Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte pro 03, 2024 7:23 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 150 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned čer 13, 2010 2:14 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Prekopiroval jsem nekolik odpovedi pana Jardy co se tyka prospesnych koreni, co jsem nasel na foru po vyuziti funce Hledat "Koření"....:

(PS: pokud jsem neco prehledl nebo v budoucnu to pribude, tak komu se chce prospet i ostatnim-muze do tohoto vlakna prekopirovat(nezmenene) prispevky o koreni a dochucovadlech....-sem by mohly patrit ruzne dresinky,
marinady, zvlastni cizokrajne smesi koreni(malo znama je treba asafoetida-"Certovo lejno"...), a dalsi veci co prospejou chuti a zdravi(nebo spis obracene ).

pan Jarda pise:
Spory plísní jsou prakticky všudypřítomné a nedá se jim vyhnout, lepší je udržovat pravidelnou očistou střevní trakt a pojídat preventivně fungicidní rostliny, například:
česnek
cibule
zázvor
čili papriky
koření kurkuma
karabinec
lichorerisnice
Levandule

Proti Candidoze je výborné oregano.

Na povzbuzeni tvorby HCL chilli, zazvor, paprika a dalsi(jak dulezita je HCL v tele viz toto vlakno!:
viewtopic.php?f=5&t=790

Potraviny s obsahem tzv. fytoestrogenů rostlinných hormonů, které se chovají podobně jako estrogeny organizmem produkované: koření anýz a fenykl pomáhají tělu překonat úbytek estrogenů.
Z čajů kontryhel, dobromysl(oregano) , meduňka, máta peprná, kopřiva, anýz a fenykl. Z potravin brambory, zelené fazolky, jablka, mrkev, třešně, česnek, datle, lněná semínka.

Proti plynatosti - přírodní karminativa, používat můžete k přípravě nápojů fenykl, anýz a kmín, také se dají uvedená koření použít do jídel.

Zázvor:
Zázvoru se dá sníst také celkem dost, já(říká pan Jarda) ho strouhám třeba do ovocné snídaně, nebo normálně do zeleninových salátů. Výborný je pro zahřátí a také proti parazitům čaj z kávové lžičky kurkumy a kávové lžičky strouhaného zázvoru. Vše přelít 0,25 l horké vody a nechat vyluhovat 15-20 minut. Můžete přisladit medem a vypít, zvláště v zimních měsících výborně zahřeje, kam se hrabe čaj s rumem a dá se pít stále, nemá žádná omezení.


Naposledy upravil muflon dne stř črc 14, 2010 11:42 pm, celkově upraveno 4

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned čer 13, 2010 2:35 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Zajímalo by mne jak používáte následující koření:
karabinec evropský(nebo virginský) nať.(nebrat při těhotenství)
http://www.liberherbarum.com/Minor/CZ/Pn0493.htm
http://kottas.beril.cz/karabinec-evropsky-nat-rez.html

Dále jak s levandulí, kurkumou,
Melete kvůli čerstvosti cejlonský skořicovník(kůru), fenykl, anýz a kmín ?(pokud se nevaří, tak účinek mletého jistě bude lepší...).
U Anyzu lze dostat Anyz obecny a Anýz hvězdnatý(nevím který je lepší).

Při vaření fazolí(a luštěnin obecně), se doporučuje kvůli stravitelnosti přidávat při vaření saturejku nebo oregano, tymián apod.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: ned čer 13, 2010 8:10 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28405
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Zajímalo by mne jak používáte následující koření:
karabinec evropský(nebo virginský) nať.(nebrat při těhotenství)
http://www.liberherbarum.com/Minor/CZ/Pn0493.htm
http://kottas.beril.cz/karabinec-evropsky-nat-rez.html

Dále jak s levandulí, kurkumou,
Melete kvůli čerstvosti cejlonský skořicovník(kůru), fenykl, anýz a kmín ?(pokud se nevaří, tak účinek mletého jistě bude lepší...).
U Anyzu lze dostat Anyz obecny a Anýz hvězdnatý(nevím který je lepší).

Při vaření fazolí(a luštěnin obecně), se doporučuje kvůli stravitelnosti přidávat při vaření saturejku nebo oregano, tymián apod.

Karabinec a levanduli běžně nepoužívám, kurkumu naprosto pravidelně denně do zeleninových salátů. Skořice je určitě lepší umletá, stejně tak fenykl, anýz a kmín. U anýzu bych to nezkoumal, dají se používat oba. Do fazolí při vaření nedávám nic, ale pak již kořením nešetřím.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon čer 14, 2010 1:21 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Používáte Pepř a Muškátový oříšek nebo květ ? Jak se díváte na směs KARI, která Pepř a Muškátový oříšek obsahuje...?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon čer 14, 2010 8:20 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28405
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
Používáte Pepř a Muškátový oříšek nebo květ ? Jak se díváte na směs KARI, která Pepř a Muškátový oříšek obsahuje...?

Pepř vůbec, ten je nevhodný na žaludek a muškátový oříšek také ne, ale prostě mě nechutná, jinak asi žádná negativa nemá. Kari využívám naprosto výjimečně, pouze v případě, že mě zrovna dojede kurkuma.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon čer 14, 2010 8:50 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
[quote="Jarda":1uqfygd7]
Pepř vůbec, ten je nevhodný na žaludek ...[/quote:1uqfygd7]
Mam za to ze nejhorsi je pepr cerny, ale ten cerveny nebo zeleny ci bily, ma pry byt "zdravejsi"......(v malem mnozstvi).

Je jeste nejake jine koreni ktere by jste pro zachovani zdravi moc nedoporucoval?

Tusim ze jsem kdysi nekde cetl ze treba libeček by se mel jen ve velmi malem mnozstvi....
O skorici jste se jiz jinde vyjadril, ze ta obycejna cinska, obsahuje moc skodliveho kumarinu...zatimco cejlonska skorice (Sri Lanka), ho ma mnohem mene a je proto velmi prospesna....
O opatrnosti u hrebicku se vyjadrujete dostatecne ve vlakne o antiparazitickych kurach:


Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 569
1278929618


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon čer 14, 2010 9:10 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28405
Bydliště: Poděbrady
[quote="muflon":31d5pcwp]Mam za to ze nejhorsi je pepr cerny, ale ten cerveny nebo zeleny ci bily, ama pry byt "zdravejsi"......(v malem mnozstvi).

Je jeste nejake jine koreni ktere by jste pro zachovani zdravi moc nedoporucoval?

Tusim ze jsem kdysi nekde cetl ze treba libeček by se mel jen ve velmi malem mnozstvi....
O skorici jste se jiz jinde vyjadril, ze ta obycejna cinska, obsahuje moc skodliveho kumarinu...zatimco cejlonska skorice (Sri Lanka), ho ma mnohem mene a je proto velmi prospesna....
O opatrnosti u hrebicku se vyjadrujete dostatecne ve vlakne o antiparazitickych kurach:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Koření a antioxidanty
PříspěvekNapsal: sob čer 26, 2010 5:11 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Přírodní antioxidanty potravinářsky významných komodit:

koření

rozmarýna - diterpeny (karnosová kyselina, karnosol aj.), estery fenolových kyselin,(rosmarinová kyselina)

šalvěj - diterpeny (karnosová kyselina, karnosol aj.)

tymián - jednoduché fenoly (thymol, karvakrol) a jejich Sumery (diterpeny)

kurkuma - kurkuminoidy (diarylheptanoid a jejich nižší homology)

zázvor - gingeroly, shogaoly, zingeron, kurkuminoidy


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Koreni (nejen)na traveni
PříspěvekNapsal: pon črc 12, 2010 9:52 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
K dobrému trávení:
1)
http://www.cajovydum.cz/peruanskebyliny ... e-kvet-50g
že SKOŘICE-KVĚT(Cinnamonum cassia Flos), se používá jako bylina v lidovem lecitelstvi K PODPORE TRAVENI A ODSTRANENI ZAPACHU Z UST A MA vysoké PROTIPRUJMOVE UCINKY, je SILNĚ DESINFEKČNÍ.
Pro studenou kychyni nutno ještě více podrtit nebo nechat máčet pár hodin spolu napr.s jahlami....

2)
MAHÁ koření(=směs mletého kmínu, koriandru a horčičného semena):
http://www.vegetarian.cz/potraviny/koreni/maha.html
-k základnímu nachucení zeleninových, obilných a luštěninových jídel a jídel z bílkovin(ovšem čím méně bilkovin tim lepe-bavime-li se o strave nemocneho cloveka...)

3)
Indické koření ASA FOETIDA
(čertovo lejno,ločidlo)
http://www.koreni-samuel.cz/jednodruhov ... etida.html
http://www.food-info.net/cz/products/spices/asafoet.htm
Používá se ve velmi malém množství. Pomáhá při trávicích potížích a nadýmání. Stimuluje mozkovou činnost a působí též jako afrodisiakum.
Výborně odstraňuje nestrávené zbytky stravy ze střeva(píše D.Chopra v knize Perfektní zažívání).
V indické kuchyni je asafoetida alternativou nebo substitutem česneku a cibule ; je skoro vždy používána v zeleninových pokrmech.
Použití se trošku liší pro formu v prášku a pro čistou pryskyřici:
a)Pryskyřice je silně vonící a musí být používána s opatrností; proto je naprosto nezbytné pryskyřici krátce osmaži na horkém oleji. To má dva důvody: První je, že pryskyřice se rozloží v horkém oleji a je pak lépe rozptýlena v potravě, a druhý, vysoká teplota mění chuť na příjemnější dojem. Množství velikosti hrášku je považováno za velké množství, dostatečné k ochucení velké pánve jídla.
b)Prášek z asafoetidy je na druhé straně méně intenzivní a může být přidávána bez smažení, ačkoliv poté se aroma rozvine méně hluboce. Na závěr, prášková asafoetida ztrácí po několika letech své aroma, ale pryskyřice se zdá být věčná.
- silná cibulová a česneková vůně
- účinný lék proti plynatosti
- Používá se také do karí a pikantních jídel ze západní a severní Indie. Přidává se k různým zeleninovým, luštěninovým a pikantním jídlům.

4)
GALGÁN-KOŘEN
-pouzivala ho take abatyše Hildegarda:
http://klasternizahrada.blog.cz/0712/galgan-obecny
"Zánět žaludku uvolňuje galgán i větry ve střevech uzavřené.Pomáhá trávící síle a léčí svírání v břiše i zápach z úst,jenž překračuje míru.Zmnožuje milostnou sílu a zahřívá ledviny...Abatyše Hildegarda doporučuje galgán proti "špatným šťavám" ve vnitřnostech a proti hlenu v krku."
http://www.cajovydum.cz/peruanskebyliny ... tion#anch1
Roste v Indii, kde jest oblíbeným kořením. Náleží k lékům dráždícím a povzbuzujícím, zejména při špatném zažívání. Též tinktura se upravuje z něho. Ve víně vařen sílí žaludek, podporuje trávení a způsobuje chuť k jídlu. Víno to pije se ráno a večer.
Užití dnes-podobné jako u zázvoru a puškvorce..Uvolňuje křeče,povzbuzuje trávení.
Lidové užití-dnes galgán upadá v zapomnění,bývá používán jen jako koření,je ještě ostřejší nežli zázvor.Znají ho dobře naši asijští spoluobčané.Je součástí likérů.
Kontraindikace-neužívat při žaludečních vředech

5) ANÝZ
Podporuje trávení a tvorbu žluči,omezuje plynatost a rozvoj škodlivých bakteriích,působí proti křečím a katarům střev.
-k červené řepě, k ovoci (jablka, hrušky), do červeného zelí, do čínských pokrmů, k žampiónům

6) BADYÁN
Podporuje trávení, zklidňuje zažívací trakt
-do sladkých pokrmů

7) BAZALKA
Podporuje vylučování trávicích šťáv a chuť k jídlu,působí proti nadýmání,zlepšuje činnost ledvin, zklidňuje nervy i kašel.podporuje vylučování škodlivých látek z organismu,zlepšuje potíže při chemoterapii
-koření na zeleninu, omáček ve spojení s česnekem a olivovým olejem. Hodí se do vaječných jídel, majonéz, do salátů, fazolí aj.

8.) BOBKOVÝ LIST
Podporuje trávení a chuť k jídlu. Čaj z bobkového listu napomáhá odstraňování odpadních látek z těla, pomáhá při diabetu a revmatismu.
Používá se k zelenině, houbám... Je výrazný a proto se ho používá v menších dávkách. Vaříme ho jen krátce, jinak hořkne, mletý z toho důvodu přidáváme až do hotového pokrmu.

9) ČERNÁ SŮL
Sůl s velkým obsahem minerálů. Používá se do slaných nápojů, luštěnin, čatný a jiných pikantních přípravků.
Podporuje trávení zejména těžkých, tučných jídel.

10) ESTRAGON
Má vůni,poněkud připomínající anýz, a lehce nasládlou a natrpklou chuť. Působí preventivně proti rakovině a proti kornatění cév, na snížení krevního tlaku. Má tonizující vliv, zabraňuje nevolnostem, podporuje chuť k jídlu a zažívání, je močopudný.
-do majonéz, salátů, k chřestu, fazolkám, cuketám a jiné zelenině. Připravuje se z něho hořčice, je chutný k okurkám.

11) HOŘČIČNÉ SEMENO(bílé, černé)
Pomáhá regulovat hladinu cukru a cholesterolu v krvi,podporuje činnost srdce a odstraňuje únavu. Působí preventivně proti zhoubným nádorům. Stimuluje činnost žlučníku,podporuje trávení a prokrvení zažívacího traktu.
Používají se různá celá semena,jemně mletá nebo drcená semena,hotové pasty...do různých zeleninových(k zelí a květáku, artyčokům, póru) a luštěninových jídel. Hořčice se používá do salátových zálivek a majonézy, kde pomáhá emulgovat vaječný žloutek a olej.

12) CHILLI(a obecně všechny pálivé papriky)
Chilli podporuje tvorbu slin a žaludečních šťáv, zlepšuje trávení a krevní oběh. Pomáhá i při bolestech hlavy, prospívá žaludečnímu a střevnímu traktu, u zdravých lidí dokonce chrání před žaludečními vředy. Kapsaicin stimuluje tvorbu endorfinů působících na dobrou náledu. Ostrá paprika chrání také před infekcí, snižuje obsah cholesterolu v krvi, působí proti obezitě.

13) JALOVEC
Jalovčinky působí proti zánětům střevního traktu,proti revmatismu, ke zlepšení dýchání,jsou močopudné, zlepšují krevní oběh a trávení,působí proti nadýmání.
Využívají se do pokrmů mastných a nadýmavých, v Německu se jimi koření zelí. Před přípravou se mohou podrtit, lépe se uvolní jejich vůně.

14) KMÍN
Kmín podporuje zažívání, brání plynatosti a uklidňuje střeva, také pomáhá při bronchitidě.
Užívá se ke kořenění brambor, a pokrmů z nich, přidává se do zelí, kapusty, používá se i při kysání zelí, vaječných pokrmů, tvarohu.

15) KORIANDR
Koriandr omezuje růst bakterií, povzbudivě působí na činnost žaludku i střev, omezuje nadýmání a údajně podle indických pramenů zvyšuje činnost mozku a tiší migrénu.
- v kuchyni se užívá celý nebo mletý, má jemnou nasládlou chuť s lehce pomerančovou vůní, do sladkých i slaných pokrmů, do zelí, zeleninových pokrmů, čokolády aj.

16) LIBEČEK
Podporuje trávení, uvolňuje křeče střev, působí proti nadýmání, stimuluje srdeční činnost a vylučování moči, používá se také při nachlazení a bolestech v krku. Libeček je vhodné koření pro diety omezující sůl.
- k houbám, bramborám, k rýži.

17) MAJORÁNKA
Majoránka blahodárně působí na trávení, podporuje torbu žluči, zklidňuje střeva, působí asepticky a močopudně, proti plynatosti a průjmům. Má uklidňující účinek na nervovou soustavu, pomáhá proti nespavosti, mírně snižuje krevní tlak a rozšiřuje cévy. Pomáhá i proti katarům průdušek a kinetózám ( nevolnosti z cestování).
-vhodná je v kombinaci s česnekem, kmínem, tymiánem
-používá se k hrachu, luštěninám, bramborám

18.) MUŠKÁTOVÝ KVĚT, OŘECH
V lidském organismu podporuje v malém množství trávení, působí proti nadýmání a průjmům. Doporučuje se při oslabení nervů, revmatismu, pro zvýšení chuti k jídlu. Pro karminativní((proti nadýmání) a spazmolytické (protikřečové) účinky užívá při bolestech a napětí břicha, nadýmání, průjmu a dyzenterii, obtížích s trávením v tenkém střevě, při nespavosti, zástavě močení a zánětu slinivky.
Má i narkotické a halucinogenní účinky, ktere se ale v kuchyňských dávkách (špetka - lžička na 4 porce) vůbec neprojevují.
http://www.biotox.cz/enpsyro/pj3rmyf.html
- toxicita se projevuje v dávkách nad 5g ( zhruba 2g váží celý oříšek). Doporučuje se proto používat v průměru asi 1/4 až 1/2 lžičky do pokrmu pro 4 osoby, zpravidla stačí i méně. V menších kuchyňských dávkách podporuje zdraví.
Hodí se do sladkých i slaných pokrmů, bramborám

19) NOVÉ KOŘENÍ
Podporuje zažívání, brání nadýmání a povzbuzuje chuť k jídlu.
- do tíže stravitelných pokrmů, k houbám, zelenině apod. lze jím kořenit i špenát a mangold, hruškový a reveňový kompot, sladké pokrmy

20) OREGANO(dobromysl)
Podporuje chuť k jídlu a trávení, působí proti průjmům, dezinfikuje a uklidňuje střevní trakt, má žlučopudné a protizánětové účinky.
Hodí se do tučnějších jídel, do rajčatových pokrmů, do náplní zeleniny, do vaječných pokrmů, k fazolím aj.

21) PETRŽEL NAŤ
Petržel působí proti křehkosti cév, je močopudná a ve velkých dávkách poněkud překrvuje pánevní orgány. Proto by těhotné ženy neměly užívat více než 1-2 lžíce petrželky na porci. Jinak podporuje trávení, mírně snižuje krevní tlak a má antiseptické účinky.
-K bramborám, rýži, majonéz, salátů apod.

22) PÍSKAVICE ŘECKÉ SENO
Pískavice pomáhá diabetikům, kladně ovlivňuje celkovou látkovou výměnu, poněkud snižuje krevní tlak a příznivě působí na trávení. Semena pískavice mají vysoký obsah bílkovin a minerálních látek
Je nezbytnou součástí směsí koření karí, balkánské čubrici a mnoha dalších. Chutí připomíná celer a libeček. Přidává se do zeleniny, brambor a čočky.

23) ROZMARÝN
Uklidňuje nervy, působí proti bolestem hlavy a stresu. Má vliv na klidný spánek. Uklidňuje i zažívací trakt, podporuje krevní oběh a trávení, působí proti bakteriím, zvyšuje tvorbu žluči i moči. Odstraňuje nadýmání.
Používáme ji v nižších dávkách (1čl na 4 porce), do tučnějších a těžších pokrmů, do zeleniny (rajčata, lilky, cukety), brambory

24) SATUREJKA
Působí asepticky, zlepšuje trávení a činnost žaludku, odstraňuje křeče střev a plynatost. Působí mírně močopudně, podporuje činnost slinivky.
Saturejka má ostrou chuť, ale přesto je vhodná do diet náhradou za pepř. Dává se také do luštěnin, okurek, brambor a hrachu, do hub, majonéz, k fazolkám, do salátů

25) SKOŘICE(KŮRA)
Skořice je léčivá, zlepšuje trávení, působí proti nadýmání a nevolnosti. Stimuluje nervy. Indičtí lékaři ji považují za účinnou v prevenci rakoviny za afrodiziakum, pomáhá také při nachlazení.
- sladké i slané pokrmy, zvláště jablečných a ořechových, svařeného vína

26) ŠAFRÁN
Dnes je to nejdražší koření vůbec. Šafrán specificky trvale voní, má aromatickou, nahořklou chuť. Vysoké dávky jsou škodlivé!!. Nejlepší je šafrán celý, mletý se často falšuje.
Má léčivé účinky, uklidňuje, podporuje vylučování žluči a trávení
-do sladkého, zeleniny a rýže

27) ŠALVĚJ
Se doporučuje na vyplachování úst a ke kloktání, dále při menopauze, povzbuzující prostředek pro trávení.
Je to koření s baktericidními účinky, působí protizánětlivě a podporuje trávení.
Šalvěj se používá jako náhražka rozmarýnu do salátů, obsahujících vejce, zelí, s rýží

28.) TYMIÁN
Má výrazný vliv na zažívací ústrojí – aseptický, proti průjmům, proti zánětům a křečím střev a nadýmání. Odstraňuje pachy (zuby)
-k zelenině, do luštěninových pokrmů

29) ZÁZVOR
Má léčivé účinky při zažívacích potížích a nevolnostech při cestování, v těhotenství, po chemoterapii, operacích, příznivě působí na bolest hlavy. Zlepšuje krevní oběh. Má značné aseptické vlastnosti, které využíváme při při střevních chřipkách a při nachlazení. Podporuje střevní peristaltiku a odstraňuje nadýmání. V Indii se užívá ke zlepšení paměti.
Využívá se ve sladké i slané kuchyni . Pro 4 porce používáme až 1 lžíci strouhaného čerstvého zázvoru, nebo 1 čl mletého. Ke špenátu, salátům

Jinak pekne povidani o ucincich a pouziti vetsiny ostatnich koreni je napr.zde:
http://vladahadrava.xf.cz/pochutiny.html

PS:Pokud znate dalsi koreni ktere pomaha vyrazneji k podpore traveni, funkci strev a podpore vlastni tvorby HCL, tak piste at se podelime o vedomosti! \":idea:\"


Naposledy upravil muflon dne úte črc 13, 2010 4:16 pm, celkově upraveno 4

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koreni (nejen)na traveni
PříspěvekNapsal: pon črc 12, 2010 7:54 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
muflon píše:
PS:Pokud znate dalsi koreni ktere pomaha vyrazneji k podpore traveni, funkci strev a podpore vlastni tvorby HCL, tak piste at se podelime o vedomosti! \":idea:\"

Na podporu vlastnej tvorby HCL som ešte našla : saturejku a pelyněk/palinu - s tou však opatrne, predávkovanie môže spôsobiť problémy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koreni (nejen)na traveni
PříspěvekNapsal: pon črc 12, 2010 9:08 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28405
Bydliště: Poděbrady
Sybilla píše:
Na podporu vlastnej tvorby HCL som ešte našla : saturejku a pelyněk/palinu - s tou však opatrne, predávkovanie môže spôsobiť problémy.

Tak s pelyňkem velmi opatrně, obsahuje tujon, což je nervový jed a mnoho pijáků absintu po něm slušně zblblo. Předávkování tujonem se projevuje jako třes, koliky, křečové záškuby, halucinace, epileptické záchvaty i poruchy intelektu. Tujon je silný nervový jed C10H16 a nachází se mimo pelyňku pravého například v túji, jalovci, šalvěji lékařské a vratiči obecném.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koreni (nejen)na traveni
PříspěvekNapsal: úte črc 13, 2010 1:17 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Jarda píše:
...Tujon je silný nervový jed C10H16 a nachází se mimo pelyňku pravého například v túji, jalovci, šalvěji lékařské a vratiči obecném.

Obcas jsem nekde cetl ze jalovec-plod je mozno brat 1-2 bobule a dukladne rozkousat...mam dojem ze take stimuluje traveni a jeste ma dalsi lecebne ucinky...ale asi jako pelynek neuzivat moc casto...a s mletym jalovcem hodne opatrne-mlety ma vetsi ucinek(dava se treba do tzv."zabijackoveho koreni").

Šalvěj je zajimava bylina, ale pouziva se V MALEM MNOZSTVI nejen na caje ale i OBCAS jako koreni:
=koření s baktericidními účinky, působí protizánětlivě a podporuje trávení.

ZLATA ZASADA: vseho moc skodi...i toho dobreho, natoz toho potencilane jedovateho ve vetsich davkach...(na druhou stranu i jed je v malych davkach lecebnych, a to by melo platit i pro tato koreni).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte črc 13, 2010 2:01 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Doplneny prehled koreni k podpore traveni a HCL:


Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
1


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte črc 13, 2010 4:27 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Koření proti plynatosti (karminativní):
Např.:

anýz
asa foetida(mletý prášek)...opatrne !!(na špičku nože)
bazalka
galgán- kořen
jalovec...opatrně!!(max.1-2 jalovcove bobule)
kmín
koriandr
libeček...(ne moc často-libeček má i negativní účinky ve vetsim mnozstvi)
majoránka
muškátový květ a ořech...opatrně!!(max.na špičku nože pro 1 osobu)
nové koření...(moc nepoužívat-má i negativní účinky ve vetsim mnozstvi)
rozmarýn(výborné na mnoho věcí-naložit rozmarýn do vína a užívat c.lz.)
saturejka
skořice-kůra(mletá)...pozor na odrůdu-musi byt cejlonska(Sri Lanka) !!
tymián
zázvor


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Koření a dochucovadla
PříspěvekNapsal: stř črc 14, 2010 4:35 pm 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
[quote="muflon":39kaji51]Prekopiroval jsem nekolik odpovedi pana Jardy co se tyka prospesnych koreni, co jsem nasel na foru po vyuziti funce Hledat "Koření"....:

(PS: pokud jsem neco prehledl nebo v budoucnu to pribude, tak komu se chce prospet i ostatnim-muze do tohoto vlakna prekopirovat(nezmenene) prispevky o koreni a dochucovadlech....-sem by mohly patrit ruzne dresinky,
marinady, zvlastni cizokrajne smesi koreni(malo znama je treba asafoetida-"Certovo lejno"...), a dalsi veci co prospejou chuti a zdravi(nebo spis obracene \":lol:\" ).

pan Jarda pise:
Spory plísní jsou prakticky všudypřítomné a nedá se jim vyhnout, lepší je udržovat pravidelnou očistou střevní trakt a pojídat [u:39kaji51]preventivně[/u:39kaji51] [b:39kaji51][u:39kaji51]fungicidní rostliny[/u:39kaji51][/b:39kaji51], například:
česnek
cibule
zázvor
čili papriky
koření kurkuma
karabinec
lichorerisnice
Levandule

Proti Candidoze je výborné oregano.

Na povzbuzeni tvorby HCL chilli, zazvor, paprika a dalsi(jak dulezita je HCL v tele viz toto vlakno!:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 150 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz