Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 16, 2024 1:07 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: pon kvě 09, 2011 11:33 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát říj 08, 2010 12:01 pm
Příspěvky: 56
Vytrženo z kontextu: "Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji"
Jak moc a co všechno ovlivňuje jestli je nebo není kohout se slepicemi?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: pon kvě 09, 2011 1:16 pm 
Offline

Registrován: čtv úno 18, 2010 12:38 pm
Příspěvky: 319
qup píše:
Vytrženo z kontextu: "Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji"
Jak moc a co všechno ovlivňuje jestli je nebo není kohout se slepicemi?

Keď je vajce oplodnené, tak sa začína tvoriť živý organizmus. Čisto teoreticky má asi takéto vajce väčšiu rádiovitalitu. Úplne zjednodušene si to predstavujem asi takto: Neoplodnené vajce je ako semienko a oplodnené vajce je ako naklíčené semienko.
Veľmi dobrý článok o vajíčkach je tu: http://korzar.sme.sk/c/4678784/zazrak-zivej-prirody-zvany-vajce.html ale presný rozdiel medzi jednotlivými vajíčkami netuším. Dá sa však predpokladať, že nejaké rozdiely tam budú. Manželka mi pár krát spomínala, že ako deti chodili do kurína a kradli vajcia priamo z pod kvočky. Do takéhoto čerstvého a teplého vajca urobili dierku a vypili. Vraj to bola pochúťka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: úte kvě 10, 2011 12:23 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
qup píše:
Vytrženo z kontextu: "Vejce je živý organizmus a za předpokladu, že je od slepic s kohoutem, což vyloženě doporučuji"
Jak moc a co všechno ovlivňuje jestli je nebo není kohout se slepicemi?

Tak především jde o oplodněná vejce, což si slepice bez kohouta dovolit nemohou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: úte kvě 10, 2011 12:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
mohy píše:
Keď je vajce oplodnené, tak sa začína tvoriť živý organizmus. Čisto teoreticky má asi takéto vajce väčšiu rádiovitalitu. Úplne zjednodušene si to predstavujem asi takto: Neoplodnené vajce je ako semienko a oplodnené vajce je ako naklíčené semienko.
Veľmi dobrý článok o vajíčkach je tu: http://korzar.sme.sk/c/4678784/zazrak-zivej-prirody-zvany-vajce.html ale presný rozdiel medzi jednotlivými vajíčkami netuším. Dá sa však predpokladať, že nejaké rozdiely tam budú. Manželka mi pár krát spomínala, že ako deti chodili do kurína a kradli vajcia priamo z pod kvočky. Do takéhoto čerstvého a teplého vajca urobili dierku a vypili. Vraj to bola pochúťka.

To jste celkem trefil a pochoutka to opravdu je.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: pon zář 05, 2011 5:23 pm 
Offline

Registrován: sob říj 02, 2010 10:19 pm
Příspěvky: 1106
Jardo, konečně se mi podařilo zajistit zdroj čerstvých vajec. Z důvodu léčby alergie a ekzému jsem je z jídelníčku vynechával dlouhá léta a vzhledem ke značnému pročištění a zlepčení problémů bych je chtěl zase trochu zařadit.

Vy píšete vejce jen čerstvá a syrová, do dvou dnů od snesení s česnekem. Tuším, že jste však nedoporučoval bílek. Je to tak, nebo konzumujete celá vejce?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: úte zář 06, 2011 10:08 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
sakul píše:
Jardo, konečně se mi podařilo zajistit zdroj čerstvých vajec. Z důvodu léčby alergie a ekzému jsem je z jídelníčku vynechával dlouhá léta a vzhledem ke značnému pročištění a zlepčení problémů bych je chtěl zase trochu zařadit.

Vy píšete vejce jen čerstvá a syrová, do dvou dnů od snesení s česnekem. Tuším, že jste však nedoporučoval bílek. Je to tak, nebo konzumujete celá vejce?

To budete muset vyzkoušet, já je můžu celá, ale u většiny zdravotních problémů je v hodnější používat pouze žloutky, které můžete třeba udělat i jako omeletu a nakrájet si z ní nudličky do zeleninového salátu, to chutná výborně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Vejce - vařená / syrová
PříspěvekNapsal: sob led 16, 2021 6:51 pm 
Offline

Registrován: sob říj 29, 2011 12:21 am
Příspěvky: 70
Dobrý den,
rád bych poprosil o názory, jak nejlépe konzumovat vajíčka, která jsou zdrojem všemožných, tělu prospěšných látek? Vařením se likviduje mnoho vitamínu a pod. Jíst je nejlépe vařená, polovařená (s tekutým žloutkem), nebo syrová?
Děkuji za reakce.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vejce - vařená / syrová
PříspěvekNapsal: sob led 16, 2021 7:58 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Pontiac07 píše:
Dobrý den,
rád bych poprosil o názory, jak nejlépe konzumovat vajíčka, která jsou zdrojem všemožných, tělu prospěšných látek? Vařením se likviduje mnoho vitamínu a pod. Jíst je nejlépe vařená, polovařená (s tekutým žloutkem), nebo syrová?
Děkuji za reakce.

To spíše záleží z jakého jsou zdroje a zda se dá nebo nedá vyloučit případná bakteriální kontaminace. Kvalitní domácí vejce od zdravých a pasoucích se slepic bych klidně pil syrová, případně na hniličku, ale běžně dostupná vejce raději tepelně upravit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vejce - vařená / syrová
PříspěvekNapsal: sob led 16, 2021 9:12 pm 
Offline

Registrován: sob říj 29, 2011 12:21 am
Příspěvky: 70
Jarda píše:
To spíše záleží z jakého jsou zdroje a zda se dá nebo nedá vyloučit případná bakteriální kontaminace. Kvalitní domácí vejce od zdravých a pasoucích se slepic bych klidně pil syrová, případně na hniličku, ale běžně dostupná vejce raději tepelně upravit.

Diky za odpoved.
Me se take zda logictejsi pit vejce syrova, protoze varem se bilkoviny zmeni v cosi jineho, nez co byly puvodne a jsou pak kyselinotvorne (jako vetsina jinych varenych potravin). Vsude na netu jsou vsak informace, o bilkovine zvane AVIDIN (v syrovych vejcich), ktera ma udajne pusobit velke neplechy v prisvojitelnosti mnoha vitaminu a mineralu. Varenim se udajne rozlozi a jeji negativni ucinek se vytraci.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Vejce - vařená / syrová
PříspěvekNapsal: sob led 16, 2021 10:09 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Pontiac07 píše:
Diky za odpoved.
Me se take zda logictejsi pit vejce syrova, protoze varem se bilkoviny zmeni v cosi jineho, nez co byly puvodne a jsou pak kyselinotvorne (jako vetsina jinych varenych potravin). Vsude na netu jsou vsak informace, o bilkovine zvane AVIDIN (v syrovych vejcich), ktera ma udajne pusobit velke neplechy v prisvojitelnosti mnoha vitaminu a mineralu. Varenim se udajne rozlozi a jeji negativni ucinek se vytraci.

Každé pro má i své proti tedy předpokládám že když jakékoliv zvíře které pojídá cizí vajíčka je jí syrové a za našich předků to předpokládám také jinak nešlo neměla by uvedená antinutriční látka mít zase tak negativní účinky. Spíše bych se bál bakterií než uvedené látky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: pon led 18, 2021 10:11 am 
Offline

Registrován: ned bře 22, 2020 2:28 pm
Příspěvky: 191
Podle mých znalostí je zbytečné jíst bílek, smysl mají jen syrové žloutky. Všechny kvalitní minerály a vitamíny jsou ve žloutku, navíc, žloutek neobsahuje salmonelu. Nevidím důvod, proč jíst syrový bílek.


Naposledy upravil Daryl dne pon led 18, 2021 3:07 pm, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: pon led 18, 2021 11:04 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28395
Bydliště: Poděbrady
Daryl píše:
Podle mých znalostí je zbytečné jíst bílek, smysl mají jen syrové žloutky. Všechny kvalitní minerály a vitamíny jsou ve žloutku, navíc, žloutek neobsahuje salmonelu. Nevidím důvod, proč jíst syrový žloutek.

To máte napsané docela zmatečně a není tedy zrovna jasné zda syrové žloutky ano nebo ne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: pon led 18, 2021 3:07 pm 
Offline

Registrován: ned bře 22, 2020 2:28 pm
Příspěvky: 191
Jarda píše:
To máte napsané docela zmatečně a není tedy zrovna jasné zda syrové žloutky ano nebo ne.

Máte pravdu, omylem jsem napsal žloutek mésti bílek. Už jsem to opravil.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: stř led 20, 2021 10:44 pm 
Offline

Registrován: sob říj 29, 2011 12:21 am
Příspěvky: 70
Děkuji velmi za odpovědi.
Vypadá to, že ohledně způsobu požívání vajec bude dosti obtížné stanovit nějaké obecně platné vývody, protože co zdroj, to jiný názor. Někde vychvalují bílky, jinde žloutky, někde vaří, jinde doporučují jíst syrové.

Pročetl jsem docela dost článků a diskusí a pro mě, jako vegetariána je lákavý žloutek i bílek. Bílek jako zdroj kvalitních živočišných bílkovin, žloutek jako zdroj vitamínů (právě těch, co vegetariánům často dost chybí).

V jednom článku jsem se dočetl, že naše prababičky často připravovaly vejce tak, že je jen na pár vteřin ponořily do vroucí vody, což udajně mělo stačit k usmrcení případných salmonel a pod., a přitom zůstaly vejce v podstatě jako syrové.

Tak nevím, budu ještě dál studovat a hledat informace \":-D\"


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Surove vajicka
PříspěvekNapsal: stř led 20, 2021 11:20 pm 
Offline

Registrován: ned bře 22, 2020 2:28 pm
Příspěvky: 191
Pontiac07 píše:
Děkuji velmi za odpovědi.
Vypadá to, že ohledně způsobu požívání vajec bude dosti obtížné stanovit nějaké obecně platné vývody, protože co zdroj, to jiný názor. Někde vychvalují bílky, jinde žloutky, někde vaří, jinde doporučují jíst syrové.

Pročetl jsem docela dost článků a diskusí a pro mě, jako vegetariána je lákavý žloutek i bílek. Bílek jako zdroj kvalitních živočišných bílkovin, žloutek jako zdroj vitamínů (právě těch, co vegetariánům často dost chybí).

V jednom článku jsem se dočetl, že naše prababičky často připravovaly vejce tak, že je jen na pár vteřin ponořily do vroucí vody, což udajně mělo stačit k usmrcení případných salmonel a pod., a přitom zůstaly vejce v podstatě jako syrové.

Tak nevím, budu ještě dál studovat a hledat informace \":-D\"

Nejde jen o salmonelu. Bílek obsahuje látku bránící vstřebávání biotinu. Doporučil bych jíst žloutky syrové a bílky tepelně upravené.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Google [Bot] a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz