Dobrý den,
i já mám podobný problém který trvá od dětství. Ve stresu se mi příšerně potí dlaně, přímo z nich odkapává pot, čeho se dotknu tak je mokré, podat někomu ruku je pro mě mučení a už jen fakt, že si mám za chvíi s někým potřást rukou, znovu vyvolá stres atd. A to ani nemluvím o dobách kdy jsem randila s klukama a oni se chtěli vodit za ruce... Kromě dlaní mám stejný problém i s pocením nohou a v podpaží. A navíc mám v takových situacích vždy úplně rudý obličej, rudé fleky na krku, přestávám se soustředit, bolí mě hlava.
Po zkoumání na netu jsem dospěla k závěru, že se jedná o stav označovaný jako hyperhydroza. Nedopátrala jsem se příčiny, snad by se mohlo jednat o nějakou poruchu hypothalamu který "řídí" pocení ale myslím, že si tím nikdo není jistý. Jako řešení hyperhydrozy se doporučují botulotoxinové injekce do postižených částí těla a nebo chirurgický zákrok (ETS), kterým se provede přerušení nervových spojení k potním žlázám. ETS prý řeší také to červenání v obličeji. No a taky jsem četla něco o "odsátí" potních žláz v podpaží...
Nevím jak vám, ale mně osobně všechna tato řešení přijdou naprosto šílená. Faktem ale je, že jsou tyhle problémy extra nepříjemné a ačkoliv je mi už 43, nedokázala jsem se s nimi smířit. Dokonce pozoruji, že se vše postupně zhoršuje. U mě se v poslední době přidal ještě vysoký krevní tlak a nedivila bych se, kdyby to spolu všechno nějak souviselo. Je jasné, že společným jmenovatelem je stres, ale tomu se bohužel vyhnout nedokážu