Jarda píše:
Z mého pohledu bych se snažil snížit vápník ideálně dodáváním křemíku třeba formou přesličky. Dále je potřeba srovnat vyšším dávkováním hořčík, to by chtělo cca 10 mg na kilo váhy a den a pak zvednout sodík, což stabilizuje nadledvinky, sníží stres a nebudou se tolik vyčerpávat ostatní položky. Z ostatních prvků by bylo potřebné dodávat bór cca 3-10 mg denně který zlepšuje přisvojování hořčíku a pak podpořit fungování štítné žlázy která vyloženě potřebuje zvednout selen a jód. Selen dávejte ve formě selenomethioninu minimálně tři týdny samostatně a teprve poté začít zvedat jód ideálně formou mořských řas kombu. Ostatní asi nyní nemá význam řešit protože jak začnete pohybovat s tím co jsem napsal tak celá sestava se zásadně změní a uvidíte jak. Možná by ještě nebylo špatné se nechat si udělat vyšetření na hladinu mědi a ceruloplazminu a pokud bude měď nízká i ve vyšetření z krve začít rovnat i měď.
Ďakujem Jardo veľmi pekne za objasnenie a dáva to celkom logiku, hlavne čo sa týka toho horčíka na ten stres, keďže už asi 5 a 1/2 roka mám rozhodenú psychiku vďaka kvantám antibiotík, ktoré mi po predpisoval môj obvodný doktor a následne z toho úplne rozhodené črevo. Práve tej rozhodenej psychiky a úzkosti sa neviem nijako zbaviť a následkom toho mám zle fungujúce trávenie, kde to vyústilo až do chronickej pankreatídy a aj zníženej funkcie pečene. Mám problém aj s častým močením, asi tak 2 1/2 roka a neviem či to súvisí s obličkami. Aký typ horčíku by ste mi doporučil na to vyrovnanie môjho deficitu. Vopred ďakujem.