Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je úte črc 01, 2025 10:54 am

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 300 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 16, 17, 18, 19, 20
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: pát čer 27, 2025 1:40 am 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1981
doubleingram píše:
Diky a info, jake presne kupujes prosim?

Na našem trhu by se díky předchozím kontrolám měly vyskytovat než tresčí játra z oblasti Islandu a Norského moře. Teď jsem dojedl plechovku s trvanlivostí do 31. 12. 2029, snažím se nekupovat potraviny, co ležely dlouho na skladě a pod tou v regálech nejrozšířenější značkou distribuují i sardinky ve vlastní šťávě.

https://fish-commercial-names.ec.europa.eu/fish-names/fishing-areas/fao-area-27_cs

_________________
http://www.aeronet.news
https://protiproud.info/
https://www.parlamentnilisty.cz/
https://vk.com/irenaaneri
https://www.naturalnews.com/





Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: pát čer 27, 2025 8:34 am 
Offline

Registrován: stř bře 14, 2012 9:31 pm
Příspěvky: 70
Bydliště: P4 Dvorce
Takze znacka Giana nebo Nekton?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: pát čer 27, 2025 5:05 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1981
doubleingram píše:
Takze znacka Giana nebo Nekton?

Tak můžu ten Nekton vyzkoušet, když je teď v Bille za přijatelnou cenu Kč 44,90, i když většinou kupuji Giana v Albertu nebo Kauflandu, Tesco moc nesleduji. Úžasná byla i plechovka Gran Mare z Penny. Mně na té značce zas tak nesejde, když budou severské a ne moc staré.
https://shop.billa.cz/produkt/tresci-ja ... g-82309979
https://letaky.najdislevu.cz/billa/letaksh/45523/8/

_________________
http://www.aeronet.news
https://protiproud.info/
https://www.parlamentnilisty.cz/
https://vk.com/irenaaneri
https://www.naturalnews.com/





Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: pát čer 27, 2025 6:28 pm 
Offline

Registrován: pát čer 08, 2018 10:44 am
Příspěvky: 602
Alopat píše:
Já mám dobré zkušenosti s obyčejnými tresčími játry ve vlastním tuku. Je to takřka jediná potravina, ve které je k dispozici dostatek Vitamínu A/D3, přičemž olej slitý do malé skleničky vydrží v mrazáčku lahodně nasládlý (stejně jako v den otevření, to jest bez jakokoli pachuti a rybího zápachu, což je pro mě při otevření známka kvality) až do zkonzumování po lžičce denně.

Já mám vyzkoušené tyto:
https://sunandsea.cz/produkty/tresci-ja ... leji-120g/

Tesco nebo Globus mívají Sun&Sea v sortimentu.

Půl plechovky rozmíchám s půlkou vaničky jogurtu a výsledná hmota již je (aspoň pro mě) konzumovatelná, dá se to použít jako základ pomazánky, já to jím jen tak a přikusuji nějakou zeleninu (papirka, okurek, list salátu). Zpočátku je potřeba začít od malých dávek oleje/jater, protože na náhlý velký přísun tuku a vitamínů může nelibě reagovat žlučník.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: sob čer 28, 2025 11:05 am 
Offline

Registrován: stř bře 14, 2012 9:31 pm
Příspěvky: 70
Bydliště: P4 Dvorce
Tak jsem dnes byl v Albertu, mají tam značky Giiana, Nekton, Vše severovýchodní Atlantik. To samé sardinky.
Jedny játra jsem dnes otevřel, chuť je dobrá, žádná hořkost takže asi oxidace snad nehrozí, jediný co mi trošku vadí je že se to samozřejmě zahřívá při té sterilizace konzervy. Otázka jaký to bude mít vliv na ten tuk.
Zbytek konzervy jsem dal hned hned do mrazáku, zkusím jestli z toho po zmrazení bude možné odebrat nějakou část bez dalšího rozmrazování.
Jinak další docela slušný zdroj omega 3 mi přijdou sardinky, jsou levné, neměly by mít tolik těžkých kovů jako větší ryby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: sob čer 28, 2025 11:39 am 
Offline

Registrován: stř bře 14, 2012 9:31 pm
Příspěvky: 70
Bydliště: P4 Dvorce
Jinak koukám že ani olivový olej nemá dobré poměry omega 6 vs omega 3, takže jako jediný akceptovatelný mi přijde Lněný, možná ještě řepkový.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: sob čer 28, 2025 4:20 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28531
Bydliště: Poděbrady
doubleingram píše:
Jinak koukám že ani olivový olej nemá dobré poměry omega 6 vs omega 3, takže jako jediný akceptovatelný mi přijde Lněný, možná ještě řepkový.

Musíte vycházet z poměrů a nepálit polynenasycené tuky na energii, těch má být ve stravě cca 10-15% z celkového obsahu tuků. Řepkový olej je v zásadě nepoživatelný sajrajt o tom bych vůbec nepřemýšlel.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: sob čer 28, 2025 4:55 pm 
Offline

Registrován: stř bře 14, 2012 9:31 pm
Příspěvky: 70
Bydliště: P4 Dvorce
Jaké teďy zdroje tuků doporučujete? I ten lněný olej je takový sporný, co se týká zdroje, skladování atd, viz vlákno o něm, tam je dost protichůdných názoru


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: ned čer 29, 2025 12:10 am 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1981
pefi píše:
Já mám vyzkoušené tyto:
https://sunandsea.cz/produkty/tresci-ja ... leji-120g/

Tesco nebo Globus mívají Sun&Sea v sortimentu.

Půl plechovky rozmíchám s půlkou vaničky jogurtu a výsledná hmota již je (aspoň pro mě) konzumovatelná, dá se to použít jako základ pomazánky, já to jím jen tak a přikusuji nějakou zeleninu (papirka, okurek, list salátu). Zpočátku je potřeba začít od malých dávek oleje/jater, protože na náhlý velký přísun tuku a vitamínů může nelibě reagovat žlučník.

Říkáte tedy, že uzená tresčí játra ve vlastním oleji se hodí na pomazánky alá Budwigové dieta... Dosud jsem se těmto, tekutým kouřem anebo citronem, dochuceným výrobkům vyhýbal, protože u nás se odjakživa jedly přírodní na večce s máslem a posypané cibulkou. Ale už jsem to v obchodě zaslechl, že někdo dává do rybí pomazánky, pro zvýraznění chuti, místo sardinek uzené šproty. To na vojně nám kuchaři dělali k snídani výbornou pomazánku z atypických rybiček v tomatě, i když samotná válcová konzerva typu rajský protlak byla pro přímou konzumaci nevhodná (nejspíše moc kořeněná).

_________________
http://www.aeronet.news
https://protiproud.info/
https://www.parlamentnilisty.cz/
https://vk.com/irenaaneri
https://www.naturalnews.com/





Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: ned čer 29, 2025 7:54 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28531
Bydliště: Poděbrady
doubleingram píše:
Jaké teďy zdroje tuků doporučujete? I ten lněný olej je takový sporný, co se týká zdroje, skladování atd, viz vlákno o něm, tam je dost protichůdných názoru

To přeci záleží na tom co hodláte řešit ale obecně pro běžné stravování máslo, sádlo, kokosák a oliváč k tomu nějaké ryby, lněné a chia semínko a trochu oříšků a musí vám to vycházet docela slušně.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: ned čer 29, 2025 8:57 am 
Offline

Registrován: stř bře 14, 2012 9:31 pm
Příspěvky: 70
Bydliště: P4 Dvorce
Máslo sádlo a kokosový olej? Vždyť ty jsou snad ty nejhorší co můžou být.
To bych od vás nečekal že budete doporučovat
Já mám třeba dlouhodobě zvýšený cholesterol, který je primárně rodový, není to až tak životosprávou.
Tam se vůbec mléčné tuky sádlo a kokosový olej nemají jíst.
Respektive podle mě ty by lidi neměli jíst skoro vůbec.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: ned čer 29, 2025 10:11 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28531
Bydliště: Poděbrady
doubleingram píše:
Máslo sádlo a kokosový olej? Vždyť ty jsou snad ty nejhorší co můžou být.
To bych od vás nečekal že budete doporučovat
Já mám třeba dlouhodobě zvýšený cholesterol, který je primárně rodový, není to až tak životosprávou.
Tam se vůbec mléčné tuky sádlo a kokosový olej nemají jíst.
Respektive podle mě ty by lidi neměli jíst skoro vůbec.

To je věc názorů a tendenčních zpravidla finančních zájmů různých skupin společnosti. Z hlediska přirozenosti se pokuste zbavit předsudků a podívejte se tak 50-100 let zpět co se jedlo za našich předků a jaká byla jejich doba života ve zdraví. Nesrovnávat s dobou dožití na kapačkách na LDN. Pokud vám někdo nakukal že cholesterol máte zvednutý rodově a že ho může ovlivnit konzumace potravin obsahujících cholesterol bylo by rozumné si o tom trochu něco nastudovat protože ani jedno se neopírá o realitu více než obdobná blbost že hladina oxidu uhličitého v atmosféře škodí planetě. Pochopitelně se nebavím o sádle z průmyslově týraného prasete z EU velkochovu ale o sádle například z Mangalice https://www.madarske-delikatesy.cz/zaji ... zi-zdravy/ pasené na trávě. Totéž platí pro ostatní co jsem vyjmenoval tedy máslo od pasených krav opět není nic co by vás dostalo do zdravotních potíží naopak je spíše odstraní, zatím co zprocesované rostlinné tuky je přímo expresně vytvářejí ale to je dlouhou debatu. Hlavní je vyváženost a poměry omega mastných kyselin ani ne tak konkrétní zdroje které doporučují nebo zatracují různě skupiny které dobře vydělávají na lidské nevědomosti, prostě si to spočítejte na nutriční kalkulačce coronometer.com a uvidíte. Dále si projděte souvislosti cholesterolu a střevního mikrobiomu a možná budete překvapen co máte dáno rodově, cholesterol to každopádně není. Jak mikrobiom ovlivňuje cholesterol v pár stručných bodech:
Vstřebávání cholesterolu:
Některé probiotické bakterie ve střevech dokážou zabránit vstřebávání cholesterolu tím, že ho přeměňují na látku zvanou koprostanol, která se nevstřebává a je vyloučena stolicí. Vázat cholesterol na svůj povrch, čímž ho „odstraní“ z trávicího traktu.
Tvorba žlučových kyselin:
Probiotika mohou zvýšit rozklad žlučových solí, které jsou pak vyloučeny. Tělo musí vytvořit nové žlučové kyseliny, k čemuž využívá cholesterol – tím se snižuje jeho hladina v krvi.
Regulace jaterní produkce cholesterolu:
Některé bakterie produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (např. propionát), které mohou snižovat produkci cholesterolu v játrech.
Nezdá se vám již nyní po přečtení těchto pár bodů že patrně bude všechno jinak, tím nesnižuji vliv omega 3 mastných kyselin jenom se snažím vysvětlit souvislosti.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: ned čer 29, 2025 1:11 pm 
Offline

Registrován: úte úno 19, 2013 2:43 am
Příspěvky: 1981
A zapíjením mastného jídla hořkým pivem či na Slovácku oblíbená kombinace slanina + panáček poukazuje na skutečnost, že již naši předkové vypozorovali, že negativním účinkům nasycených tuků na kardiovaskulární soustavu se dá čelit umírněnou konzumací alkoholu. Něco podobného se v podstatě ukázalo i u konzumace soli, kdy zdraví pomáhá spíše střídmost než abstinence.

Low-dose ethanol intake prevents high-fat diet-induced adverse cardiovascular events in mice
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2020/fo/c9fo02645b

_________________
http://www.aeronet.news
https://protiproud.info/
https://www.parlamentnilisty.cz/
https://vk.com/irenaaneri
https://www.naturalnews.com/





Citát: "Nemoc je okem viditelná a elektroakupunkturou měřitelná, i když nemocniční laboratoř mlčí."


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: ned čer 29, 2025 5:51 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28531
Bydliště: Poděbrady
Alopat píše:
A zapíjením mastného jídla hořkým pivem či na Slovácku oblíbená kombinace slanina + panáček poukazuje na skutečnost, že již naši předkové vypozorovali, že negativním účinkům nasycených tuků na kardiovaskulární soustavu se dá čelit umírněnou konzumací alkoholu. Něco podobného se v podstatě ukázalo i u konzumace soli, kdy zdraví pomáhá spíše střídmost než abstinence.

Low-dose ethanol intake prevents high-fat diet-induced adverse cardiovascular events in mice
https://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2020/fo/c9fo02645b

Tak jistě, ono považovat naše předky za negramoty bez mozku se moc nevyplácí. Osobně bych si dovolil tvrdit že negramoti bez mozku se pěstují spíše dnes kdy lidé pouze jako papouškové opakují nesmyslné bláboly které postrádají jakoukoliv rozumnou logiku. Jde tím do háje vlastně každý obor lidské činnosti zdravotnictví nevyjímaje a na vysledované zvyky se arogantně kašle a ještě vám lékaři bez uzardění řeknou že to jsou přežitky kterým nemáte věřit. Zase na druhou stranu například Bolek všude propagoval vypalování červů akorát neodhadl správnou míru vypalování a vypálil si červy rovnou i s mozkem, ale citlivé vypalování určitě škody nenadělá a je spíše prospěšné.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Rybí tuk
PříspěvekNapsal: pon čer 30, 2025 11:26 am 
Offline

Registrován: pát čer 08, 2018 10:44 am
Příspěvky: 602
Alopat píše:
Říkáte tedy, že uzená tresčí játra ve vlastním oleji se hodí na pomazánky alá Budwigové dieta... Dosud jsem se těmto, tekutým kouřem anebo citronem, dochuceným výrobkům vyhýbal, protože u nás se odjakživa jedly přírodní na večce s máslem a posypané cibulkou.

Neuzené bez dodaných syntetických příchutí je to samozřejmě preferovaná varianta, ale u těch Sun&Sea já prakticky žádnou uzenou příchuť necítím, takže tam toho snad bude relativně málo. V reakci na tuto diskusi jsem včera zkusil celou plechovku rozmíchanou ve 120g jogurtu a žlučník se ani neozval.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 300 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 16, 17, 18, 19, 20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz