Jindra píše:
hledejte příčiny, proč máte málo… třeba toho zinku, železa, vápníku. klíčové je zjistit, z jaké příčiny mám deficit.
Vtip je v tom, že snaha pohnout s nějakým parametrem je jeden z mála způsobů jak se také dá hledat příčina, když pro mě zajímavé testy se v ČR nedělají. Příčina v mém případě nejspíš bude genetická, což sice bude super poznatek, ale praktická využitelnost tohoto poznatku bude blízká nule.
Pan Jarda má pravdu - zinek se nejspíš ztrácí močí (spolu s B6), některé indicie vedou na poruchu označovanou v anglosasském světě jako "pyrroluria", seriózní věda se k existenci pyrrolurie zatím moc nehlásí. Laboratoř kde se to dá otestovat je Německo nebo Nizozemí, když se to potvrdí, tak řešením stejně je doživotní konzumace B6+Zn s tím, že dávka Zn/B6 se kalibruje podle výsledků z laboratoře, tak že ideálně testy v zahraničí několikrát ročně a náklady tomu adekvátní ...
Nicméně dostatečnou hladinu B6 poznám podle spánku a případný nadbytek zjistím relativně levně přes laboratoř Spadia.
S nastavením příjmu zinku a mědi je to obtížnější.
Jarda píše:
Předesílám že odpovídám pouze k zinku nikoliv k celému problému ... ověřit funkce ledvin – kreatinin a močovina mohou odhalit, zda nedochází k nadměrným ztrátám zinku močí a dále gastrointestinální testy – na celiakii nebo zánětlivé onemocnění střev mohou naznačit problémy s absorpcí minerálů.
Děkuji, otestuji kreatinin a močovinu. Vzhledem k nechtěnému poklesu Cu, a vítanému poklesu PSA z dobrých do ještě lepších si myslím, že zinek se mi vstřebává. Nicméně trpím neceliakickou citlivostí na lepek - střevo se po konzumaci lepku nebo přemíře sacharidů netítí štastně, takže se dlouhodobě snažím jíst nejen bezlepkově, ale i celkově relativně rozumně (maso, vejce, ovoce, zelenina, pokud těstoviny/pečivo tak bezlepkové, obecně sacharidy spíš v menším množství).
Jarda píše:
může za tím stát i horší funkce jater což ale kontrolujete tedy tam bych se spíše snažil
játra maximálně podpořit a snížit hodnoty pokud možno pod střed a u některých položek se dá jít až k nule, záleží jak to která laboratoř má v referencích nastaveno.
Opět střílíte zcela přesně - mnoho nepřímých indícií naznačuje, že játra by mohly fungovat lépe a proto jsem měl radost, že ALT i GGT kleslo, protože to byly jediné dva jaterní parametry, které byly sice v normě, ale zjevně spíš nahoře a nechtěly se hnout směrem dolů.
Jarda píše:
do problematiky mitochondrií kde dysfunkce je spojena se stárnutím, toxiny z prostředí, chronickým stresem nebo nedostatkem klíčových živin, jako jsou vitamíny skupiny B, hořčík, zinek a selen. Při podezření na mitochondriální problém, může být užitečné provést testy na oxidační stres, hladinu ATP, koenzym Q10 nebo genetické faktory.
O.K. nastuduji a udělám. (S hladinou selenu jsem spokojený, hořčík lehce suboptimální a pracuji na tom aby se ještě trochu zvedl, běžně měřitelné B6, B9, B12 sleduji, přihodím k testům ještě B1, B2 a CoQ10 a uvidí se.
Děkuji a přeji krásné léto.