rokony píše:
Děkuji Vám,
teď pojedu ještě na dovolenou, takže testy budu řešit až po příjezdu.
Chtěl jsem se ale poradit, jak vyloučit případnou histaminovou, nebo autoimunitní reakci.
Tuhnutí svalů je totiž spojeno s jejich pálením a neomezuje se pouze na oblast šíje, ale vyskytuje se i v lýtkách a obličeji. Proto si nemyslím, že by šlo o problém s krční páteří, protože páteř samotná nebolí.
Všiml jsem si i poněkud rozostřeného zraku v průběhu zhoršení. O zvonění a zaléhání uší jsem se také již výše zmínil
Jak jsem už psal, domníval jsem se původně, že jde o problém s prokrvením, protože ginko biloba, roztahující cévy, pomáhá zmírnit zaléhání uší, jenže naopak jiné bylinky, které by měly fungovat také tak, situaci naopak výrazně a rychle zhoršují.
Výrazné a rychlé zhoršení (v řádu minut) po zázvoru a arnice, také po nikotinu (jsem nekuřák, ale byl jsem pozván na doutník) a červeném víně.
Po pivu žádná reakce, káva také v pohodě, ale po pice se sýrem celou noc ztuhnutí a hrozného pískání v uších. Pica byla k večeři, na oběd jsme si ohřáli na výletě trenčanský párek s fazolí. Jedno z těchto jídel mám v podezření.
Druhý den po špekáčku relativně dobrý spánek.
Právě ta reakce na víno mě vedla k podezření na histamin, protože jsem tu četl o Vašem testu červeným vínem.
Existují ještě jiné podobné laické testy, které by mi pomohly odhalit původ mých potíží?
Ještě dodám, že tabletky Xyzalu (proti alergiím) žádnou pozorovatelnou úlevu nepřinášejí.
Děkuji předem za vaši laskavou pomoc.
Obecně nejtvrději reaguje histaminik na červené víno, dlouho zrající sýr a konzervované rybičky, někdo na tonik a další šméčka. Pochopitelně pokud je podezření nejednodušší je jako samoplátce dojít do laboratoře a nechat si ten test udělat, což není problém. Případně můžete vyzkoušet následující postup:
Složky
2 lžíce hydrogenuhličitanu sodného bez hliníku
1 polévková lžíce hydrogenuhličitanu draselného ve slušné kvalitě
Postup
1. Dobře promíchejte, vložte směs do vzduchotěsné nádoby na vzduchu nasaje vodu a tvrdne.
2. Vezměte ½ lžičky zcela rozpuštěné v teplé vodě.
3. Příznaky by měly být vyřešeny poměrně rychle.
4. Druhá dávka může být užita o 20-30 minut později, pokud symptomy nebyly zcela vyřešeny. Neopakujte po dobu 24 hodin.
5. Přírodní směs antihistaminika může být také rozetřena na kůži a ponechána.