Jarda píše:
Pokud jde z jeho strany o univerzální doporučení pro kohokoliv tak jde již ze své podstaty nesmysl protože každý organizmus toleruje jako zdravou stravu jinou stravu. Těch ovlivňujících faktorů je tak široké spektrum že primárně je nutné klienta dost detailně vyzpovídat, poté podle zjištěných informací udělat celkem rozsáhlé testy a teprve pak se lze vůbec bavit o tom že konkrétní navržená strava je pro toho daného člověka ta správná a ani tak se u konkrétních potravin nemusí člověk vždy trefit. Jako příklad uvedu sám sebe a konzumaci banánů tedy obecně uznávané zdravé potraviny doporučované téměř každým doktorem a terapeutem, dokonce fungují i jako významný zdroj prebiotik pro střevní bakterie. Ovšem moje tělo je nastaveno tak že zrovna banány mě spouští prozánětlivou reakci IgG4 a i když mě chutnají, jejich konzumace mě při krátkodobém sledování nic nezpůsobuje, ale z dlouhodobého pohledu se mě tím zásadně rozhodí jiné věci které s tou konzumací banánů zdánlivě vůbec nesouvisí. Podobně to mám například s treskou která je stejně hnusná, suchá jak podrážka z bot, tedy ji v zásadě nejím, ale jiné ryby mě nic podobného nevyvolávají. Jak vidíte nic univerzálního se tedy vytvořit z podstaty věci v zásadě nedá, vždy musí jít o recept na míru pro daného klienta s tím že i on sám si musí reakce těla sledovat a případné nedostatky na základě těch reakcí řešit. Do denní praxe takové postupy pochopitelně zavést lze a není problém je dodržovat. U té vody moc nechápu důvod proč by právě uvedené zařízení mělo být to jediné správné a každé jiné špatné.
Tak ono asi vždycky bude nějaká výjimka, otázka je, jak moc je pravděpodobná nebo ne...
Už mi materiály přišly, pan sází na přístup Gaps...
Nevím, jestli jde o to skloubit potraviny s nejnižším rizikem zakyseleni, zánětu a zároveň dostatečnou na živiny...
Píše se, že má pomáhat s mnoha vecma i díky tomu, že šetří střeva, procistuje je a rekolonizuje prospěšnými mikroorganismy...
A ta kangen voda údajně jako jediná drží kvalitu i přes 10,15 let... Jak z hlediska pH, čistoty, Orp a velikosti shluku molekul... Levnější varianty prý ztrácejí na parametrech vlivem opotřebení elektrod atd... Tak nevím...