adabo píše:
Tak jsem aspon zjistil zelezo a horcik+sodik (med nemerili). Docela me prekvapuje ze mam vyssi nez je referencni mez, nebot se stravuju vegansky a casto slysim ze vegani na nedostatek zeleza obvykle trpi.
Tyto výsledky vám mnoho neřeknou, hořčík by byl potřeba udělat z erytrocytů a u železa je dobré znát feritin a saturaci transferinu. Z tohoto prostě jenom víte že v krvi máte hořčíku celkem dost, což ovšem vůbec neznamená že ho máte dost i v buňkách a že v krvi je železo vyšší což je údaj v zásadě pouze orientační protože ten stav ovlivní více faktorů.
Na netu se dočtete že příčin nadbytku železa může být více – buď je nadbytek železa konzumován v jídle, nebo tělo železo špatně zpracovává (železo se neváže dobře na plazmatické bílkoviny), případně se do těla může dostávat z trávicího traktu, odkud je nadměrně vstřebáváno. Mezi potraviny obsahující železo patří zejména vnitřnosti, hovězí a jehněčí maso, mořské plody, listová zelenina, sušené ovoce, luštěniny, sušené houby a ořechy. Je tedy vhodné snížit příjem těchto potravin. Přetížení železem je možné taky minimalizovat darováním krve.
Resorpci železa snižují preparáty obsahující magnesium, vápník, hliník, zinek. Zabránění vstřebávání lze dosáhnout též potravinami (např. celozrnný chléb a obilniny obsahující fytáty, psyllium). Z nápojů degradují absorpci železa mléko, káva, kakao, alkalické minerálky (Vincentka, Rudolfův pramen, Bílinská kyselka) a černý nebo zelený čaj (tanin vytváří se železem téměř nerozpustné komplexy). Osobně bych nyní vyzkoušel pít trochu kafe těsně po jídle, omezil ty nosné zdroje železa a za dva až tři týdny si nechal udělat vyšetření znovu. Je to směšně levné cca 20,-Kč, daleko více stojí vlastní odběr a separace séra než to vyšetření, tam jde o cca 60,-Kč tedy za 80,-Kč máte ten údaj komplet.