Ahojte.
Údené by malo byť surové, však ? Riešim to práve teraz, lebo mi zachutili surové živočíšne potraviny (resp. sa o to snažím, aby zachutili, a aj to celkom ide...
...)... Údené by som chcel sem-tam zaradiť do jedálníčka. Kedysi, pár rokov dozadu, som jedol často údenú slaninu, možno aj 1kg týždenne...... Teraz ju jedávam možno 1kg za 2-3 mesiace....
Mám ale otázku k údeným rybám, napr. taká údená makrela................JE SUROVÁ ? ....... Raz za týždeň, alebo raz za 10 dní by som si rád dal rybu, bez toho, aby som kupoval mrazený "sajrajt" typu "filé".... Chcem zúžitkovať CELÚ rybu, a nie nejaké filé, a ešte takmer bez tuku...... Takže keď kúpim údenú makrelu (nejakú kvalitnú), tak môžem rátať s tým, že bude plná jej prirodzených enzýmov, akurát tak s "nádychom" dymu ? ...
Existujú dva typy údenia (rýb).......
1. STUDENÉ ÚDENIE - trvá
1-4 dni, teplota údenia je
30-40 stupňov celzia2. HORÚCE ÚDENIE - trvá
3-5 hodín, teplota údenia je 120 - 140 stupňov celzia
....
... keď to teraz tak čítam, už asi viem odpoveď....... S najväčšou pravdepodobnosťou (bodaj by som sa mýlil) všetky údené ryby v klasických obchodných reťazcoch, akejkoľvek značky, budú údené asi horúcim údením, lebo z ekonomického hľadiska (uvoľnenie miesta pre ďalšiu várku rýb, a tak rýchlejšia výroba) je to pre výrobcu výhodnejšie, a pre kupujúceho zas NEvýhodnejšie....... Ako inak, sk*rvený svet.... človek chce tradične údenú rybu (studené údenie), tak si ju musí vyúdiť sám a babrať sa s tým v tom mále voľného času čo má....