Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 23, 2024 10:13 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2015 8:04 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Ahojte.
Údené by malo byť surové, však ? Riešim to práve teraz, lebo mi zachutili surové živočíšne potraviny (resp. sa o to snažím, aby zachutili, a aj to celkom ide... \":-)\"...)... Údené by som chcel sem-tam zaradiť do jedálníčka. Kedysi, pár rokov dozadu, som jedol často údenú slaninu, možno aj 1kg týždenne...... Teraz ju jedávam možno 1kg za 2-3 mesiace....
Mám ale otázku k údeným rybám, napr. taká údená makrela................JE SUROVÁ ? ....... Raz za týždeň, alebo raz za 10 dní by som si rád dal rybu, bez toho, aby som kupoval mrazený "sajrajt" typu "filé".... Chcem zúžitkovať CELÚ rybu, a nie nejaké filé, a ešte takmer bez tuku...... Takže keď kúpim údenú makrelu (nejakú kvalitnú), tak môžem rátať s tým, že bude plná jej prirodzených enzýmov, akurát tak s "nádychom" dymu ? ...
Existujú dva typy údenia (rýb).......
1. STUDENÉ ÚDENIE - trvá 1-4 dni, teplota údenia je 30-40 stupňov celzia
2. HORÚCE ÚDENIE - trvá 3-5 hodín, teplota údenia je 120 - 140 stupňov celzia

.... \":D\" \":D\" \":D\" \":D\" \":D\" ... keď to teraz tak čítam, už asi viem odpoveď....... S najväčšou pravdepodobnosťou (bodaj by som sa mýlil) všetky údené ryby v klasických obchodných reťazcoch, akejkoľvek značky, budú údené asi horúcim údením, lebo z ekonomického hľadiska (uvoľnenie miesta pre ďalšiu várku rýb, a tak rýchlejšia výroba) je to pre výrobcu výhodnejšie, a pre kupujúceho zas NEvýhodnejšie....... Ako inak, sk*rvený svet.... človek chce tradične údenú rybu (studené údenie), tak si ju musí vyúdiť sám a babrať sa s tým v tom mále voľného času čo má....
\":roll:\"

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2015 9:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Údené by malo byť surové, však ? Riešim to práve teraz, lebo mi zachutili surové živočíšne potraviny (resp. sa o to snažím, aby zachutili, a aj to celkom ide... \":-)\"...)... Údené by som chcel sem-tam zaradiť do jedálníčka. Kedysi, pár rokov dozadu, som jedol často údenú slaninu, možno aj 1kg týždenne...... Teraz ju jedávam možno 1kg za 2-3 mesiace....
Mám ale otázku k údeným rybám, napr. taká údená makrela................JE SUROVÁ ? ....... Raz za týždeň, alebo raz za 10 dní by som si rád dal rybu, bez toho, aby som kupoval mrazený "sajrajt" typu "filé".... Chcem zúžitkovať CELÚ rybu, a nie nejaké filé, a ešte takmer bez tuku...... Takže keď kúpim údenú makrelu (nejakú kvalitnú), tak môžem rátať s tým, že bude plná jej prirodzených enzýmov, akurát tak s "nádychom" dymu ? ...
Existujú dva typy údenia (rýb).......
1. STUDENÉ ÚDENIE - trvá 1-4 dni, teplota údenia je 30-40 stupňov celzia
2. HORÚCE ÚDENIE - trvá 3-5 hodín, teplota údenia je 120 - 140 stupňov celzia

.... \":D\" \":D\" \":D\" \":D\" \":D\" ... keď to teraz tak čítam, už asi viem odpoveď....... S najväčšou pravdepodobnosťou (bodaj by som sa mýlil) všetky údené ryby v klasických obchodných reťazcoch, akejkoľvek značky, budú údené asi horúcim údením, lebo z ekonomického hľadiska (uvoľnenie miesta pre ďalšiu várku rýb, a tak rýchlejšia výroba) je to pre výrobcu výhodnejšie, a pre kupujúceho zas NEvýhodnejšie....... Ako inak, sk*rvený svet.... človek chce tradične údenú rybu (studené údenie), tak si ju musí vyúdiť sám a babrať sa s tým v tom mále voľného času čo má....
\":roll:\"

No nevím, to jste na nejlepší cestě k nějakým přátelským parazitům. Jinak máte asi pravdu, komerce je o čase a na nějaké dlouhé procesy se ve výrobě nyní místo těžko hledá.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2015 9:48 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Věci v běžném krámě vůbec klasicky uzené nejsou a před účelovou povrchovou úpravou (jinak se to ani nedá nazvat) byly nakládány do prapodivných směsí. Takže se tím nemá cenu zabývat.
STTP, tebe honí mlsná. To je symptomatické.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned lis 08, 2015 11:00 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
martina72 píše:
Věci v běžném krámě vůbec klasicky uzené nejsou a před účelovou povrchovou úpravou (jinak se to ani nedá nazvat) byly nakládány do prapodivných směsí. Takže se tím nemá cenu zabývat.
STTP, tebe honí mlsná. To je symptomatické.

Nie, len chcem jesť aj ryby trochu.... \":)\"
O.k., vidím to teda na nakupovanie čerstvých rýb v Metre (obchodná sieť), zajtra si ale tú údenú makrelu vychutnám, a potom sa na to vykašlem s údenou makrelou, tak to vidím... \":wink:\"
Našťastie, slaninu domácu, klasicky údenú zohnať viem... Bude mi to musieť stačiť. Len škoda tých rýb...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon lis 09, 2015 5:42 am 
Offline

Registrován: pon úno 10, 2014 7:37 pm
Příspěvky: 857
SemTamTuPrídem píše:
Ahojte.
Údené by malo byť surové, však ? Riešim to práve teraz, lebo mi zachutili surové živočíšne potraviny (resp. sa o to snažím, aby zachutili, a aj to celkom ide... \":-)\"...)... Údené by som chcel sem-tam zaradiť do jedálníčka. Kedysi, pár rokov dozadu, som jedol často údenú slaninu, možno aj 1kg týždenne...... Teraz ju jedávam možno 1kg za 2-3 mesiace....
Mám ale otázku k údeným rybám, napr. taká údená makrela................JE SUROVÁ ? ....... Raz za týždeň, alebo raz za 10 dní by som si rád dal rybu, bez toho, aby som kupoval mrazený "sajrajt" typu "filé".... Chcem zúžitkovať CELÚ rybu, a nie nejaké filé, a ešte takmer bez tuku...... Takže keď kúpim údenú makrelu (nejakú kvalitnú), tak môžem rátať s tým, že bude plná jej prirodzených enzýmov, akurát tak s "nádychom" dymu ? ...
Existujú dva typy údenia (rýb).......
1. STUDENÉ ÚDENIE - trvá 1-4 dni, teplota údenia je 30-40 stupňov celzia
2. HORÚCE ÚDENIE - trvá 3-5 hodín, teplota údenia je 120 - 140 stupňov celzia

.... \":D\" \":D\" \":D\" \":D\" \":D\" ... keď to teraz tak čítam, už asi viem odpoveď....... S najväčšou pravdepodobnosťou (bodaj by som sa mýlil) všetky údené ryby v klasických obchodných reťazcoch, akejkoľvek značky, budú údené asi horúcim údením, lebo z ekonomického hľadiska (uvoľnenie miesta pre ďalšiu várku rýb, a tak rýchlejšia výroba) je to pre výrobcu výhodnejšie, a pre kupujúceho zas NEvýhodnejšie....... Ako inak, sk*rvený svet.... človek chce tradične údenú rybu (studené údenie), tak si ju musí vyúdiť sám a babrať sa s tým v tom mále voľného času čo má....
\":roll:\"

Tak jsem ti tady naklapala pomalu celou stranku a uplne zbytecne, kdyz jsem to chtela odeslat, tak me to vsechno po kliknuti na "nahled" zmizelo. Bohuzel uz ted nemam cas, az se sem zase dostanu, tak to napisu znovu. VYDRZAT! \":mrgreen:\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon lis 09, 2015 2:28 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
Pýtal som sa jednej (do obchodov dodávajúcej ryby) firmy (cez mail), ako údi ryby, napr. takú makrelu. Odpoveď bola : "....Údiaci proces prebieha tepelne tradične: na drevených štiepkach cca. 3 hodiny pri teplote do 80°C..."...

Teplota vzduchu bude asi škodiť menej než teplota vody, ale.....aj tak to zabije enzýmy, však ? ...

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned pro 27, 2015 10:50 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
Pýtal som sa jednej (do obchodov dodávajúcej ryby) firmy (cez mail), ako údi ryby, napr. takú makrelu. Odpoveď bola : "....Údiaci proces prebieha tepelne tradične: na drevených štiepkach cca. 3 hodiny pri teplote do 80°C..."...

Teplota vzduchu bude asi škodiť menej než teplota vody, ale.....aj tak to zabije enzýmy, však ? ...

Tak enzymy jistě, nicméně naštěstí i většinu parazitů, přeci jenom jde o teplotu při které již bílkovina nevydrží v původním stavu, což parazita zlikviduje.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob led 09, 2016 10:40 am 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Uzené věci mají pro mnohé snad mystický charakter - pro mne nepochopitelný. Vždy se přece udilo jen a jen proto, aby se nějaké věci uchovaly déle, než by vydržely, tak jak jsou - rychle se rozkládající mrtvola. Teprve potom vznikla obliba očouzeného vzhledu, očouzené chuti atd. Jde o pouhý zvyk, spíše zlozvyk. Dnes se zdá, jako bychom zapomněli na ty souvislosti a historický vývoj, a projektovali si do uzení něco, co tam, dle mého názoru, nikdy nebylo.
Osobně si myslím, že jakákoliv "uzenina" je přecjen mírně (či více) zdevastovaná původně fajnová potravina a může být maximálně pochutinou.
Nakonec, neškodí občas vyhořet. Pak se na takovou věc nemůžete ani podívat, natož k ní čichat, nebo, nedej bože, jíst. \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv led 14, 2016 8:01 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 19, 2015 7:48 am
Příspěvky: 703
Bydliště: KOŠICE
martina72 : presne tak.............. Lebo jedlo sa JE, a na pochutine sa POCHUTNÁVA \":D\" \":D\" \":D\"
Lepšie chutí to menej zdravé, je to tak. Ale je na človeku, ako sa rozhodne, a keď to menej zdravé bude len OBČAS, alebo často no v maličkej dávke, tak je všetko o.k.

_________________
Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. :-)
Majte sa čo najlepšie, pán Jarda :-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv led 14, 2016 10:45 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Já to mám dobré, po uzeninách i "uzeninách" se spolehlivě pobleju (pokud jich je víc než jen jednohubka). Mi uškodit nemohou ... Jinak, takto to mám jen se samotnými. Třeba šunkofleky s cafoury uzeného masa s dost opepřené mletým pepřem mohu. Ale když si dám do bryndzových halušek příliš mnoho škvařené slaniny, už to není dobré (byť halušky miluji nade vše).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned led 24, 2016 2:14 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
SemTamTuPrídem píše:
martina72 : presne tak.............. Lebo jedlo sa JE, a na pochutine sa POCHUTNÁVA \":D\" \":D\" \":D\"
Lepšie chutí to menej zdravé, je to tak. Ale je na človeku, ako sa rozhodne, a keď to menej zdravé bude len OBČAS, alebo často no v maličkej dávke, tak je všetko o.k.

Tak jistě, jednou za čas si dopřát nic nepokazí, ale denní konzumace je opravdu problématická.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 11 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 24 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz