Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob čer 07, 2025 11:27 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Zinek / měď - jak zvednout zinek?
PříspěvekNapsal: pát kvě 30, 2025 9:32 am 

Když jsem suplementoval menší množství zinku (cca 10 mg/den), tak jsem měl zinek pořád poměrně nízko (poblíž spodní hranice normálu), zatímco měď byla poblíž horní hranice. Zvedl jsem suplementaci na 50 mg a zinek trošku vzrostl (z 11 na 13,4), ale měd mi spadla k spodní hranici normálu (11,8).

Taky jsem dost suplementoval B6, což zabralo a některé věci se trošku pohnuly, ale díky dostatku B6 spadly do suboptimálních hodnot B12 a hlavně B9.

Asi hlavním problémem, kterého se chci zbavit je u mě subklinická anemie:
Hemoglobin 137 (135-175)
Hematokrit 0,404 (0,4 - 0,5)
MCV 84,5 (82 - 98)
MCH 28,7 (28 - 34)
MCHC 339 (320 - 360)
PDW 11 (9 - 17)
Ostatní v krevním obrazu je poblíž středu.

Objektivní potíže - díky té subklnické anémii mám trvale mizerný fyzický výkon a v namořských výškách 2000 m.n.m. mi padá saturace kyslíkem a příliš nefunguji - suplementace aktivní formou B6 to zlepšila, ale pořád to byla v porovnání s normálními lidmi bída. Obecně regenerace po fyzické zátěži trvá neúměrně dlouho.

Díky suplementaci B6 a Zn:
PSA kleslo z 1 na 0,5
B12 kleslo z cca 400 na 367 (150 - 650)
B9 kleslo z cca 30 na 10,4 (8.8 - 60)
B9-ery: kleslo z cca 3200 na 2785 (1187 - 2854)
HCY stouplo z 10,5 na 11,7
TSH kleslo z 5,7 na 3,7 (0,27 - 4,2)
FT4 15,2
FT3 4,0

Konverze FT3 na FT4 ideální asi není, ale deficitem selenu to není a suplementace jódem subjektivně neměla nikdy na nic vliv, takže jódem to nebude.

Játra byly vždycky v normě ale ALT bývalo u horní hranice, což byla jedna z indícií směrem k nedostatku B6, nyní po B6:
ALT kleslo na 0,52 (0,17 - 0383)
GGT kleslo na 0,55 (0,17 - 1,19)

Tedy B vitamíny zatím realtivně O.K. se železem ani mědí jsem dřív zjevný problém neměl, myslel jsem si že za subklinickou anémií stojí deficit B6, ale očividně je tam ještě něco dalšího. Zvednu příjem B9 a B12, trochu snížím B6 a přihodím měď, ale pak už marně přemýšlím kde hledat dál.

Rád bych měl zinek někde poblíž poloviny normálního intervalu a celkový poměr Cu/Zn poblíž 1,0 abych mohl vyloučit vliv subklinického deficitu zinku/nadbytku mědi na plížívé potíže s výkonem, které připisuji právě té anémii. Mám trochu zábrany cpát do sebe Cu, protože vím, že Cu je prevít.
Propad Cu jsem nečekal, takže jsem ceruloplasmin dělat nenechal. Se železem jsme problém nemíval, takže testy na metabolismus železa jsem také nedělal.

Za cca měsíc zkusím jít znovu na krev a kromě uvedeného dotestuji železo a ceruloplasmin.
Napadá někoho něco co za testy přihodit?
Děkuji.

Předmět příspěvku: Re: Zinek / měď - jak zvednout zinek?
PříspěvekNapsal: pát kvě 30, 2025 11:54 pm 

pefi píše:
Napadá někoho něco co za testy přihodit?Děkuji

mě napadá něco jiného. V názvu tohoto vlákna je otázka "jak zvednout zinek?". otázky tohoto typu potkávám často… jak doplnit železo? jak doplnit vápník? atd. atd…
na to vždycky odpovídám: lidi, nehledejte, jak něco doplnit, protože to je jen nicneřešící berlička. hledejte příčiny, proč máte málo… třeba toho zinku, železa, vápníku. klíčové je zjistit, z jaké příčiny mám deficit. řešení této příčiny pak znamená trvalé řešení problému, ne jen nějakou berličku.
jestliže budu doplňovat, pak budu doplňovat nadosmrti, protože neřeším-li příčiny, daný prvek v těle prostě bude chybět trvale a doplňovat jej tedy budu taky trvale. Ne, to neberu jako řešení.
to je jak kdyby mi do loďky zatékala voda: pokud tu vodu budu vylévat kbelíkem, budu vylévat nadosmrti. pokud ucpu díry v loďce = vyřeším příčiny = problém mizí

Předmět příspěvku: Re: Zinek / měď - jak zvednout zinek?
PříspěvekNapsal: sob kvě 31, 2025 8:15 am 
Administrátor
Administrátor

pefi píše:
Když jsem suplementoval menší množství zinku (cca 10 mg/den), tak jsem měl zinek pořád poměrně nízko (poblíž spodní hranice normálu), zatímco měď byla poblíž horní hranice. Zvedl jsem suplementaci na 50 mg a zinek trošku vzrostl (z 11 na 13,4), ale měd mi spadla k spodní hranici normálu (11,8).

Taky jsem dost suplementoval B6, což zabralo a některé věci se trošku pohnuly, ale díky dostatku B6 spadly do suboptimálních hodnot B12 a hlavně B9.

Asi hlavním problémem, kterého se chci zbavit je u mě subklinická anemie:
Hemoglobin 137 (135-175)
Hematokrit 0,404 (0,4 - 0,5)
MCV 84,5 (82 - 98)
MCH 28,7 (28 - 34)
MCHC 339 (320 - 360)
PDW 11 (9 - 17)
Ostatní v krevním obrazu je poblíž středu.

Objektivní potíže - díky té subklnické anémii mám trvale mizerný fyzický výkon a v namořských výškách 2000 m.n.m. mi padá saturace kyslíkem a příliš nefunguji - suplementace aktivní formou B6 to zlepšila, ale pořád to byla v porovnání s normálními lidmi bída. Obecně regenerace po fyzické zátěži trvá neúměrně dlouho.

Díky suplementaci B6 a Zn:
PSA kleslo z 1 na 0,5
B12 kleslo z cca 400 na 367 (150 - 650)
B9 kleslo z cca 30 na 10,4 (8.8 - 60)
B9-ery: kleslo z cca 3200 na 2785 (1187 - 2854)
HCY stouplo z 10,5 na 11,7
TSH kleslo z 5,7 na 3,7 (0,27 - 4,2)
FT4 15,2
FT3 4,0

Konverze FT3 na FT4 ideální asi není, ale deficitem selenu to není a suplementace jódem subjektivně neměla nikdy na nic vliv, takže jódem to nebude.

Játra byly vždycky v normě ale ALT bývalo u horní hranice, což byla jedna z indícií směrem k nedostatku B6, nyní po B6:
ALT kleslo na 0,52 (0,17 - 0383)
GGT kleslo na 0,55 (0,17 - 1,19)

Tedy B vitamíny zatím realtivně O.K. se železem ani mědí jsem dřív zjevný problém neměl, myslel jsem si že za subklinickou anémií stojí deficit B6, ale očividně je tam ještě něco dalšího. Zvednu příjem B9 a B12, trochu snížím B6 a přihodím měď, ale pak už marně přemýšlím kde hledat dál.

Rád bych měl zinek někde poblíž poloviny normálního intervalu a celkový poměr Cu/Zn poblíž 1,0 abych mohl vyloučit vliv subklinického deficitu zinku/nadbytku mědi na plížívé potíže s výkonem, které připisuji právě té anémii. Mám trochu zábrany cpát do sebe Cu, protože vím, že Cu je prevít.
Propad Cu jsem nečekal, takže jsem ceruloplasmin dělat nenechal. Se železem jsme problém nemíval, takže testy na metabolismus železa jsem také nedělal.

Za cca měsíc zkusím jít znovu na krev a kromě uvedeného dotestuji železo a ceruloplasmin.
Napadá někoho něco co za testy přihodit?
Děkuji.

Předesílám že odpovídám pouze k zinku nikoliv k celému problému, kde by se toho dalo zkoumat hodně, tedy mimo to co zkoumáte vidím ještě dvě další možnosti a to ověřit funkce ledvin – kreatinin a močovina mohou odhalit, zda nedochází k nadměrným ztrátám zinku močí a dále gastrointestinální testy – na celiakii nebo zánětlivé onemocnění střev mohou naznačit problémy s absorpcí minerálů. Vycházím z faktu že ani vyšší dávkování s tím moc nehnulo ale měď snížilo tedy někudy ho asi vypouštíte a protože je vyloženě nutný pro fungování jater může za tím stát i horší funkce jater což ale kontrolujete tedy tam bych se spíše snažil játra maximálně podpořit a snížit hodnoty pokud možno pod střed a u některých položek se dá jít až k nule, záleží jak to která laboratoř má v referencích nastaveno.
Dále bych pokud tady nic nezjistíte sáhnul do problematiky mitochondrií kde dysfunkce je spojena se stárnutím, toxiny z prostředí, chronickým stresem nebo nedostatkem klíčových živin, jako jsou vitamíny skupiny B, hořčík, zinek a selen. Při podezření na mitochondriální problém, může být užitečné provést testy na oxidační stres, hladinu ATP, koenzym Q10 nebo genetické faktory.

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]