Hezký den,
jaké metody používáte pro analýzu kvality a obsahu látek v potravinách?
Přečetl jsem toho zde již poměrně dost, ale opravdu nikde se nikdo nezmiňuje o tom, že by stravu, kterou denně konzumuje kontroloval a opravdu věděl, co si doopravdy dává do úst a čím zanáší své tělo.
Jako ukazatele obsahu látek se zde vždy uvádí ten stejný údaj (ať už jde o vitamíny a minerály obsažené v potravině, nebo nutriční hodnoty a tak bych mohl pokračovat), přitom každá potravina se bude lišit jinými faktory (půda, sklizeň, vzduch, voda, skladování...) a bude obsahovat rozdílné vlastnosti.
Ono je sice hezké, když se stále dočítáte pozitivní faktory o dané potravině, nicméně co vkládáte v daný okamžik doopravdy do úst, už tak pozitivně znít nemusí.
O analýze a testech potravin (dovážených, prodávaných...) psaných v různých denících, plátcích a časopisech jsem toho četl už mnohokrát. Testy pesticidů a dalších škodlivých látek prováděných v uzavřených laboratořích jsou v konečném důsledku pro spotřebitele pouze hodně malým ukazatelem kvality - nazval bych to spíše informačním šumem. Nikde se ale nikdo nezmiňuje o možnostech zaslání svých koupených vzorků potravin do laboratořích.
O odšťavňovačích a mixérech toho člověk opravdu najde plno - ani se nemusí namáhat. No ovšem o zařízení, které by odšťavňovanou formu potravy analyzovalo o její skutečný obsah pozitivních a negativních látek - to už je skutečně velký problém něco najít.
Konkrétně by mě zajímalo:
1) Existují (a jaké se vám osvědčily a používáte) u nás laboratoře, kde po zaslání potraviny budu znát kompletní analýzu celé potraviny?
2) Existuje zařízení, kde po vložení (rozmixované) potraviny obdržím její analýzu?