doubleingram píše:
Máslo sádlo a kokosový olej? Vždyť ty jsou snad ty nejhorší co můžou být.
To bych od vás nečekal že budete doporučovat
Já mám třeba dlouhodobě zvýšený cholesterol, který je primárně rodový, není to až tak životosprávou.
Tam se vůbec mléčné tuky sádlo a kokosový olej nemají jíst.
Respektive podle mě ty by lidi neměli jíst skoro vůbec.
To je věc názorů a tendenčních zpravidla finančních zájmů různých skupin společnosti. Z hlediska přirozenosti se pokuste zbavit předsudků a podívejte se tak 50-100 let zpět co se jedlo za našich předků a jaká byla jejich doba života ve zdraví. Nesrovnávat s dobou dožití na kapačkách na LDN. Pokud vám někdo nakukal že cholesterol máte zvednutý rodově a že ho může ovlivnit konzumace potravin obsahujících cholesterol bylo by rozumné si o tom trochu něco nastudovat protože ani jedno se neopírá o realitu více než obdobná blbost že hladina oxidu uhličitého v atmosféře škodí planetě. Pochopitelně se nebavím o sádle z průmyslově týraného prasete z EU velkochovu ale o sádle například z Mangalice
https://www.madarske-delikatesy.cz/zaji ... zi-zdravy/ pasené na trávě. Totéž platí pro ostatní co jsem vyjmenoval tedy máslo od pasených krav opět není nic co by vás dostalo do zdravotních potíží naopak je spíše odstraní, zatím co zprocesované rostlinné tuky je přímo expresně vytvářejí ale to je dlouhou debatu. Hlavní je vyváženost a poměry omega mastných kyselin ani ne tak konkrétní zdroje které doporučují nebo zatracují různě skupiny které dobře vydělávají na lidské nevědomosti, prostě si to spočítejte na nutriční kalkulačce coronometer.com a uvidíte. Dále si projděte souvislosti cholesterolu a střevního mikrobiomu a možná budete překvapen co máte dáno rodově, cholesterol to každopádně není. Jak mikrobiom ovlivňuje cholesterol v pár stručných bodech:
Vstřebávání cholesterolu:
Některé probiotické bakterie ve střevech dokážou zabránit vstřebávání cholesterolu tím, že ho přeměňují na látku zvanou koprostanol, která se nevstřebává a je vyloučena stolicí. Vázat cholesterol na svůj povrch, čímž ho „odstraní“ z trávicího traktu.
Tvorba žlučových kyselin:
Probiotika mohou zvýšit rozklad žlučových solí, které jsou pak vyloučeny. Tělo musí vytvořit nové žlučové kyseliny, k čemuž využívá cholesterol – tím se snižuje jeho hladina v krvi.
Regulace jaterní produkce cholesterolu:
Některé bakterie produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (např. propionát), které mohou snižovat produkci cholesterolu v játrech.
Nezdá se vám již nyní po přečtení těchto pár bodů že patrně bude všechno jinak, tím nesnižuji vliv omega 3 mastných kyselin jenom se snažím vysvětlit souvislosti.