bodhisutfa píše:
chci se zeptat, pokud bych chtěl doplňovat hormony, tak jak postupovat. pan Jarda tady někde říkal, že doplňovat koncové hormony jako je např testosteron není moc bezpečné - pokud se to dělá špatně - co teda koupit? mám v tom bordel. progesteron, či pregnenolon? nebo DHEA? Jaký je v tom rozdíl? díky..
Problém s TRT je v tom, že suplementovaný testosterón môže aromatizovať na estrogén - čo sa aj často deje a následne to muži "lepia" ďalším suplementom - inhibitor aromatózy. Dávky sa ťažko odhadujú, takže môže zase nastať situácia, že máte deficit estrogénu (čo tiež nie je výhra). A to sa zase nejako lepí a tak dookola.
Celková suplementácia hormónov je problematická v tom, že mnohé sú pulzujúce, čo má samozrejme podstatný a nezanedbateľný význam a vy zrazu do tela pichnete vysokú dávku hormónu. Veľa ľudí má problém s nedostatkom cholesterolu (lebo ten je samozrejme "škodlivy" alebo konzumujú nesprávnu stravu). Ďalší majú problém s inzulínom, veľa tuku (estrogénová dominancia). Ja by som do toho nešiel a to mám testosterón len 14 nmol/l. Podľa mňa treba riešiť príčinu - schudnúť v bruchu, menej stresu, správne stravovanie (minimalizovať PUFA, menej sachrov), stabilizovať hodnoty glukózy. A samozrejme kvalitný sex + podpora partnerky a pocit, že ste jej "Muž" a nie ňouma a bačkora, ktorým podvedome opovrhuje alebo ho komanduje ako v Teorii tygra
= vám zvyši testosterón.
Tento Dr. má rozumný prístup - TRT áno, v niektorých prípadoch, ale opatrne.
https://www.youtube.com/watch?v=qY6m7aR5w0s