Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob srp 23, 2025 11:06 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Žlučníkové kameny
PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 1:40 pm 

Ÿura píše:
Proste je hrozne snadne prekrocit nejakych 3-5000iu denne coz uz je hranice, kde se muzou z dlouhodobeho hlediska zacit projevovat nejake problemy.

Já tomu rozumím, ale tohle platí i pro některé B vitamíny - pokud máš nějakou metabolickou poruchu, tak se ti někde hromadí něco, s čím by si za normálních okolností tělo mělo poradit - v rodině jsem to už mohl pozorovat u B6, B12 i B9. Hromadilo se to u lidí, kteří buď nesuplementovali vůbecm nebo v zanedbatelné míře a stačilo najít co jim chybí a hromadit se to přestalo a hladiny se samy normalizovaly.

Ale interpretovat to tak, že problém je v tom jednom vitamínu, která tje tíém pádem škodlivý, což je interpretace kterou praktikuje třeba pološílená správkyně webu/facebooku https://understandingb6toxicity.com/facebookgroup/ , to je prostě chyba, protože to vede k nesmyslným závěrům a postupům.

Vitamín A podobně jako vitamín D nejsou tak úplně vitamíny, nicméně přínos "vitamínu" A je prokázaný třeba u spalniček a některých dalších virových onemocnění a o tom, že jeho (už jinak subklinický) nedostatek se projevuje například oslabením imunitního systému, já vůbec nepochybuji.

Jinak o tom, že se vitamínem A dá relativně snadno předávkovat já vždycky slyšel na všech frontách, jediné co se tvrdilo bylo, že s betakarotenem toto nehrozí - ale to je tradiční polopravda, která platí pro zdravé (nejen špatně vyšetřené, ale opravdu zdravé) lidi.
----
Na prostatu (PSA) mi zabral zinek (50-100 mg/den), ale bral jsem i trochu vitamínu E, myslím, že s přísunem B6 to nesouviselo a svádím to převážně na zinek, který jsem měl dlouhodobě relativně dole a cpal jsem se jím několik měsíců docela dost. Ale tipl bych si, že to chce začít včas.

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 3:24 pm 

Ta prostata bude o rovnovaze prvku no a u vetsiny lidi to bude asi fakt ten zinek. Malo kdo ji denne poradny steak, aby mel toho zinku dostatek.. K tomu pripocteme vycerpani ze stresu, nadmerneho sexovani a pod. a pak ani ten steak denne nemusi stacit.. Pak teda jeste jod, kterej ma taky zasadni dopad na to eliminovani bordelu v tele, apoptozu a pod.. Toho ma vetsina lidi taky stopro nedostatek krome lidi co denne zerou potraviny z more..
Jo ty B vitaminy jsou taky hodne zajimava vec. Chtel jsem si je nechat otestovat v te spadia, ale je to palka.. Nejradsi bych mel doma ten oligoscan. To muze byt taky hodne zajimava pomucka, kdyz se clovek nauci interpretovat ty vysledky a spoji to s vlasovkou.. Uz by mohli udelat masinu, ktera cele telo oskenuje a ukaze ti presne co a v jakych tkanich/organech je deficitni nebo prebytecne a pak ti to rovnou i namixuje kapsle s mikroprvkama ktere mas brat. Verim tomu, ze to bude bezna praxe, bohuzel jsme se narodili o par let driv..
Jinak jestli si vzdycky slysel, ze se vitaminem A lze relativne snadno predavkovat, tak to jsme zili v uplne rozdilnych svetech no. Ve svete ve kterem jem se pohyboval ja bylo/je naprosto normalni prijmout treba 3x/5x RDA a vubec nikdo se nad tim nepozastavoval.. Rozhodne jsem nenarazil za ty roky co jsem jel low carb, paleo, Ray Peat diet, Root cause protocol a pod.. na nekoho, kdo by si spocital kolik toho vit A vlastne sezere treba za tyden prumerne a nejak to dal do souvislosti s tim co uz je nebo neni z dlouhodobeho hlediska nebezpecny.. Tam se jen resily ruzne nepodstatne nesmysly jako kolik sacharidu a aby tam nebylo vic jak x gramu PUFA tuku a pod.. Ale ze se treba zabiji tim Ackem to nikdo nikdy neresil.. Proto jsem proste presvedceny, ze hodne lidi co se snazi :jsit zdrave" a kteri maji chronicke problemy vseho druhu to maji treba prave z prebytku Acka, ale nikdy na to neprijdou. Nedaji si to do souvislosti..

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 4:03 pm 

Deficit jódu mám u rakovin spojený hlavně s rakovinou prsu, ale suplementaci jódem má předcházet doplnění selenu. I tak je vyšší příjem jódu, aby člověk nenadělal víc škody než užitku, docela netriviální a není to nic pro netrpělivého člověka, který "spěchá" a rychel navyšuje dávky.

U těch B-ček jsem to teď popisoval ve vedlejším vláknu - základem je otestovat B9 (240 kč) a B12 (250Kč) (nemusí se aktivní forma), když chce mít člověk jistotu, že vše funguje jak má, tak stojí za to přihodit Homocystein (HCY, 500 Kč), ale ten je docela drahý:
Obecně pokud je HCY< 10 (ideálně <7), tak nejspíš B6, B9 a B12 fungují a všeho je dost, takže se dá začít testem HCY a nedělat jednotlivé
vitamíny.

Pokud se člověku zdají sny (má ve spánku normální dlouhé REM fáze) a nemá noční můry, tak je test B6 spíš zbytečný a má smysl ho dělat spíš jen když je B9 i B12 O.K., ale HCY>10.
Pokud se vše včetně B6 jeví O.K., ale HCY je stějně přes 10 nebo jsou tam podivné anémie nesouvisející se železem, tak stojí za to navíc otestovat B9 v erytrocytech, MMA, aktivní B12 a Cu/Zn+ceruloplasmin.

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 4:17 pm 

Ja testoval B12 a folat kdysi. Mel jsem B12 zvednuty 3x nez horni mez. Ted si nepamatuju, ale asi jsem bral B complex. TO bylo v dobe kdy uz jsem cvicil a to jsem bral b complex furt.. Homocystein jsem testoval jednou pred par lety byl 8.. Jinak sny mam. Casto i rano kdyz se probudim treba ve 4 dam si T4 prasek a jdu zase spat a pak k ranu tesne nez se probudim tak mam kolikrat jeste sny.. Obcas si dam i B6 vecer schvalne, aby se mi neco peknyho zdalo.. :mrgreen: Deficit urcite nemam. Maso je bohate na B6 a B komplex casto beru.. To spis B2 a nebo biotin bych mohl mit deficitni, vzhledem k tomu, ze nejim mlecny vyrobky, zloutky... Na lowtoxinforum davaji i 300mg biotinu a pochvaluji si to.. Asi mi to pomaha docela na vlasy. Protoze jsem to asi prehnal posledni dobou s B5 kteoru jsem daval 500mg na nadledvinky.. No a B komplex aktivni se ted bojim davat kvuli tomu, abych prave netlacil moc ten metylacni proces s tim metyl folatem a metyl B12.. Prej je lepsi forma folinic acid coz je mezistupen mezi folic acid a methy folate a to same u B12 kde jep rej lepsi forma hydroxoB12. Ze tam je jeste jeden step nez se z nich stanou ty metyl formy, takze tam ma telo jeste nejakej manipulacni prostor, aby se ta metypace neprepalovala.. Jen teda doplnky s temahle formama nejsou defakto k sehnani..

PříspěvekNapsal: stř srp 13, 2025 5:13 pm 

B12 násobně nad horní mezí jsem viděl u příbuzného, kterému chybělo železo a možná i něco dalšího, nicméně dostal ho z toho Floradix, kde je kromě železa ještě i trocha B1, B2, B6 a B12. Co přesně mu chybělo se neví, protože celkem extrémní hladina B12 tehdy lékaře nezajímala a když viděli anémii a nízké železo, tak nasadili železo, což byl pokrok oproti předchozím opakovaným marným pokusům pediatry léčit anémi antibiotiky...

S těmi formami máš pravdu, ale folinic acid se asi u nás nedá rozumně koupit (je tuším jen na předpis) a i hydroxo- nebo adenosyl-cobalamin nejsou zrovna obvyklé. Já u methylfolátu používám s oblibou quatrefolic. Folic acid je průšvih, který podle mě za pár desítek let zakáží prodávat ...

PříspěvekNapsal: čtv srp 14, 2025 8:10 am 

Zaujimavé skúsenosti.. Ak si dobre spomínam, pefi je fast oxidizer a kolega Ÿura zrejme slow oxidizer (môj prípad). Zo zvedavosti: kto z vás je ranné ptáča a kto skôr nočná sova? Bolo by to na A4, pár pozn.:

1) Podarilo sa mi úspešne fermentovať Natto, ale mal som z neho "ťažký" žalúdok (ani ryža nepomohla). Čo sa týka nattokinázy - najlepšia je sója (lenže feminizuje mužov) a nejaký druh fazule a najhorší cícer/cizrna (zanedbateľné množstvo nattokinázy). Fermentoval som hrach, ale aj tak to bolo dosť slizké (čím viac "slizu", tým viac nattokinázy).

2) Suplementácia K u mňa nemalo žiaden význam - vyčúral som všetko, keďže telo si stráži pomer Na/K zubami nechtami. Celkovo mám nízky sodík/tlak, z čoho pramení letargia/únava/nesmiem vstať prudko ap.

3) S horčíkom nemám problémy a je super (dávam do zrnkovej kávy)

4) Toxicitu vitamínu A som neregistroval a mám to podobne ako pefi: ak dlho nekonzumujem sardinky/šproty, neviem sa toho dožrať a v jeden moment klapka+strih a nedám do seba ani čajovú lyžičku (musím si dať pauzu). Ľudia a aj popularizačné články často zamieňajú betakarotén s vitamínom A (retinol). Nie každý je schopný dostatočne konvertovať betakarotén na retinol a ukladá sa im v tele (toxicita) => hafo mrkvy nemusí byť zdravé ,)

PříspěvekNapsal: čtv srp 14, 2025 9:10 am 

tine píše:
Ak si dobre spomínam, pefi je fast oxidizer a kolega Ÿura zrejme slow oxidizer (môj prípad). Zo zvedavosti: kto z vás je ranné ptáča a kto skôr nočná sova?

Mi tehdy v 2019 vyšlo z vlasovky, že jsem mixed oxidizer:

"Já mám Ca/K = 16, což má vazbu na "pomalou " štítnou žlázu (Ca/K >> 3.6) a je to příznak, že jsem slow oxidizer. Jenomže současně mám Na/Mg = 11, což je spíš příznak rychlé činnosti nadledvinek (Na/Mg > 4). Takže jsem smíšený typ, přičemž Na/K mám mírně pod 2,4, takže jsem celkově spíše zpomalený (dominuje disbalance Ca/K).

Fakticky svou pomalost a únavu kompenzuji stresem, kterým vybičuji nadledvinky k činnosti a tím se vybičuji k dosahování alespoň nějakých výsledků, jenomže bez stresu jsem silně nevýkonný."

Býval jsem spíš noční sova, ale to se mění. Dřív jsem ale měl v séru Na/K mnohem lépe srovnané a nyní také ztrácím sodík a draslík mám dost vysoko.

tine píše:
Suplementácia K u mňa nemalo žiaden význam - vyčúral som všetko, keďže telo si stráži pomer Na/K zubami nechtami. Celkovo mám nízky sodík/tlak, z čoho pramení letargia/únava/nesmiem vstať prudko ap.

Pokud máte nízký sodík, tak suplementace draslíkem vůbec nedává smysl a mohlo by vám pomoci spíše navýšení hořčíku a s ním související - bór + zkontrolvat vitamán D a když tak doplňouvat D+K2-MK7, tedy ne K jako draslík, ale K jako vitamín).

PříspěvekNapsal: čtv srp 14, 2025 9:36 am 

Taky jsem fermentoval soju na nato. Prestalo me to bavit. Je s tim drbani, nejisty vysledek kolik ceho v tom je, jestli se tam nezanese nejaka spatna bakterie a pod..

Nizky sodik, proste mate spatnou produkci aldosteronu. Hodne pomale nadledvinky/stitnou zlazu. Telo potrebuje i v tomhle stavu vsechny makro mineraly, ale v tvem stavu bych nedal z doplnku ani draslik a ani horcik(nebo jen mensi davku treba 200-300mg max). Horcik taky snizuje sodik.
Obecne pokud neco davat, tak je potreba davat vsechno aby se to vyrovnalo tzn. dodavat i med a mangan ktere zase sodik zvedaji.
V nutritional balancing se bezne doporucuje i pro slow oxidizery se zinkem med pokud maji nizky pomer sodiku k drasliku.. Pokud dava dotycny jen horcik a zinek, tak mu to ten sodik sestresli jeste vic a pak neni schopen fungovat vubec.
Tohle ma proste ARL/TEI a jejich algoritmus vychytane. Ty jejich doporuceni v reportu jsou uplne jina liga nez proste brat neco jen tak nahodile od oka. Jen teda maji jiny pristup ty dve laboratore, kdy ARL dava furt vsechny prvky v nejakem pomeru. TEI uz nedava treba vapnik a med slow oxidizeru. Takze je debata o tom co je lepsi, rychlejsi, setrnejsi postup k vybalancovani..
Ja verim vic ARL Tam je vsechno puvodi. TEI vznikla tak, ze borec co pracoval v ARL se s nema neshodl na nejakych vecech, tak si zalozil svou laborator... Co se tyce tech jinych laboratori po svete, kde dokonce i cisti ty vzorky vlasu pred analyzou a pod.. Tak tem neverim vubec a tem jejich reportum a doporucenim uz vubec ne.. Dal bych prirovnani ARL a jeste i TEI to je jako kdyby clovek jel do Japonska ucit se nejake bojve umeni primo od zakladatele toho umeni a ty ostatni laboratore to je jako kdyby se nekdo to bojove umeni jel ucit nekam do Polska, kde to uci nekdo, kdo to umeni dela par let.. Asi takovy v tom je rozdil..
Kazdopadne u toho nizkeho sodiku je napred potreba se dostat z toho kolotoce stresu, aby nadledvinky a stitna zacaly zase trochu pracovat a pak tam muze davat vic i tech antagonistu sodiku. Kdyz se zvedne ta produkce aldosteronu a tim retence sodiku..
Blby je, ze clovek kdyz uz je v tom stadiu "vyhoreni" tak uz ma v sobe nakumulovano fakt hodne bordelu a z toho se vymotat je potreba testovat a doplnovat pustupne cilene a trva to casto roky. Podle toho jak dlouho ten clovek zil v tom"survival modu" a podle toho jak je starej a na zaklade toho jak rychle bude telo reagovat..
Jak se do toho zamota jeste mentalni stranka jako v mem pripade, tak je to skoro az nemozny se z toho vymotat, aby clovek dosahl toho, ze ma ve vlasovce pekne vsechno vyrovnane a vsechno bezi perfektne..
Ono to prave vyzaduje ty vyssi davky ruznych prvku ktere toho cloveka uplne vypnou, ale aby se neco vubec delo a to telo vylucovalo, tak se prave do toho pridavaji ty kavove klystyry, jaterni ocisty, hodne sauny.. Aby i v tom zpomalenem, utlumenem tele to furt pracovalo.
Coz vetsina lidi proste nemuze se vysrat na zivot a treba rok byt uplne nefunkcni, ale to je v tech horsich pripadech prave potreba, aby to melo nejaky vysledek.. Kdo ma jen treba trochu unavu a nema zadne zavacnesji problemy, tak ten program neni tak brutalni..
Chce to delat tu vlasovku idealne aspon jednou za 6 mesicu, aby clovek videl jaky prvek tam ma tlacit.
Brat neco jen podle pocitu je takove behani v kruhu.. Nemzue byt snad lepsi priklad nez ja.
Kdybych se na to pred tema 8 rokama nevysral, tak dnes uz toho si myslim resit nemusim.. :roll:

Jinak chut na sardinky/sproty se mi nezdaji jako dobry ukazatel toho jestli mate nebo nemate dostatek vit A. Vzdyt tam toho moc neni. TO si dejte radsi kureci jatra.. Ty sardinky jsou spis o mineralech jako selen pripadne nejake ty omega 3 tuky..

Na ranni ptace, nocni sovu moc neverim. Je to vsechno o te krivce kortizolu a o tom jak je telo zblble. Podle me zdravej clovek co dela vsechno optimalne by mel proste bez problemu vstat s vychodem slunce a pomalu se klidnit a ulehat brzo po zapadu slunce.
Proste jestlize dotycny neni aktivni od rana hlavne tu prvni pulku dne a pak uz se neklidni jak se blizi vecer a tohle nedodrzuje dlouhou dobu, tak nemuze tvrdit, ze je nejaka nocni sova ne bo co.. Vetsina lidi dnes neni "ranni ptace" protoze maji vysoky kortizol treba v 6 vecer a zase v 6 rano ho maji nizky. Proste uplne obracene. Zase "ranni ptace" ktery vyskoci ve 4 rano z postele jako kdyby bylo poledne, tak ten ma vysoky adrenalin/cortizol a to je taky spatne.. Ja jsem si prosel defakto vsema fazema. V dobe meho nejlepsiho zdravi jesm bez debat vstaval se sluncem a chodil spat se sluncem. Jak jsem musel kvuli chozeni do prace delat vecer nebo vstavat ve 3 rano to je katastrofa.

PříspěvekNapsal: čtv srp 14, 2025 1:15 pm 

Ÿura píše:
Nizky sodik, proste mate spatnou produkci aldosteronu. Hodne pomale nadledvinky/stitnou zlazu. Telo potrebuje i v tomhle stavu vsechny makro mineraly, ale v tvem stavu bych nedal z doplnku ani draslik a ani horcik(nebo jen mensi davku treba 200-300mg max). Horcik taky snizuje sodik.

Já bych spíš řekl, že hořčík nesnižuje sodík přímo, ale umožňuje ledvinám vracet elektrolyty do oběhu a udržovat lépe homeostázu Na/K, takže Mg snižuje sodík hlavně pokud je z nějakého důvodu "poptávka" po tom, aby sodík klesal - třeba proto, že je málo i draslíku.
Podobně je na hořčíku závislý transport Na/K skrz buněčné membrány, takže dodání chybějícího hořčíku může způsobit, že sodík klesá kvůli zlepšenímu transportu a ne proto, že by se ho tělo ve zvýšené míře snažilo zbavit.

Ostatně ARL píše:
Magnesium supplementation:
... enhance energy production and raise low sodium levels
https://arltma.com/mineral-information/magnesium/

Každopádně díky za připomenutí manganu - ten se mi z hlavy vykouřil a přitom mi stojí na poličce a já marně přemýšlel proč jsem ho vlastně koupil a co jsem tím chtěl dosáhnout/ovlivnit:
Manganese supplementation:
- to raise low sodium levels
- to lower excessive iron, copper or other toxic metal levels
- to correct a low sodium/potassium ratio
https://arltma.com/mineral-information/manganese/

PříspěvekNapsal: čtv srp 14, 2025 2:41 pm 

No jak jsem psal. Pokud dotycny nejede cely program, kde ma vsechny prvky, ale bere jen nejake jako treba horcik, tak to proste ten sodik rozhaze.

PříspěvekNapsal: pát srp 15, 2025 8:41 am 

Ak človek potrebuje suplementovať pomaly celú periodickú tabulku, tak je niekde systémový problém (nesprávny typ stravovania t.j. prázdne kalórie).

Dlho som pátral, čo môže byť jadrom zdravotných problémov a všetky priame aj nepriame indície poukazujú na nedostatočný metabolizmus tukov (mitochondrie) resp. prechod na metabolizmus tukov (je bežný počas spánku) trvá dlho a je spojený so stresovou reakciou t.j. zvýšený kortizol resp. teraz, po 4 krížikoch sú receptory deregulované (aka kortizolová rezistencia aka vyčerpané nadľadvinky), tak kortizol supluje adrenalín. A dlhodobo zvýšený kortizol je neurotoxický. Kortizol mi za tie roky okrem iného odpálil neuróny zodpovedné za peristaltiku => nedostatočné trávenie (občasné zápchy = odpadné látky hnijú v čreve) + vyplavenie žlče ("blato" v žlčníku mám potvrdené) => tvorba kameňov. A neg. špirála sa roztáča. Keto diéta u mňa neprichádza do úvahy, kvôli katastrofálnemu metabolizmu tukov. Sacharidy dnes neprichádzajú do úvahy kvôli inzulínovej rezistencii (de facto prediabetes mellitus). Je to začarovaný kruh..

PříspěvekNapsal: pát srp 15, 2025 11:10 am 

Pokud mas potize s travenim, tak jak si myslis, ze telo do sebe dostane ty B vitaminy, ten chrom, ten molybden, ten selen, ten zinek a vschno co potrebujes prave na to, aby ti jelo traveni? Jestli opravdu beres jen 1-2-3 prvky jeste k tomu ve vetsich davkach, tak ti doporucuju s tim prestat. Snizujes tim v tele ty ostatni zasadni mikro prvky ktere potrebujes prave na metabolizmus tuku, sacharidu a pod..

Jinak ale ja si uvedomil, ze muj problem je proste v chronickem stresu ktery trva zhruba od doby kdy jsem mel jit do puberty 13-14 let, ale nestalo se tak. Ted je mi 39let.. Behem te doby jsem si postupne vypestoval ve svem okoli a lidech co znam defakto PTSD spoustece ktere okamzite zvysuji adrenalin, kortizol.. Proto jde moje zdravi uplne do hajzlu a je uplne jedno jakou mam stravu, doplnky a pod.. Jedine co behem tech 30 let fungovalo bylo kdyz jsem odjel na letni brigadu na x mesicu do zahranici a nemel jsem kolem sebe ty PTSD spoustece..
Tohle vsechno jsem si bohuzel uvedomil az ted, kdyz jsem prestal s veskeryma "cope" proste mechanismama kterz jsem pouzival, abych to telo oblbl a nevnimal tolik realitu tzn. ruzne zavislosti a pod..
Vim ze strava, doplnky nic takoveho mi nepomuze pokud nevyresim to trauma.. To nevyresim pokud se neodstehuju, abych dal tomu telu sanci se dat dohromady no..
Ale to neznamena, ze zacnu zrat parky a vyseru se na vse co jsem se za tech 20 let naucil to zase ne. :D Pockam az prijde vlasovka a urcite se budu ridit podle jejich doporuceni, ale uz s vedomim, ze to neni hlavni pricina. Je to jen dusledek..

Mozna ve tvem pripade je taky nejaky chronicky stres.. Pokud ne, tak vlasovka a vyovnani prvku ti muze opravdu zasadne pomoct. Hlavne pokud mas treba toxicitu neceho a nevis o tom a pod.. V tom vlasovka a dodrzovat jejich program hodne pomuze, ale je to beh na dlouhou trat. Za me by to mela byt proste soucast toho protoloku pro dobre zdravi. Navede te to k tomu co tvoje telo potrebuje.. Jinak defakto jen bloudis kdyz beres ruzne nahodile kde co..
Taky ti ta vlasovka ukaze pod jaky stresem a v jakem stadiu jsi. To ti zadny test neukaze pod jakym stresem jsi posledni 2-4 mesice(podle delky toho vzorku vlasu)
Ovsem musi to byt fakt ARL. Aby to melo nejakou vypovidaci hodnotu. Zakladatel Eck totiz pracoval s tim s cim prisel Hans Selye coz je prvni clovek ktery zacal nejak do hloubky studovat stres a jeho vliv na zdravi a ktery zjistil, ze jsou nejake faze stresu a pod.. a to prave Eck zjistil ze krasne dokazi ukazat ty prvky z analyzy.. Ale ostatni laboratore muzou mi ty grafy jine a tam uz proste ty jasne ukazatele nevidis. Hlavne ty laboratore v Evrope a pod. cisti ty vzorky pred analyzou, takze tam neni presny vysledek u sodiku, drasliku coz jsou naprosto zasadni udaje..
Taky si myslim, ze vetsina laboratori proste ti rekne, ze mas brat to co je na tom testu nizke, coz je naproste nepochopeni jak se ma vlasovka analyzovat.. To Eck taky ze zacatku delal, ale velmi rychle zjistil, ze to tak nefunguje. Zjistil, ze ty prvky jsou provazane a musel tak postupne prijit na to co s cim a jak reaguje a pod..

Proset jde videt, ze se v tom taky dost motas. Vlasovka ti v tomhle fakt hodne pomuze. Pokud si slw oxidizer jak rikas, tak je jasny, ze traveni tuku je spatne protoze vsechny organy nejedou na plne obratky. Tvoje strava by mela byt libove maso, zelenina, komplexni sacharidy.. Jinak je urcite doporuceni dodavat kyselinu, pripadne i travici enzymy. Zluc neni az tak potreba kdyz by jsi nemel prijimat moc tuku. Spis bych vyzkousel TUDCA na procisteni tech jater..

Zaklad je ale vyresit ten chronicky stres jestli ho z neceho mas.. Bez toho se to nepohne. Jestli to je stres z toho, ze zdravi negunguje jak ma a je to takovy zacarovany kolotoc, tak je prave dobre se si pomoct tou vlasovko a verit tomu. Bude to fungovat skutecne, ale zaroven jako placebo, ze se tim nemusis proste uz zatezovat. Proste dodrzujes co mas do dalsiho pretestovani a hotovo.. To neustale premysleni co jist, co brat. To je hrozny stres to ja znam moc dobre. Chodit po obchode 2 hodiny a mit v kosiku 1 vec. To je strasny zivot..

PříspěvekNapsal: pát srp 15, 2025 6:22 pm 

Ÿura píše:
Mozna ve tvem pripade je taky nejaky chronicky stres

Škrtám slovo "možná". Jasné, že moje telo je chronickom strese, lenže z čoho?? Niekedy cítim ako mám napnuté svaly (aktivovaný sympatikus). Inokedy mám pocit, že sa dusím (nedostatok kyslíka) - musím aktivovať sympatikus hlbokým dýchaním. Človek s dlhodobo vysokým kortizolom vykazuje po x rokoch okrem symtómov vysokého kortizolu paradoxne aj symptómy nízkeho kortizolu. Ťažko sa opravuje telo, ak sa desiatky rokov ničilo, že..
Ÿura píše:
Taky ti ta vlasovka ukaze pod jaky stresem a v jakem stadiu jsi.

Fascinujúce. A z čoho to vedia zistiť? Vidím, že si si to naštudoval.. ale človek musí, lebo dnešní doktori ti pomôžu, až keď je neskoro. U mňa je aj ten problém, že mám závislosť na sladkom. Cukor je anxiolitický (znižuje stres a úzkosť) a stimuluje dopamínové receptory ako kokaín. Takže sa v tom motám ako na kolotoči.

PříspěvekNapsal: pát srp 15, 2025 7:42 pm 

No u toho chronickeho stresu jsem myslel budto psychicky nebo fyzicky. Lidi co sportuji a do toho maji jeste fyzicke zamestnani casto dost pretezuji to telo fyzickym stresem. Pak ma plno lidi i chronicky psychicky stres a to muze byt z mnoha duvodu. Prace, toxicky partnersky vztah, starani se o nemocneho clena rodiny atd. atd.. Tohle je potreba resit jako prvni. Protoze jinak nejake vyrovnavani prvku moc nepomaha. Blbe je, ze se to casto resi dost spatne hlavne teda ten psychicky stres.. U toho fyzickeho to je jednoduche. Proste pokud se chci dat zdravotne dohromady, tak musim prestat blbnout se sportem...

Tohle jak vyresis nebo nemas tento zdroj stresu, tak pak to muze byt ten stres z nejakeho deficitu nebo toxicity neceho. Muze to byt taky plisen v miste kde bydlis napriklad..
Pak je potreba vyresit celkove zivotni styl. Zadne ponocovani, neustala stimulace instatnim dopaminem z ruznych zdroju a pod..
No a pak me napada brani vsemoznych leku. TO je defakto nemozne telo dat do rovnovahy, kdyz do toho hapruje chemie big pharmy..

Jinak ty tvoje problemy s tou regulaci nervoveho systemu, ty chute na sladke, tak prvniho co me napadlo je vitamin B1. B1 je zasadni pro ten autonomni nervovy system a stres a pojidani cukru ho vycerpava opravdu hodne. Ve tvem pripade kdyz beres horcik, tak ten taky zvysuje spotrebu B1. Proto se jedno bez druheho nedoporucuje ikdyz v doplnku je casto horcik spojeny jen s B6. Coz neni idealni.. TIm nechci rict, ze si vemens B1 a problemym as vyresene.. Ale urcite muze sehrat docela zasadni ulhu ho dodavat. Ale tady se dostavame k tomu, ze jak zacnes brat neco v efektivni davce, tak uz je potreba pdoprit vsechno ostatni. Na to je prave nejlepsi ta vlasovka..

Jak poznas z vlasovky stadium stresu je jednoduche. Je to o pomerech mezi prvkama. Budto jsou vsechny makro mineraly nizke vapnik, horcik, sodik, draslik, ale nejcasteji je hodne vysoky vapnik, casto i horcik, ale ten z duvodu, ze ho telo ztraci ne ze ho ma prebytek. Draslik je casto hodne nizko a pokud je sodik vysoko, tak to znamena, ze telo je jeste nejak schopno na ten stres reagovat, ale jak uz je i sodik nizko, tak uz je telo v tom konecnem stadiu vyhoreni.. Tam se treba uz nedoporucuje brat samotny horcik, zinek protoze snizi ten sodik jeste vic..

V tom pripade to je pak o tom dodavat casto mirko prvky ktere jsou nejniz casto chrom, selen, mangan a k tomu i ten zbytek v mensich davkach a hlavne B vitaminy a pod.. Chrom ma zasadni ulohu pri tom fungovani metabolizmu glukozy a dodavani toho chromu docela dobre snizuje chute na sladke, ale chute na sladke jsou obecne znamka chronickeho stresu, male produkce energie a telo si tak vyzaduje pomoci toho cukru nejakou vzpruhu a dodani lehce dostupne energie. Coz z dlouhodobeho hlediska vsechno zhorsuje.

Jinak strava bilkoviny jsou zasadni. Bez nich telo neudela nic. Minimalne 3x denne kvalitni zivocisne bilkoviny vajicka, maso, ryby.. TO tam musi proste byt. Idealne i nejaky syrovatkovy protein s kolagenem v mensi davce behem dne. K bilkovine vzdycky komplexni sacharidy a zeleninu a tim udrzovat krevni cukr bezvetsich vln. Nejake pusty, prerusovane hladoveni to v tomto pripade je hodne blby napad. Ideal jsou fakt ty 3 jidla a v pripade potreby mensi svacinka mezi jidlama treba ryzovy chlebik s trochou mandloveho masla nebo neco takoveho pokud by tam byly neznaky hypoglykemie a pod.. Ale vyvarovat se pojidani cukru samotnehho bez bilkovin, vlakniny.. S tukem opatrne. Rozhodne ne zadne tucne veprove a polevani jidla kyblem oleje a pod.. U slow oxidizeru se doporucuje fakt libove zdroje bilkovin a jen trochu pridaneho tuku treba do 1 polevkove lzice oleje na jidlo v pripade, ze tam neni jiny tuk. Kdyz mas treba 3 vejce, tak tam nepotrebujes davat dalsi tuk, ale kdyz mas treba kurci prso, tak tam tuk neni zadny, tak trochu pridat.. kyselinu, enzymy klidne dodavat.
Me osobe se kyselina neosvedcila, kdyz nejede produkce zluci, tak to je dost problematicke. protoze nema co neutralizovat tu zvysenou produkci kyseliny po dodavani a muze to klidne naleptavat strevo.. Kdyz tam clovek pere betaine HCL na traveni masa, ale pak tam neni ta zluc, ktera je zasadita a ktera ma za ukol ve streve ty kyseliny neutraiizovat..

Jinak tezko rict bez krevnich testu/vlasovky.. Je to takove strileni do tmy...
Kazdopadne nejsem fanda multivitaminu, ale myslim, ze nejaky dobry multivitamin kde je fakt vsechno v rozumnych davlach, kde se to da rozlozit do 3 davek za den s jidlem je lepsi nez brat jen treba ten horcik a proste par prvku. Protoze jak je v tom multivitaminu vsechno, tak telo si dokaze vzit ze vsecho trosku ikdyz se tam ruzne prvky bijou ve vstrebavani a pod.. Tak aspon je tam ale mensi sance, ze vytvoris nejakou jeste vetsi nerovnovahu jako kdyz beres par prvku ve vetsich davkach..
Ale jak rikam idealni to neni, protoze tam je proste casto dost problematickych slozek. Urcite bych bral jen ty co neobsahuji zelezo, zadne ty ruzne vytazky z rostlin proste jen ciste vitaminy a mineraly a idealne aby tam nebylo moc vit A, vit D ktere jsou problematicke pro slow oxidier v burnoutu.. Treba life extension two per day co jsem se dival neni uplne nejhorsi. Neni tam zelezo a dokonce ani med a jsou to kapsle, takze by se dalo brat jen treba pul kapsle s kazdym jidlem..
Idealni si vybrat nejake takove 2-3 multivitaminy a stridat to, aby telo dostalo pokazde trochu jine slozeni a tim si snizil sanci na to, ze si vytvoris nejaky problem..

PříspěvekNapsal: ned srp 17, 2025 11:59 am 

tine píše:
Ak človek potrebuje suplementovať pomaly celú periodickú tabulku, tak je niekde systémový problém (nesprávny typ stravovania t.j. prázdne kalórie).

Proto taky Dr. Wilson klade důraz na enormní význam konzumace celkem obrovského množství tepelně upravené kvalitní a pestré zeleniny, protože to je celkem přirozená cesta jak do sebe dostat všechny minerály, které člověk potřebuje.

tine píše:
U mňa je aj ten problém, že mám závislosť na sladkom. Cukor je anxiolitický (znižuje stres a úzkosť) a stimuluje dopamínové receptory ako kokaín. Takže sa v tom motám ako na kolotoči.

Tohle může souviset s nesprávěn nastavenou skladbou střevní mikróflóry, který pak umí zařidit něco jako "drogovou závislost" na jednoduchých sacharidech. Dobrá zpráva je, že když člověk dokáže 14 dní vydržet, tak ta touha po sladkém a sacharidech (pečivo, těstoviny) přestane být tak silná, protože mikroflóra se po 14 dnech změní (snad k lepšímu) k lepšímu.

Zkus se mrknout na dietu doporučovanou pro "slow oxidezers":
třeba zde:
https://mosesnutrition.com/wp-content/u ... G_PLAN.pdf

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]