https://www.adamraw.cz/clanky/strava-i/(Pod clankem je diskuze)
STRAVA:
Vše co jsem doposud zažil a každá má dosavadní zkušenost mě vede k až extrémním závěrům typu, že dokonalá lidská strava nepochází z této planety ruku v ruce s možností, že i naše kořeny nejsou odsud.
Zkusil jsem velké množství stravovacích způsobů sám na sobě – vegetariánství, veganství, vitariánství, paleo, keto, syrové tuky a bílkoviny, fruitariánství, luštěninovou a zrnkovou dietu, klasickou kulturistickou dietu, dieta rýže + maso, úplný půst, šťávový půst, čokoládovo kolagenová dieta... a mohl bych pokračovat.
Z výše uvedeného je jasné, že popsat a vysvětlit vše, co k dnešnímu dni o stravě vím, by bylo na dlouhé hodiny nebo dny… Proto se vždy omezuji na „zjednodušení“ a praktické rady a doporučení která snad pochopí i většina laiků…
Asi nejdůležitější je fakt, že tělu je nejméně blízké cokoli umělého nebo člověkem vyrobeného – od konzervantů, umělých barviv, sladidel a aromat, až k například uměle vyráběným extrémně isolovaným bílkovinám, aminokyselinám, upravovaným odtučněným pokrmům, syntetickým vitamínům, drogám, lékům, chemickým postřikům, umělé drogerii, make upům, parfémům, znečištěnému ovzduší, tmě v uzavřené místnosti, stresu z životního stylu apod… Je toho mnoho, ale jednoduše se dá říct, že téměř cokoli, co člověk vyrobil nebo produkuje, udržuje uměle.
Naopak, co tělu prospívá, respektive mu dodává živiny a látky pro jeho správnou funkci a „zdraví“, nacházíme většinou v srdci přírody samotné a daleko od hluku velkoměst nebo továren. Ať jsem zkusil jakoukoliv dietu, za celou svou historii mohu říct jednoznačně, že neexistuje nic jako „dokonalá výživa“ a pokud existuje, tak se nachází na nějaké jiné planetě a nebo je to jen teoretický výmysl člověka, že hledá něco dokonalého a absolutně neproblematického. Ono totiž každá potravina má nějaké pro i proti. K povídání o tomto se velice hodí příklad paleo diety (strava lovců dávnověku – hlavně maso a tuk) a vitariánství (rostlinná surová nejlépe bio strava jako ovoce a zelenina maximální kvality bez živočišných potravin a tuku). Jde o úplně odlišná stravování. Jedno obsahuje velké množství živočišných bílkovin, tuků, skoro žádnou vlákninu a málo sacharidů. Druhé neobsahuje žádné živočišné bílkoviny, tuky ale mnoho vlákniny a sacharidů. Přesto se najdou lidé kterým se daří „dobře“ na jednom i druhém. Však lidí, kterým se daří dobře na „lidské výživě“ složené z umělých slepených výrobků, polotovarů apod. mnoho není. Množství civilizačních nemoc í a chorob se neustále zvyšuje přesto, že lékařství jde dopředu a vynakládá se na něj rok co rok více prostředků…
Logicky z toho vyplývá, že to, co je blíže přírodě a nevyrobil to nebo nepoškodil člověk – ať už se jedná o divoké ovoce, zeleninu, maso svobodných a zdravých zvířat, syrové mléko zdravých tvorů, nebo třeba i ptačí vejce je zároveň pro člověka nejvhodnější. Naopak vše umělé a vyrobené člověkem přínáší většinou problémy... Ať už jde o léky a medicínu nebo o potravu.
Jednoduše řečeno, tedy má první rada ohledně stravy zní – nejez nic, co vyrobil člověk a nebo se to snaž alespoň minimalizovat, případně sahat po tom, co sice vyrobil, ale stále to má blízko k přírodě a nebo při výrobě byly zachovány určité postupy, které extrémně nenarušily danou potravinu.
To je první rada, která by měla být základním krokem každého blíž ke ‘’zdravé výživě’’. Dostáváme se tím samozřejmě na práh kruté pravdy, že téměř vše kolem nás dnes již vyrobil nebo vyrábí člověk anebo do toho nějakým způsobem zasáhl. Například skoro všechno ovoce a zelenina jsou dnes již masově vyráběné a chemicky nebo geneticky upravované. Skoro všechno maso je doslova vyráběné. Zvířata, z nichž pochází, jsou doslova vyrobena, chována pouze pro jeden účel. Mléko a mléčné výrobky jsou vyráběny masově a upravovány způsobem, který z nich činí de facto odpad. Zpracované zrno, pečivo a cukr všeobecně jsou výmysl a výrobek člověka a nejen, že se vyrábí extra masově, ale jsou pro tělo dosud celkem neznámé (alespoň pro trávení a střeva…mozek je má celkem rád) a přinášející spoustu problémů, ale i zajímavostí (zrninami se lidé živí pouze pár tisíc let, což je málo proti statisícům let původní bezzrnné stravy, avšak kromě nemocí, které dříve nebyly a dnes jsou a různých problémů tu také máme vyšší IQ, létání do vesmíru a všeobecně neskutečný technologický pokrok v krátkém čase.. proto je toto téma přinejmenším zajímavé) každopádně dalo by se pokračovat dlouho...
Co tedy dělat? Jak jsme se do takové situace dostali? Co je tedy správně?
Již teď je přirozené cítit se ztracený a to je pouze malý kousek skládačky… Je třeba si totiž uvědomit, že pro tělo stravou není pouze to co jíme. Strava je i to co dýcháme, pijeme, vstřebáváme kůží, co cítíme a co na nás přenáší ostatní lidé, energie všeobecně atd.. Toto je také důvod proč můžou existovat 2 lidé, jíst to stejné, ale mít úplně jiný zdravotní stav. Inu je možné, že mezitím, co jeden má život plný stresu a tělo zahlcené například chemií z výrobků drogerie, nebývá často na slunci a v přírodě, dýchá špatný vzduch velkoměsta a pije balenou vodu z plastu…Tak druhý žije veselý spokojený a skromný život, nestresuje se, žije ve vesnici blízko hor, pije pramenitou vodu, nepoužívá drahé parfémy a chemii a každý den je venku na sluníčku.. Oba pak mohou jíst ten stejný chleba, stejné maso nebo stejnou zeleninu, ale jejich stav bude diametrálně odlišný…
A to je to, o co nám jde. Je třeba pochopit, že stravou těla není pouze to, co jíme, ale i spousta dalších věcí jako například ty, o kterých jsem psal. Zdravá výživa tedy musí dbát i na tohle vše, jinak je neúplná. Zajímat se pouze o to, co jíte a spojovat to se zdravou výživou pokud neřešíte vše ostatní, je jako dělat desetinu práce.
Jaký pak bude výsledek? Další důležitá věc je rozprava o přirozené obraně všeho kolem nás před jehož zánikem. Ano zvířata, která jíme nechtějí být usmrcena, ale stejně tak rostliny, které jíme nechtějí zaniknout… A je třeba si uvědomit, že rostliny jsou tu mnohem déle než zvířata a mnohem mnohem déle než člověk. Mají naprosto dokonalé mechanismy obrany a reprodukce a celkové existence. Spousta rostlin je tak vyspělých, že by bylo opravdu na dlouho to tu rozebírat. Zatímco zvířeti slouží pouze jeho vlastní schopnosti a tělo jak k obraně tak reprodukci atd.. (rychlý běh, drápy, tlama, jed, létání, reprodukční orgány apod..) tak rostliny které jsou většinou „nehybné“ mají obranu i ostatní schopnosti daleko vyspělejší… Malý příběh vše rychle nastíní =)
Vezměme si například nějaký plod, dáme mu jméno plodík a budeme si o něm vyprávět pohádku.
Plodíkovo přežití závisí na jeho semínku. Plodík potřebuje, aby se semínko neustále reprodukovalo tím, že se zasadí, vyroste nový plodík a takto to může pokračovat do nekonečna, což je relativní „nesmrtelnost“. To stejné platí u generací člověka. Je proto logicky extrémně nežádoucí, aby plodík přišel o semínko. Navíc plodík potřebuje, ať se semínka dostanou tam kam mají a cestují. K tomuto má samozřejmě spousta rostlin různé mechanismy a pomáhá jim také vítr a déšť, ale i zvířata samotná! Co by jste vy dělali, kdyby jste chtěli vaše semínko ochránit, ale přitom přesvědčit zvíře ať vám ho pomůže dostat do půdy? Byly by jste schopni vymyslet tak dokonalý systém, jako je například toto? -> Plodík obalí semínko něčím velmi dobrým a sladkým (jablečná masa) a naopak semínku dá neutrální nebo přímo nepříjemnou chuť (hořkost jablečných jader) a tvrdý obal jako obranu. Případně ho ještě uzavře do neproniknutelné komory (jádřinec jablka). I když zvíře plodík sní tak kvůli obalu hlavně, ale né kvůli semínkům samotným a semínka neporušená většinou projdou celým trávícím systémem, protože jsou tak vytvořena (tvrdý obal nebo struktura). Skončí pak samozřejmě v exkrementech daného zvířete a na zemi. Což je perfektní hnojivo se kterým se vstřebá do půdy a super spojení pro další reprodukci! Případně ho zvíře vůbec nesní a nechá někde ležet protože sní jen jeho obal… Perfektní systém nemyslíte? Ale co dělat, když se najde druh, který dokáže plodík i jeho semínko rozkousat nebo zničit?
Jednoduché, plodík vytvoří nebo již má v semínku látky které způsobují poškození nebo ničení zubů, drápů a kostí… (veškeré rostlinné semena nebo zrniny obsahují určité druhy antinutrientů nebo jedů jako například kyselinu fytovou, oxalovou, goitrogeny apod. o kterých vám váš učitel zdravé cereální výživy určitě neřekl =) Takže i když bude zvíře nějakou dobu semínka kousat, časem nebude moci protože nebude mít čím… (viz hl. děti makrobiotiků, ale lidé všeobecně – většina lidí má dnes díky demineralizaci způsobené rostlinnými antinutrienty a sacharidy a nedostatkem živočišného tuku a minerálů po 30ti letech půlku zubů opravených) Ano, je to extrémní a pouze jeden příklad na plodíku, ale můžete vidět, jak propracovaný systém rostliny mají. Mnoho rostlin má úplně jiné systémy, ale jejich mechanismy jsou neuvěřitelné. Každopádně co je nejméně žádoucí pro každou rostlinu je přijít o její semínko. Stejně tak jako pro nás přijít o děti. Jak jsem již nakousl všechna semínka a zrna obsahují látky jako antinutrienty, ale i spoustu dalších látek jako třeba přímo jedy nebo inhibitory apod. Antinutrienty se v těle vážou na minerály nebo jiné důležité látky a blokují jejich absorpci nebo je přímo z těla vytahují. Proto je zvýšená konzumace zrnin vždy spojená s demineralizací, zubním kazem, problémy s kostmi a klouby apod..
Je tedy třeba si uvědomit, že jak živočichové, tak rostliny mají obranu proti nám i ostatním tvorům a nechtějí být ničena. A ať budete konzumovat jedno nebo druhé, vždy budete něčemu škodit. Silnější konzumuje to slabší a to je přírodní zákon odjakživa. Na této planetě byl dlouho předtím, než jsme tu byly a je tu stále. Že jsme silnější než většina zvířat, protože naše nejsilnější zbraň je mozek a zároveň silnější než většina rostlin, protože do nich již dokážeme doslova vidět, šlechtit je a upravovat různými způsoby z nás činí to, čím jsme dnes. Ovládáme tuto planetu a jsme extrémně přelidnění, což přináší všechny naše problémy. Jako druh jsme se vymkli kontrole a kvalitativně ničíme teď nejen sebe, ale i vše kolem nás i přesto, že kvantita roste. Je třeba masově vyrábět umělé potraviny, abychom byly schopni se uživit. Vše pak strádá na kvalitě, protože se musí vykrýt ona kvantita a to je ten zakopaný pes. Zkuste 7 miliardám lidí podávat jen divoce rostoucí bio ovoce nebo kvalitní maso od zdravých zvířat z přírody.. Nemožné. Proč? Protože naše množství je tak nepřirozené, že již nejde ruku v ruce s přirozeným řádem této planety… Proto je čím dál více nemocí a problémů, se kterými bojujeme – přitom vyhrát nemůžeme, protože neodstraňujeme nikdy příčiny. A příčinou tohoto jsme vlastně my sami. Nabízí se opět ona otázka, jestli s někým jako s člověkem vůbec tato planeta kdy počítala…?
Člověk se tedy musí cítit ztracený, je to logické. Ale dá se dělat alespoň něco a to je v první řadě snaha konzumovat to, co sám nevyrobil a soustředit se i na ostatní typy výživy nejen na tu pevnou, kterou jíme a v druhé řadě pochopit, co naše tělo potřebuje a co ne…
Za historii svého studia mohu dnes říct, že jsou látky které prostě potřebujeme jak k vývoji, tak k pozdějšímu fungování a zdravému bytí a látky, které v nadbytku prostě nepotřebujeme a škodí nám. Ty nejdůležitější, které potřebujeme můžeme najít i v první a jediné skutečně jisté přirozené potravě člověka a tím je mateřské mléko. Mateřské mléko je velká většina živočišný tuk se spoustou v tucích rozpustných vitamínů a minerálu a také živočišná bílkovina. Tyto látky jsou asi nejdůležitější pro člověka v jeho vývoji, ale pokud nám chybí v pozdějším období, přináší to spoustu problémů jako špatně fungující hormonální systém, zubní kaz, kloubní a kostní problémy, slabá imunita, nedostatek svalové hmoty apod.. Samozřejmě i zde je vše relativní – lidé si umí zuby nahradit, klouby nahradit, hormony upravit, svalovou hmotu neřeší, nemoci neřeší apod.. Ale relativní je vše a přemýšlet takto, tak tento článek ani nepíšu… bavíme se o zdraví a vitalitě přirozenou cestou! Například vegetariánská a veganská dieta tyto látky neobsahuje a proto většina jejich vyznavačů včetně mě samotného zažila problémy. Mnozí je zažívají, ale neřeší to, protože jejich přesvědčení je příliš silné. Každopádně i studie dnes již potvrzují, že živočišný tuk není démon, jak byl určitou dobu prezentován, ale naopak je potřebný ke spoustě věcí v těle a hlavně je nositelem vitamínů, díky kterým se pak vstřebává spousta dalších živin a fungují mechanismy, které potřebujeme. Naopak přemíra sacharidů způsobuje mnoho problémů, zejména pak těch uměle vyráběných jako je cukr, sladkosti, pečivo apod.. Dnes již víme, že právě toto jsou kořeny rakovin, cukrovek, civilizačních chorob a problémů všeho typu a je třeba je maximálně omezovat a nebo využívat pouze když je zužitkujeme ke svému prospěchu. Například sportovci nebo lidé s velkou fyzickou aktivitou mohou být schopni zpracovat sacharidy jako zdroj energie bez toho, aniž by je tak extrémně zdravotně postihovaly. Avšak konzumujte sacharidy na denním pořádku a ze špatných zdrojů pokud je ve skutečnosti nepotřebujete a nezužitkujete, tak si koledujete o velké problémy… Lidský trávící systém navíc neumí štěpit celulózu, tedy vlákninu a neumí zužitkovat spoustu látek, co v rostlinách sice je , ale nedostane se k nim… Například taková kráva má taky mateřské mléko plné živočišného tuku, vitamínů, minerálů a bílkovin, ale později se živí už jen „vegansky“ a býložravě a konzumuje trávu.. Málokdo ale už chápe, že k tomu má uzpůsobený obrovský trávící systém stejně jako většina býložravců a prostřednictvím fermentace se stejně k látkám jako bílkoviny apod dostane, což však člověk nedokáže.. Dejte koze kus papíru (celulóza) a sežere vám ho z ruky ale zkuste si na něm pochutnat sami a uvidíte jak se pak budete cítit..
Vegetariánská a veganská strava je nejen slabá na kvalitní bílkoviny, ale také obsahuje velké množství sacharidů, které nejsou pro člověka vždy potřebné. A hlavně obsahuje spoustu antinutrientů a vlákniny což samo o sobě tělo okrádá o minerály a živiny.. A to by správná výživa dělat určitě neměla.
Proto své rady lidem klaním kromě všeho výše zmíněného také k více živočišnému (z čistých zdrojů) způsobu stravovaní se snahou zamezit příjem nepotřebných sacharidů, antinutrientů a přemíry vlákniny, která nám škodí. Což jsem zažil jako vitarián i na vlastní kůži.
Existují však ve všem výjimky a jak už jsem několikrát zmínil, člověk je velice relativní bytost. A jak máme různý temperament, různé charaktery a různé typy metabolismu a krevních skupin, tak na nás také různě působí všechno na tomto světě a to včetně potravy. Proto se mohou najít i tací, kteří se budou na vitariánské stravě možná cítit dobře a nebudou mít problémy… Vědecky a „minerálně“ to je sice nepravděpodobné v delším horizontu času, ale jak jsem psal, člověk je relativní. Navíc jsme neskutečně adaptabilní tvor a jakožto téměř všežravci nemusíme dlouho pociťovat problémy na de facto jakékoli stravě. Já však píšu o skutečném zdraví a vitalitě, ne o přežívání. Robustnost, síla, odolnost, zdravé zuby, čistá pleť, zdravá stolice, silné kosti a podobně, jsou znaky vitality a zdraví. A existují kultury tímto překypující. Ty se do jedné vždy živí ve větší míře hlavně živočišným tukem, bilkovinami a stravou bohatou na vitamíny a minerály v přírodní podobě (více viz kniha Physical and nutritional degeneration by Dr. Veston Price). Což se nedá říci o většině demineralizovaných, hubených a spoustu problémů majících veganech a vegetariánech. Osobně beru vegetariánství a veganství hlavně jako náboženství a etiku. Morální hodnotu. Ale se zdravím má pramálo společného…
Ať tak či tak, vždy se vám bude dařit nejlépe na maximálně přírodní stravě, které se netknul člověk a když už tknul, tak alespoň způsobem, který jí buď pomáhá (fermentování zrnin a namáčení ořechů za účelem zničení antinutrientů a zlepšení stravitelnosti apod..) nebo ji nenarušuje (stloukání másla ze syrové smetany nebo zrání nepasterizovaných sýrů apod..) tak, aby pak tělu neškodila. Mohl bych psát a psát a pokračovat donekonečna… již teď mám pocit, že jsem zase nic podstatného nestihl napsat, ale doufám, že ve zkratce někdo pochopí moji pointu a třeba mu pomůže na jeho osobní cestě ke zdravější výživě. Proto vše je hlavně vlastní zkušenost. Mnoho věcí je individuálních a člověk jako tvor je extrémně relativní. Navíc žádné stravování, které jsem kdy zkusil, nedokážu označit jako „to opravdu dokonalé“ a úplně čisté a bez problémů… čím to? Možná nic jako dokonalost neexistuje, nebo jsme spíše nedokonalí my sami a nebo nepocházíme odsud a tudíž ani naše strava ne...
Pro shrnutí – mé doporučení tkví ve snaze oprostit se od umělého a člověkem vyráběného velkovýkrmního konvenčního stravování, vrátit se zpět k přírodě co nejvíce to jde a hlavně se zaměřit na všechny typy výživy vašeho těla a nejen pevnou stravu. Hlavně emocionální a duševní výživa. Omezení stresu a negativní energie, kterou přijímáte také jako potravu. Samozřejmě to, co pijete a dýcháte. To, co přijímáte vaší pokožkou atd…
Nezapomeňte také na to, že je to hlavně vlastní zkušenost a pocit, který rozhoduje a ne načtená znalost. Měřítkem fyzického zdraví je vitálnost, stav zubů, kostí a pleti, zdravá střeva a stolice, ale také energie, kterou kypíte!
I ta nejhorší potravina může být pro vaše tělo zdravá, když je podána s láskou a plná pozitivní energie stejně tak, jako to nejzdravější co si lze představit vám může škodit, pokud to přijímáte ve stresu a je to zastřeno negativní energií. Energie tvoří vše, nejen nás, ale i celý vesmír.
A na závěr pro zbourání mýtů... Já nejsem Bůh. Adam Raw je člověk jako každý z vás. Člověk, který si občas dá něco dobrého, pochutná si na čokoládě nebo vánočce... Člověk, který po všem co zkusil nemá jednotný stravovací plán, ani pevný režim a už ví, že to nejhorší ze všeho jsou extremizmy. A proto na tom pravděpodobně vždy bude nejlépe ten kdo jí tzv. od každého trochu, protože i kdyby byla celá půlka „špatně“, tak ta druhá bude „dobře“… A život je rovnováha.
- Adam Raw -