Ondrej93 píše:
Pokaždé, když si snížím dávky, tak začnu být podráždění, nervózní a mám záchvaty vzteku. Když léky vysadím úplně, tak mě všechno rozčiluje, jsem slovně agresivní a rozbíjím věci.
Ondrej, hnev je základná emócia, ktorá nám slúži na mobilizáciu, aby sme odstránili prekážku k cieľu - pričom tá prekážka môže byť fyzická (zmeškám dôležité stretnutie vďaka zápche na dialnici) alebo psychická (niekto si zo mňa robí opakovane žarty). Niektorí ľudia svoj hnev vytesňujú (a potom z ničoho nič "vybuchnú" pre maličkosť) = not good. Iní ho smerujú k sebe (holky s hraničnou poruchou si napr. často ubližujú rezaním) = not good. A ďalší ho smerujú na svoje okolie. Je to totiž jednoduchšie a menej bolestné, takže šéf si vybije hnev na tatínkovi, ten na manželke, tá na dcére a jej zostane už len mačka = not good.
Je úplne v poriadku, ak cítite hnev, takže základom je akceptácia (prijatie) stavu, takého, aký je. Nie je už v poriadku, ak si premietate svoj hnev na okolie - ale to pravdepodobne viete, len si nemôžete pomôcť. To sa občas stáva, hlavne v prípade závislosti - emócie majú fyziologický charakter, konkrétne hnev produkuje adrenalín. A ten je rovnako návykový ako heroín. Preto úzkostní ľudia si často svoju úzkosť regulujú pomocou "výbuchov hnevu".
Jediné riešenie je znížiť úzkosť (antidepresíva, bylinka třezalka je preukázateľne účinná) alebo získať náhľad (čo vás vytáča, aké situácie, akí ľudia), ktorý využijete tak, že 1- eliminujete stresor (alkoholik sa vyhýba barom) alebo 2- naučíte sa detekovať včas, kedy na vás začne prichádzať hnev a urobíte niečo, čo ste si vopred naplánoval. Dôležité je identifikovať situáciu, keď ešte necítite hnev, pretože emócie sú silnejšie ako myslenie a rozhodovanie (presne na to sú, aby nás ovládli a urobili sme niečo aj keď sa nám zrovna nechce). Prímer: Je to ako so sexom - už dopredu viete (samozrejme zo skúsenosti a z pozorovania = získania náhľadu), že za pár sekúnd príde orgazmus, a tak môžete urobiť príslušné opatrenia, aby... Ďalej je dôležité pripraviť si dopredu plán, čo urobíte, keď na vás začne prichádzať hnev (ja som si napríklad urobil kolečko okolo domu, to ma ukľudnilo; človeku, ktorý ma nasral, som povedal, nech mi dá 5 min pokoj, aby som to rozdýchal).
Na úzkosť a hnev je veľmi dobrá fyzická aktivita. Skúste si zistiť niečo o DBT (dialectical behavior therapy) alebo CBT (cognitive behavior therapy).
Môj obľúbený psychológ má zaujímavú prednášku o zvládaní krízových situácii.
https://www.facebook.com/watch/?v=4920020034736147