To muflon : Koľko ješ orechov ? Ak ješ denne obilniny a orechy, tak ti odporúčam orechy namáčať do slanej vody ( na 100g orechov 1 lyžička himalájskej soli a prefiltrovaná voda 2X toľko ako orechov...).
Obilniny kvasiť takto : 200g ryže v dvojnásobnom množstve vody (čo sa objemu týka) + polku citróna (šťava), 100g špaldy tak isto, tiež polka citróna (ale nie na 200g, ale na 100g)
Citrónové kvasenie "neprovokuje" candidu - je vhodné aj pre "candiďákov". Takú vykvasenú špaldu môžeme aj pomlieť (pripravte sa na riadne "blato", ktoré sa ťažko umýva z mlynčeka na mäso, preto si radšej nameľte rovno tri porcie - na raňajky, obed večeru - aspoň nebudete mixovať veľa "ingredientsií" behom dňa).
Späť k orieškom a semenám - nie len že z nich odstrániš tým "soľným kvasením" fytáty (niektoré orechy ich majú veľa, veľmi veľa ich má nelúpaný sézam, veľa ich majú tekvicové semiačka (lúpané, nikto predsa neje tú šupku z nich...), ostatné majú menej, niektoré zanedbateľne - napr. olúpaný sézam), ale z orechov odstraňujeme hlavne inhibítory rastu a ostatné "anti-nutrienty", ktoré bránia vstrebávaniu hlavne minerálov z orieškov a semien.
"Mňamka" sú napríklad lieskové oriešky deň "naložené" ( s prístupom vzduchu ) v spomínanom slanom náleve. Včera som si ich veľmi vychutnával... Vodu som samozrejme vylial.
Mimochodom, je viac než isté, že viac živín človek získa z mletých lúpaných sézamových semiačok, ale z mletých nelúpaných sézamovýh semiačok (lebo nelúpané majú spomínané "zlé vlastnosti"... obsahujú anti-nutrienty rôzneho druhu....).
Takže je fuk, že nelúpaný sézam obsahuje viac minerálov... lenže ľudské telo ich nedokáže kvôli anti-nutrientom použiť...
Dokonca údajne aj biela ryža v skutočnosti nemá (prakticky - čiže čo sa týka úžitku pre človeka) menej minerálov ako ryža natural, ktorá nebola ošetrená namáčaním, ale ešte lepšie 24 hodinovým kvasením v "citronáde" bez cukru, ako som už spomínal na začiatku príspevku.
Ach... chce to dosť "babračky" s tým kyslím či slaným kvasením... Našťastie jem aj vajíčka, čistého ptruha, bio hovädzie - mäso len so zeleninou, takže nemusím kvasiť zložky každého jedla... to by som sa zbláznil
Navyše - dokonca ani nakličovanie takého ovsa nezbaví ovos fytátov... asi 50% ostane... po naklíčení ale môžeme pokračovať kvasením... A to bue extra stráveteľná "mňamka" s kyslastou chuťou... k tomu "slano-kasené" lieskovce či tekvicové semiačka a zeleninka + trochu oliv. oleja.... Vegánska mňamka - navyše extra dobre stráviteľná.
_________________
Majte sa pekne, veľa zdravia, šťastia, penazí vám prajem. NOWOCAYN & Marek. (9.5. 2012)
RUŠIM NICK, idem žiť, už je na to ČAS. Ruším účty na internete, všetko, počítač využívam už len na prácu.
Tešilo ma (9.5. 2012)
dieta