sparcoo píše:
Zdravím Vás pane Jardo, ozývám se cca po 4 letech. Shrnu svůj stav a zakončím to několika otázkami.
Zdraví se stabilizovalo, své potíže jsem nevyřešil, hodně mě omezují ale je to k žití (nikoliv přežívání).
Největší pokrok jsem udělal v mentální a duchovní sféře, to mi pomohlo překonat nástrahy mého fyzického těla.
Ty základní mentální struktury je těžké zlomit (buď to nejde vůbec, nebo je potřeba bezpodmínečná radikálnost), takže určitá přecitlivělost a pečlivost ve mě přetrvává.
Spousta problémů se vyřešila sama, některé odešli, jiné se objevili. Když nic, dařilo se mi alespoň v té materiální sféře, jsem zajištění, mám dostatek prostředků - to se pak člověk uklidní snáz.
No vrátím se ke svému zdraví, stihl jsem prodělat středně těžký Covid. Zima byla pro mě a vždy je celkově náročná - mám potíže se zahřát. Bez ohledu jaké nálepky nemocí mi lékaři dávají a repertoár je to vážně široký jsem si svého problému vědomý a diagnózy v lékařských zprávách mě nechávají chladné.
Tak co mě trápí? Je to trávení, nečekaně. Začínající žaludkem, konče vylučováním. Vím, že v mém traktu je disbioza. Rozuměj žije tam nějaký šmejd, co dělá neplechu. Celkové trávení je pomalé, se spoustou plynatosti, žaludek často pálí nebo je v křeči, která jde často do celého těla. Objevují se závratě, mozková mlha, neschopnost se soustředit, únava a zimnice nebo návaly, nervozita až agrese, bolesti hlavy, zahlenění, tinnitus, svědění uší, konečníku. Ano na vše má vliv zažívání, hlavně tedy sacharidy a také celková čerstvost a stravitelnost. Za další je to nějaká cikličnost, kdy v období úplňku a novoluní je mi zle takřka pořád a ze všeho, mezi tímto obdobím si pak mohu dovolit více jídla i stresu.
Dobrou změnou pro mě je naučení se techniky masáže, díky které chodím denně na velkou, bez toho bych nechodil vůbec a byl šíleně intoxikovaný. Když to nepomůže, dám Cascara Sagrada na lačno, to prožene spolehlivě.
Nedělám nic radikálně nebo vyloženě proti sobě, protože to selže vždy. Užívám nějaké koření, piji čaje, píchám si extrakt z Jmelí (od Neurologa), teď budu zařazovat Pau D'Arco, Olivový extrakt, Pelyněk, ořešák a hřebíček (tinktura).
Jím racionální stravu s důrazem na kvalitu, tedy vše kromě mléčných výrobků (vyřazením jsem odstranil ekzémy a zlepšil celkový stav).
V jídle mi rozhodně nedělají dobře obiloviny a je jedno zda se jedná o lepkové nebo bez, proto je jim jen večer a omezeně. Přes den bych byl akorát unavený, nervózní a nesoustředěný. Celkově všechny koncentrované zdroje sacharidů. Vejce mi dělají dobře. Maso mi nevadí ale nějak výrazně neprospívá, hlavně když zůstane déle v trávicím traktu, to platí i u obilovin. Jím hlavně ryby, kuřecí, hovězí, zvěřinu a teď králíka (vše domácí). Vyhýbám se vepřovému. Tuky mám moc rád, jen když přeženu množství, mám žaludek v křeči.
Zelenina je má láska, nic mi nedělá, chutná mi a prospívá, jen nemá moc kalorií, proto se snažím do ní schovat vše ostatní. Raději vařenou ale nepohrdnu ani syrovou.
Mám reakce na semínka i ořechy.
Ráno začínám s jídlem až v 11h se zeleninovou polévkou - Miso, uklidní žaludek ale nedodá kalorie. Oběd je pak maso nebo raději vejce, vařená zelenina a jeden větší brambor, polité lžící olivového oleje. Takový oběd mi sedí a mám po něm energii na různé povinnosti, jen to nesmím přehnat s množstvím. Nic lepšího jsem zatím nevymyslel. Odpoledne pak nějaké ovoce. Večer jím nejvíce, už nic nemusím a mám dost času na trávení. Jsou to vejce nebo maso (podle oběda), syrová zelenina nebo vařená s rýží, ovesná kaše nebo žitný chléb.
Teď k otázkám
Jaké další oleje na střídačku k olivovému, ať to není monotónní? Koupil jsem teď Bio Ghí, tak musím zkusit. Reaguji na kokosový olej, na ořechy i semínka a avokádo. Oleje samotné jsem nezkoušel. Mohu zkusit postupně ořechy i semínka zavést, takto jsem si vyléčil reakce na jablka, jedl jsem je každý den a postupně byl klid.
Napadají tě nějaké změny nebo chyby na které si mám dát pozor?
Jakým směrem stravu vést dlouhodobě? Snažit se postupně přibližovat jídelníčku uvedenému na tvém webu? To je nějaký ideální, udržitelný a zdravý?
Třeba zimomřivost u mě neovlivňuje ani tak co sním ale jak moc jsem ucpaný (snad si rozumíme).
Pokud si to Jardo dočetl až sem, chci ti poděkovat. Děláš to dobře a vytrvale.
Někdy je to dlouhá cesta a děláme si jí sami ještě bolestnější a složitější.
Často tu jsou diskuze slušný bizár ale nemocný, vystresovaný člověk v panice nemá logické myšlení a neumí být nad věcí. Přemíra informací na internetu tomu vůbec nepomáhá.
Můj cíl je teď dostat se do stavu abych mohl opět bez následků rekreačně sportovat.
I když jde o značně rozsáhlý popis stavu těch podstatných informací je v něm poměrně málo. Odrazil bych se od krkacícho testu s tím že primární problém bude patrně v tvorbě HCl v žaludku. Do značné míry ten stav může zlepšit vyšší solení pokud není potřeba tlačit dolů krevní tlak a pak dost zlepšují stav hořké byliny a potraviny třeba trochu pelyňku po jídle může citelně zlepšit stav. Nyní již se dají sbírat v přírodě pampelišky tedy i sežvýkání pár listů pampelišky po jídle může zafungovat. Tinitus ukazuje na silný deficit hořčíku tedy dávat hořčík 10 mg/kg váhy/den a látky které podporují vstřebávání tedy dával bych bór, křemík a B6 respektive nějaký B komplex který obsahuje B6. Tuky jsou na defekaci dosti důležité tedy oliváč, kokosák, ghí, nebo máslo a klidně i sádlo zvláště husí a kachní je super. Trochu nějakých ryb s omega 3 mastnou kyselinou a mohlo by vše fungovat. Jinak hodně vlákniny ve stravě může také zhoršovat defekaci zvláště pokud člověk málo pije tedy přidat vodu na cca 30 ml/kg váhy/den, nebo snížit vlákninu na cca 20 g/den oboje může stav dost zlepšit.