scooors píše:
momentálne čítame knihu William-Wolcott-Metabolické-typ-převratný-způsob-stravování
Mne podľa testu vyšiel stred, čiže nie som ani dominantný sacharidový ani proteínový typ - teda proteínový nie som určite.. na rozdiel od mojej babky, ktorá na posedenie natlačí do seba čerstvo upečený bôčik (mastné sa vyslovene chveje) bez akýchkoľvek problémov. Zrejme má pH v žalúdku ako sup
.. Lenže ona nemá typ osobnosti s charakteristikou "neurotizmus" ~ ľudovo povedané nie je emocionálna resp. má od prírody skôr utlnemé emócie ~ a teda dlhodobo nízky kortizol. Btw. tento typ ľudí sa IMHO dožíva 90+ rokov..
Mám aspoň potvrdené od "odborníka", že ketóza nie je pre mňa (maximálne dočasná liečebná metóda). Pretože nízky cukor mi spustí stresovú reakciu a to vystrelí hladinu kortizolu do stratosféry (tipujem genetickú predispozíciu), čo nie je stav vedúci k zdraviu. Z toho vyplýva, že jednoducho (či chcem alebo nie) musím mať v strave zahrnuté sachre (ideálne nie jednoduché ale komplexné). A keďže nie som čistý sacharidový typ (viď. moja mama, ktorá je zrkadlový opak mojej babky t.j. vystresovaná, hyperemocionálna až hysterická, atrofované svaly, nízka, neustále unavenaá ap).. tak musim konzumovať aj primerané množstvo proteínov (ideálne živočíšne)..
Delenie ľudí na 3 typy je najzákladnejšie, lenže to nestačí. Experimentujem s pomerom sachre/proteíny, popr. konkrétne zdroje sacharidov/proteínov ap.. A rozdiely sú viditeľné (stále neviem nájsť optimum). Napr. viac prosperujem, keď skonzumujem menej tuku t.j. nutné minimum. Tiež som si všimol rozdiel medzi hrachom a cícerom (cizrna).. Takže na vlastnej skúsenosti potvrdzujem to, čo píše Jarda.. Treba si zmeny zapisovať, analyzovať - samozrejme nie neuroticky ale primerane. Preto napr. momentálne konzumujem pár potravín, zeleninu som vylúčil kompletne (až na kyselú červenú repu, trochu kapusty, zázvor), korenie detto (až na chilli a soľ - a trochu kníma, bobkový list ap do natlačeného suda) - čo je síce strašná nuda ale inak nájsť tých šmejdov, ktorí robia problémy, je nadľudský výkon.