Zdravím, chtěl bych si přenastavit spací režim, jelikož jsem byl dlouhou dobu zvyklí přes noc být hodně vzhůru a teď mi přijde, že už jsem se dostal do bodu, kdy se mi přes noc špatně spí a nejlépe a nejvíce spím zhruba kolem 4-8 ranní a naopak mi přijde že nejvíce energie mám k večeru... Což je samozřejmě tak trochu problém, zvláště když mám už od rána pracovat a večer spát, abych mohl ráno pracovat...

Moje otázky jsou tedy jak nejlépe a nejjednodušeji přenastavit tento "zlozvyk" nespaní v noci. Problém samozřejmě je, že se mi večer i v noci celkem špatně usíná a když už konečně více zaberu, tak už musím zase ráno vstávat a když nemusím vstávat, tak spím skorem celý den a pak zase nemůžu usnout v noci a takhle furt dokola a je to tak trochu začarovaný kruh, asi víte jak to myslím, takže jak z toho ven?
No mě z toho zatím vychází jako nejefektivnější řešení si určit kdy je potřeba chodit spát a kdy vstávat a snažit se podle toho zařídit a tady prosím o radu. Existuje něco jako nejpřirozenější čas pro chození spát a vstávání? Dá se to opravdu bagatelizovat na východ a západ slunce, tzn. nařizovat si budíka na čas zhruba kolem východu slunce a snažit se usínat při západu? Nebo tam hrají roli i další faktory, což já si i osobně myslím že ano, jelikož například jinou potřebu spánku bude mít zdraví člověk a úplně jinou pak člověk "nezdraví" a těch příkladů se asi dá najít více, např orgánové hodiny, letité spací zvyky, polední siesta atd atd... Rada typu tělo si řekne kdy chce spát a kdy vstávat nevím jestli je dobrá, právě vzhledem k tomu, že má člověk dost možná spíše spací zlozvyky než zvyky a bude fungovat zase jen spíše a hlavně jen u zdravých lidí....
Takže si řikám, že se prostě budu "dopovat" nějakými co nejméně škodlivými stimulanty hned od rána, tzn. od toho východu slunce a klidně jimi i nešetřit, aby tělo prostě vědělo, že má být touto dobou naplno vzhůru a večer se naopak "dopovat" nějakými uspávadli a navozovat tak spánek, ale nevím jestli je to moudrý postup a jestli bude fungovat a také nevím, abych si pak zase spíše nezvykl na ty stimulanty a uspávadla a tak se na nich stal vlastně tak trochu závislím...
Takže myslíte že je tento postup moudrý? Nebo napadá vás jiný plán, čo postup, jak si přenastavit spánkový režim co nejpřirozeněji? Navíc to všechno také stojí na tom předpokladu, že by člověk měl ráno vstávat se sluncem a chodim spát se západem slunce, což prostě nevím jestli tak má být...