Ram píše:
Srdečně zdravím, a musím Vaše stránky jen chválit. Dnes od rána u nich sedím. A jelikož asi každý má nějaký problém, tak se připojuji. Chtěla bych poprosit za svého manžela: 62 let, již několik let užívá léky na cukrovku, ale ne inzulín, cukr jen lehce zvýšený, srdce, vysoký tlak, cholesterol. Jeho výrazným současným problémem je ale vysoký draslík. Já jsem laik, ale prošla jsem vedlejší účinky všech léků, které užívá a u léku Ramicard je výslovně napsáno, že by se měl ohlídat draslík.
Má draslík 5,5 někdy i vyšší, ale lékařka tvrdí, že to není žádným lékem, a že musí držet dietu, kterou mu letmo četla z internetu.
Žádné potravinové doplňky kromě hořčíku neužívá, pouze jedl poměrně dost zeleniny, brambor (má dost draslíku). Nevím vlastně co mu mám vařit, v podstatě by měl být draslík všude, co pochází ze země, ale ze země pochází všechno. Málo draslíku má snad jen rýže, sýr a borůvky. Zdá se mi, že dietou to asi nikam moc nepovede.
Taky jsem zahlídla u Vás, že údajně sráží draslík kuchyňská sůl. Ale ta se mi moc vhodná nezdá.
Prosím o radu. Děkuji
Jak jste zde načetla, většina lidí má problém spíše opačný, ale ten váš se dá řešit na několika rovinách, čili jednoznačnou odpověď nečekejte. Jedna možnost je málo sodíku a rozhozené elektrolyty, což spraví himálajská sůl, další možnost jsou špatné ledviny a to již solí spíše zhoršíte, tedy solení musí předcházet laboratorní test na sodík. Teprve jako poslední možnost je přebytek draslíku ve stravě, ten jinak totiž plně funkční ledviny celkem v pohodě odstraní a problém není, čili řešil bych asi hlavně stav ledvin.