, pre niekolko ludi, povedzme 10 ludi by mohlo "sharovat" jednu kravu, v eko-komunite. Takze zaujima ma to uz tak dopredu a zo zaujimavosti. Primarne ma zaujimaju ale kravy, nie kozy, pretoze kravy su efektivnejsie na produkciu mlieka, ked budem navrhovat sebestacnu eko-spolocnost zijucu v komunite, tak tieto informacie chcem mat aspon priblizne nastudovane, ako to je. Niekedy v dalekej buducnosti ak sa podari, rozmyslam odijst zo spolocnosti, teda produkovat si sam, stravovat sa hlavne z vlastneho, a zit z mala penazi, ktore ziskam produkciou s dvora. Momentalne to ale nieje mozne. Preto ma zaujima tematika etickeho ziskavania mlieka, skusit to navrhnut pre ludi tak, aby ludia, ktorych to trapi, mohli kupovat take mliecne vyrobky, ktore by boli vyprodukovane eticky (bez cyklickeho oplodnovania krav, branim im mladat, a zabijanim samcov na maso / krav v dochodku)
|