Abstinující Bojovník píše:
Problém ještě nemám nějaký výrazný akutní nebo chronický žádný... Ale jde mi o prevenci a podporu fyzické a duševní kondice a vitality... Pán mi říkal, že pokud se budu stravovat a pít tak, že budu udržovat zásadité prostředí v těle, budu mít kompletní spektrum živin a stravu, která mi nebude působit záněty, tak se tělo vyladí do nejlepšího možného regenerativního a funkčního režimu... Něco takového je asi mým cílem...
Máte popřípadě nějaký návod, jak se dobrat k jídlům, která budou sedět nejlíp mně? Ale stejně si myslím, že nějaké poučky by měly obecně platit... Co nejšetrněji tepelně upravovat, nebo raději vůbec, kde to jde, probiotika, živiny, zásaditost atd... Problém je, že když je člověk až moc ponechán své "intuici" nebo "pocitům", tak snadno sklouzne do sebeklamu, jak mu prospívá to, co mu na počátku více chutná atd... A přece i kolonie mikroorganismů, nebo různí parazité atd, navyklé buňky, mohou s člověkem ¨manipulovat a zkreslovat mu instinkty...
Tak prevence není o dietách, ale především o znalosti svého zdravotního stavu a pestré racionální stravě která poskytuje v dostatečné míře všechny potřebné živiny, tedy jsme zase u té nutriční kalkulačky. Ono se to lidem kvůli lenosti pochopitelně počítat nechce, ale bohužel zjistit reálný stav přísunu živin alespoň podle mě jinak zjistit nejde. Mnoho lidí vlastně nemá žádný neřešitelný problém, jejich hlavním problémem je v zásadě lenost kombinovaná s blbostí, respektive neznalostí. Pak jsou v pozici věřících kdy sice věří jakékoliv blbosti kterou jim někdo nakuká, ale moudra mají na rozdávání a mnohdy ta moudra vnucují i svému okolí. Za mě je potřeba se řídit tím že kdo věří neví a kdo ví ten nevěří.
Návod na správnou stravu v tom smyslu jak ho chcete vy neexistuje, každé tělo je individuální a tak se k němu musí i přistupovat. Právě toto je jednou z hlavních příčin relativně malé trvalé efektivity lékařských postupů protože jedou stejné postupy u různých klientů a tam nikdy není možné docílit vysokého procenta dobrých dlouhodobých výsledků. Obecně pochopitelně platí poučky jako nejíst jedy, ať již přírodní jako mochomůrku zelenou, nebo jiné kvalitní jedovaté houby, případně byliny jako rulík zlomocný a další , ale jako stejně nebezpečné by měl člověk vnímat i moderní jedy a jejich poškozující vliv na tělo při dlouhodobé konzumaci například mnoha druhů éček, konzervantů, pojídání hmyzích produktů a další nesmyslné zdraví ohrožující počínání. Pokud tedy nechcete nad tímto přemýšlet, pak si kupte co nejstarší kuchařku kterou v antikvariátu seženete, myslím minimálně 100 let starou a tam je správná dieta pro oblast České republiky. Pochopitelně je potřeba si k tomu zajistit i potraviny v kvalitě dané doby kdy nikdo z našich předků nejedl žádné zprocesované potraviny vyladěné různým chemickým a kafilérním bordelem, ale opravdové kvalitní jídlo. Mikrobiom střeva se dá pochopitelně snadno testovat
http://www.pro-zdravi-az.cz/?ex=zbo1&ia=135&ib=339 a i na základě toho si můžete nastavit správný jídelníček mnohem přesněji než že uvěříte v nějakou samospásnou dietu což je pochopitelně nesmysl, protože žádná taková z logiky věci ani existovat nemůže, čímž netvrdím že dieta kterou zmiňujete je špatná, ale jde o to zda je dobrá dlouhodobě a hlavně pro vás.