ash píše:
narazil jsem na obsahly clanek o PUFA kde haze omega 6 a omega 3 do jednoho pytle.. uz se to tu probiralo nize..
prozatim jsem vnimal omega 3 dost pozitivne ale mnozi se informace o tom ze to neni az tak skvela vec.
hlidat/nehlidat v potrave? co rybi tuk jako potravinovy doplnek (i kvuli D+A)?
https://www.elihealth.cz/pufa-omega-3/Bohužel se nám v dnešní době vše trochu zamotává a stejně jak existují propagátoři něčeho máte vždy ke stejnému tématu naopak tvrdé odmítače toho samého, což se asi vztahuje na cokoliv v lidském životě a pochopitelně tedy i na omega mastné kyseliny. Já nepatřím po těch letech co se v problematice zdraví hrabu k zastáncům módních tvrdých linií a spíše bych se řídil logikou než moderností konkrétního názoru. Pokud vyjdu z logiky že prakticky nejzdravější dlouhodobě aplikovatelná dieta je středomořská, respektive diety modrých zón, pak každému musí dojít že i ty obsahují nemalé množství těchto nyní zavrhovaných tuků a kupodivu jim vše docela dobře funguje. Toto je popis z internetu který hodně napoví a člověk si z něho může udělat vlastní názor.
Citace:
Existují některé zdravé stravovací návyky, které jsou skutečným elixírem života. Jsou to návyky, jež sdílí populace žijící v takzvaných modrých zónách, pěti oblastech světa, kde se soustřeďují lidé dosahující vysokého věku. Je to japonský ostrov Okinawa, město Loma Linda v Kalifornii, ostrov Ikaria v Řecku, kostarický poloostrov Nicoya a provincie Ogliastra na Sardinii. Je neuvěřitelné, že tu nikdo nepočítá kalorie, nikdo nebere vitamíny ani neváží proteiny. Zde vám přinášíme 15 stravovacích návyků obyvatel modrých zón:
1. Z toho, co tito lidé jedí, tvoří 95 procent potrava rostlinného původu. Konzumují úctyhodné množství nejrůznější zeleniny a ovoce a co nestačí sníst, to se nakládá. To nejlepší z jídel prospívajících dlouhému životu je zelenolistá zelenina. Na Ikarii roste více než 75 druhů zeleniny tohoto druhu jako plevel.
2. Maso ne více než dvakrát týdně. Konzumace masa by se měla omezit na nejvýše 50 gramů pětkrát měsíčně. Pokud jde o drůbež, skopové nebo vepřové, je lépe dávat přednost masu z farmářské produkce.
3. Denně snězte až 85 gramů ryb. V modrých zónách, které mají přístup k moři, tvoří ryby součást každodenního jídelníčku.
4. Snižte spotřebu mléčných výrobků a sýrů. Lidé z modrých zón konzumují pouze výrobky z kozího či ovčího sýra. Kravské mléko má vysoký obsah tuků a cukrů. Lidé z modrých zón získávají vápník z rostlin. Jinak je pro tyto zóny charakteristická konzumace kozího a ovčího mléka a výrobků z něho.
5. Vhodná jsou až tři vejce týdně. V modrých zónách se většinou jí v jednom jídle jen jedno vejce. V Kostarice dávají jedno vejce do tortily, na Okinawě se dává do polévky jedno vařené vejce.
6. Jezte denně vařené luštěniny, nejméně půl šálku. Luštěniny jsou podstatnou součástí diety modrých zón. V průměru obsahují 21 procent proteinů, 77 procent komplexních sacharidů a málo tuku a jsou vynikajícím zdrojem vlákniny.
7. Celozrnný chléb. Ve třech z pěti modrých zón je chléb základní potravinou. Je to ale potravina zcela jiná než to, co většinou kupujeme. Na Ikarii a na Sardinii je tvořen ze 100 procent různými celozrnnými obilovinami, které mají vysoký obsah výživných látek a vlákniny.
8. Omezte spotřebu cukru. Obyvatelé modrých zón konzumují ve srovnání s ostatními zhruba pětinu cukru. Století si dávají med do čaje a dopřávají sladkosti pouze při slavnostních příležitostech.
9. Jako snack si dejte dva oříšky. Konzumace ořechů snižuje podle studie úmrtnost až o 20 procent. Nedávná studie Harvardovy univerzity ukázala, že konzumace ořechů snižuje úmrtnost o 20 procent. Jiné studie odhalily, že pojídání sušeného ovoce snižuje úroveň "špatného" cholesterolu až o 20 procent.
10. V modrých zónách na celém světě lidé pojídají potraviny v jejich celosti: nevyhazují třeba vaječný žloutek nebo dužinu ovoce. Spotřebují vše z celých potravin, které jsou často pěstovány v místě. Vyhýbejte se produktům s dlouhým seznamem látek, které jsou v něm obsaženy.
11. Pijte více vody. Experti doporučují sedm skleniček vody denně. Vyhýbejte se slazeným nápojům.
12. Pokud chcete pít alkohol, zvolte si červené víno. Většina obyvatel modrých zón pije jednu až tři skleničky červeného vína denně. Umírněná konzumace vína na sklonku dne snižuje stres.
13. Pijte zelený čaj. Je prokázáno, že snižuje riziko srdečních chorob a různých typů rakoviny. Řekové na Ikarii pijí čaj z rozmarýnu či šalvěje a pampelišky, který má protizánětlivé účinky.
14. Pijte černou kávu jako jediný zdroj kofeinu. Lidé z poloostrova Nicoya, na Sardinii a v Řecku pijí hodně kávy. Podle studií snižuje káva riziko demence a Parkinsonovy nemoci.
15. Dokonalá rovnováha proteinů. Obáváte se, že vám rostlinná strava nedodá dost proteinů? Luštěniny, obiloviny, ořechy a zelenina jsou jejich dostatečným zdrojem, navíc obsahují esenciální aminokyseliny, které si naše tělo nedokáže vyrobit samo.
Jak vidíte je tam poměrně dost dnes zatracovaných potravin a podle všeho hodně velký vliv má i poloha těch oblastí nicméně podle mě bude asi tím nejpodstatnějším faktorem vyváženost jak té stravy tak života místních obyvatel.