krasnagadgetka píše:
Myslela jsem, ze antidepresiva mají vedlejší účinky na střeva a způsobují přemnožení candidy?
Takto vznikajú fámy..
Antidepresiva (AD) NEzpůsobují NIC. Všetko má samozrejme svoje riziká a nedostatky (zelenina obsahuje oxaláty a antinutrienty ap.). Ale.. a nechcem tu robiť promo, ale zase netreba vytvárať zbytočne mýty..
Najnovšia generácia AD je prakticky bez vedľajších účinkov. Mňa escitalopram napr. uspával. Je to vedľajší účinok?? Je to negatívny vedľajší účinok?? Rozhodne nie! Dostal som darček od mamy (gény) v podobe zvýšeného kortizolu - s tým je spojená adrenálna únava. Moja mama zobe drahé kortikoidy, ktoré určite nie sú bez vedľajších účinkov - min. si buduje toleranciu, takže je asi doživotne odkázaná na ich užívanie. Ale veď o to v mainstream medicíne ide, že..
AD sú nenávykové - na rozdiel od moderných cukríkov na úzkosť - benzodiazepíny (Neurol, Lexaurín). Takže po 2 týždňoch vďaka escitalopramu mi v polovici života klesol kortizol a ja som KONEČNE bol v stave, v akom je väčšina ľudí - nebol som nabudený, ako by ma naháňal medveď (lenže 24 hodín denne, 7 dní v týždni). A moje telo zareagovalo evolučne správne - kortizol je v norme, tak zrejme mi nehrozí nebezpečenstvo, tak konečne môžem začať tráviť (HCl), telo sa môže začať opravovať (imunitný systém) a KONEČNE sa môžem pokojne vyspať. A presne to sa stalo - spal som 9 hodín ako mimino (žiadne budenie v noci ap). A cez deň som bol (čuduj sa svete) kľudný, pokojný, vyrovnaný, sústredený s dobrou náladou. Žiadna porucha pozornosti (ADHD). Žiadna podráždenosť (vysoký kortizol). Nulová agresivita.. Prečo?? Lebo som dobre spal a kvalitný spánok je podmienkou dobrého života..
Lenže medzi nami chodia mentálne znevýhodnení občania, ktorí šíria nezmysly - že AD spôsobujú únavu, pretože oni tiež po ich užívaní spia dlhšie. Pričom pravú príčinu som vysvetlil hore. Detto AD spôsobujú samovraždy - to je ďalší nezmysel. Treba si uvedomiť, že melatonín je jeden z najsilnejších antioxidantov a keď máte málo serotonínu, tak máte málo metatonínu - takže čo je lepšie?? Zobať AD a žiť kvalitný život alebo sa trápiť??