Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob srp 23, 2025 11:04 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Žlučníkové kameny
PříspěvekNapsal: ned srp 17, 2025 1:17 pm 

Co se toho doporuceni stravy, tak se da souhlasit se vsim, jenom tady fakt bacha na to, aby dotycny nejedl az moc malo kalorii. K cemuz to muze lehce sklouzavat, kdyz ma clovek jsit hodne varene zeleniny.. Urcite nesouhlasim s tim, ze pokud dotycny nema prijimat moc tuku coz je ok kdyz je to slow oxidizer a uz tak ma pomale traveni, tak ale prece musi prijimat kalorie z neceho. Takze to doporuceni na tak malo sacharidu je uplne mimo.. Kolik bilkovin to je tak nejak dane. Nekde mezi 1 az 2g na kilo vahy. Zelenina tam je tech sacharidu minimum, take logicky musim prijimat tolik komplexnich sacharidu, abych prijmul dostatek energie..
Protoze v opacnym pripade to dopadne tak, ze dotycny ikdyz to je treba 80kg chlap, tak ji 1000 kalorii a to ke zrychleni metabolizmu opradu nepovede. Naopak tim jen bude neustale drazdit nadledvinky vysokou produkci kortizolu. Telo zacne omezovat postradatelne funkce jako treba rust vlasu, libido apod.. To nema s uzdravenim nic spolecneho.
U chlapa bych nesel pod 2000kcal ani nahodou a to v pripade, ze neni moc aktivni. Kdo maka nekde rukama, tak tam ten prijem musi byt jeste uplne jinde..
Takze ja bych to rozvrzeni makrozivin pro slow oxidizera co se kalorii tyce videl asi nejak jako 50% sacharidy, 30% bilkoviny a 20% tuky.. Me osobne aspon nejak takto to vyjde, kdyz jim proste vyvazena jidla zivocisna bilkovina, priloha, zelenina a trochu tuku treba lzice olivace..

Podle me proste co se tyce informaci o te strave trochu zaostavaji..
Hlavne Wilson uz nic kloudneho nevymysli a nejaci progresivni nastupci se tam moc nerysuji.. Vetsina tech praktiku co byli pod nim se od nej uz distancuje, protoze mu udajne uz trochu hrabe. I nejake ty jeho clanky na jeho strankach to naznacuji..
Jinak ale ty starsi informace jsou fakt k nezaplaceni..

Jen u te stravy tam to chce fakt pouzivat selsky rozum tzn. kdyz jsem vic aktivni jist vic sacharidu a naopak kdyz min, tak si muzu ubrat..
Ovoce, cukry stimuluji telo o tom neni zadna. Ty se moc nedoporucuji, ale ty komplexni sacharidy jako zdroj kalorii tam proste byt musi kdyz clovek zaroven neprijima zrovna moc tuku a neni v nejake ketoze.. Coz by byl teda hodne blby napad pro slow oxidizera. To jsem bohuzel taky zjistil sam na sobe..

Jina ty chute na sladke jsou urcite tim mikrobiomem. Je to spojene i s tou dysregulaci medi. Jak neni biodostupna med, tak se rozmnozuje kandida a ta miluje cukr ze..
No a to jak jsou an tom nadledvinky, pod jakym stresem dotycny je, jak je schopny dostatecne spat. To ma na to taky obrovsky dopad. Kdyz je clovek v klidu, pekne vychrapanej, odpocatej, tak ty chute moc nejsou jako kdyz je clovek ve stresu a spal treba za poslednich x dni 8 hodin.. To pak takova cokolada je opravdu neodolatelne lakadlo.. Na te jsem byl taky zavislej v tom nejhorsim..

PříspěvekNapsal: ned srp 17, 2025 6:43 pm 

V tom doporučení se ty procenta nejspíš netýkají kalorií, ale hmotnosti. Ač se to nezdá, tak je možné zkonzumovat běž větších problémů téměř kilogram tepelně zpracované zeleniny za den. Je to jen věc zvyku. Já jsem tehdy šel cestou dušení mražené zeleniny "podlité" kouskem másla a k tomu bílkoviny - vejce, maso. Pak taky ve velkém domácí jogurty, případně jogurt s přidaným proteinovým práškem, něco s tvarohem atd. Občas jsem si dopřál i nějakou rýži, ale snažil jsem se to omezit. Ve výsledku to šlo kompletně bez pečiva a těstovin.

O tom, že Wilsonovi začalo hrabat vůbec nepochybuji.

PříspěvekNapsal: ned srp 17, 2025 7:21 pm 

Ano oni tam neuvadi % kalori to je pravda. Jenze tam pisou 15% bilkoviny a 7% sacharidy. TO je proste nesmysl mit vic bilkovin nez sacharidu. Uvareneho masa staci bohate 100g. Pro chlapa co ma dost svalu 150g.. To me chces rict, ze si ma clovek dat 70g treba uvarene pohanky? To je tak 30g v neuvarenem stavu. To je nedostacujici porce sacharidu/kalorii pro 10 letou holcicku ne tak pro dospeleho chlapa. Je to proste nesmysl. I plno tech praktiku to tak bohuzel dodrzovalo dlouhodobe stravu o zelenine a libovem masu kde jedli tak 1000kcal denne a podle toho dopadli. Jojo efekt jako prase a ted jsou to otekla prasatka, protoze si znicili metabolismus.. Delal jsem 10 let kulturistiku. Takze jak manipulovat s prijmem pro spalovani, zrychleni metabolismu a pod. nejaku predstavu mam. V tomhle tam maji proste velke nedostatky..
Se staci podivat treba na tuhle studii coz je nejlespi studie co se stravy ty ce vubec. Takovou uz nikdo nikdy nezopakuje a muzes tam krasne videt co udela prijem kolem 1500kcal se zdravejma chlapama, kterym dobre funguje spalovani. Jsou z nich kostry. Takze pokud nekdo je schopen fungovat treba na 1000kcal nebo jeste dokonce min a nehubnou, tak to je krasna ukazka toho jak zniceny metabolismus maji..
Zdravej chlap by mel byt schopen jist 2500-3000kcal bez toho aniz by na sebe nabaloval tuk..
https://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota ... Experiment
Ono je zajimave se podivat na to jaky meli lidi driv prijem kaloricky. Meli stejny prijem jako dnes ti obezni treba 3000-3500kcal, ale byli hubeni. Ano lidi obecne meli vic pohybu(vsude se chodilo), ale to ze byli hubeni bylo i diky tomu, ze nikdo nedrzel stupidni diety a neznicil si treba hned ve 20ti metabolizmus.. No a taky driv nebyly zadne rostlinne oleje a podobne toxicke srance co nici metabolizmus, zpomaluje stitnou zlazu, antikoncepce a ruzne chemikalie podobne estrogenu nebyly a pod.. To je taky faktor no, takze urcite to neni jen o tech kaloriich..
Uz treba jen ta vymena zivocisneho tuku za ty rafinovane rostlinne oleje nadelala neskutecnou paseku.. Cukr jako problem nevidim. Ten se naopak konzumoval driv mnohem vic a obezni proste nebyli.. Protoze cukr nijak metabolizmus nezpomaluje ba naopak zrychluje.
Ne nadarmo jsou "high carb low fat" vegani kost a kuze.. Premena cukru na tuky je opravdu neefektivni proces oproti ulozeni tuku ze stravy do tukovych bunek.. TO je naopak proces ktery funguje hodne dobre..

PříspěvekNapsal: pon srp 18, 2025 8:03 am 

pefi píše:
Ač se to nezdá, tak je možné zkonzumovat běž větších problémů téměř kilogram tepelně zpracované zeleniny za den.

U mňa sa zelenina neosvedčila vôbec, max. v malom množstve. Kilo per deň by ma po čase zabilo.. Postupným vylučovaním položiek som na koniec zostal pri cesnaku a cibuli (nie surová, to by bola katastrofa). Občas si dám kapustu (sfermentujem 2-3 7decky, čalamádu milujem). To, že vyslovene bažím po kyselom resp. po konzumácii kúsku mäsa potrebujem vypiť šťavu zo zaváraných uhoriek et al, interpretujem ako vysoké pH v žalúdku (nedostatok HCl).

Osvedčilo sa mi low carb (aby som neprešiel do ketózy). Bez problémov zvládam strukoviny, ak k tomu pravideľne pijem domáci kefír (mám empiricky overený rozdiel medzi prdením s a bez). A ak raz vyhrám Lotto, budem sa stravovať len so sardinkami, domácimi vajciami a trochou domáceho sfermentovaného mlieka, ktoré obsahuje kvalitnú smotanu. Občas dusená kuracia pečienka na cesnaku a chilli alebo kuracie stehná s kožou (uvarenú zvyknem nakrájať na mini kúsky a postupne hádžem do misky s jedlom).

Nič viac by som k životu nepotreboval. Zeleninu tiež..

Přílohy:
calamada.png
calamada.png [ 496.56 KiB | Zobrazeno 261 krát ]

PříspěvekNapsal: pon srp 18, 2025 8:24 am 

Podľa typológie dr. Walsha som jasný typ 1 (Nedostatočne metylovaná depresia). Netrpím klinickou depresiou (smútok, nenaprnené životné potreby, prejav zlej kvality života), ale aj tak sa bez SNRI liekov nezaobídem (nízke dávky). Už som sa s tým zmieril a vnímam to ako Diabetes Mellitus (človek potrebuje tiež suplementovať inzulín).

https://forum.zdravi-az.com/viewtopic.p ... &start=345

PříspěvekNapsal: pon srp 18, 2025 10:31 am 

Tine no nechci ti do toho kecat, ale to je strasna trava pro slow oxidizery. Fermentovana strava se moc nedoporucuje. Dost to zatezuje jatra amlecne vyrobky(tuk a vapnik) jsou snad to nejhorsi pro slow oxidizera. To brzdi metabolizmus neskutecne. To mam vsechno vyzkousene. Kdyz jsm se v tom motal, nevedel vubec nic a jen delal to co se obecne doporucuje tzn. kvasene potraviny, mlecne vyrobky a pod.. Nebyl jsem absolutne schopny fungovat na techto potravinach.. Jinak prezirat se sardinkama? 3x tydne bohate staci.

Slow oxidizer ma obecne problem se zacpou a hodne vlakniny je spis na skodu no.. Nejhorsi je rozpustna vlaknina. Ta me zaspuntuje neskutecne.. Nerozpustna vlaknina v ruzmnem mnozsti je ok a pomaha vyprazdnovani..

Proste si myslim, ze se v tom motas tak jako jsem se v tom motal ja pred lety.. Ono to neni o tom delat co je vhodne pro vetsinu lidi. Naopak vetsinou to je u lidi se zdravotnima problemama to nejhorsi co muzes delat..

Objednal jsem si geosiliku zase na kremik a bio acerolu na vit C. Abych podporil kolagen.. Mam pocit, ze mi to tehda dost pomohlo.
Rostlinne zdroje kremiku maji mizernou vstrebatelnost oproti te tekute amorfni forme.. Vit C v synteticke podobe ma strach brat. Muze dost snizovat ceruloplasmin a tim jeste ty priznaky deficitu medi zhorsovat..

PříspěvekNapsal: pon srp 18, 2025 11:04 am 

Ÿura píše:
Ano oni tam neuvadi % kalori to je pravda. Jenze tam pisou 15% bilkoviny a 7% sacharidy. To je proste nesmysl mit vic bilkovin nez sacharidu. Uvareneho masa staci bohate 100g. Pro chlapa co ma dost svalu 150g.. To me chces rict, ze si ma clovek dat 70g treba uvarene pohanky? To je tak 30g v neuvarenem stavu.

Musíš to interpretovat že to je recept pro američany a celkové množství musí být ve výsledku takové, aby to nakonec kaloricky dávalo smysl. Sacharidama oni myslí to, čemu říkají "Carbs" a zeleninu do toho jakoby vůbec nepočítají.

Ve 100g vařených kuřecích prsou je cca 30g proteinu ... (zdroj: Cronometer - Chicken Breast, Skinless, Cooked)
Ve 100g syrových prsou je cca 23g proteinu (zdroj: Cronometer - Chicken Breast, Boneless, Raw)
Ve 100g (syrové) pohanky je cca 65g sacharidů + cca 10-15g proteinu+trocha tuku (zdroj: Cronometer - buckwheet)

80 kg chlap tím pádem cca 300g "kuřecího" masa + cca 150g "pohanky" v syrovém stavu + cca 1000+g zeleniny za syrova + cca 75g tuku.

Tohle když dám do Cronometeru (zelenina:Mixed vegetables, Brocoli, Cauliflower and Carrots, olej pro jednoduchost olivový olej):
Protein: 127g (25%) - maso plus pohanka
Carbs: 122g (33%) - pohanka + zelenina
Fat: 92g (42%) - maso + pohanka+tuk
Celkem: 1900 kcal.

Já bych tam přihodil ještě pár vajec (2 středně velká vejce - Eggs, cooked) a výsledek máme:
Protein: 138g (25%)
Carbs: 123g (31%)
Fat: 101g (44%)
Celkem: 2050 kcal - to je zhruba tak akorát pro 80 kg kancelářskou krysu, co jí neuškodá trochu zhubnout a když se náhoodu začne trochu hýbat, bude v mírném kalorickém deficitu.

Na něčem podobném jsem nějakou dobu bez problémů fungoval (konzumoval jsem tam cca 900g mražené zeleniny a místo oliváče tam bylo máslo, méně masa a víc vajec.)

PříspěvekNapsal: pon srp 18, 2025 11:09 am 

tine píše:
Podľa typológie dr. Walsha som jasný typ 1 (Nedostatočne metylovaná depresia). Netrpím klinickou depresiou (smútok, nenaprnené životné potreby, prejav zlej kvality života), ale aj tak sa bez SNRI liekov nezaobídem (nízke dávky). Už som sa s tým zmieril a vnímam to ako Diabetes Mellitus (človek potrebuje tiež suplementovať inzulín).

https://forum.zdravi-az.com/viewtopic.p ... &start=345

A dělal jsi si rozbor krve - B9, B12, zinek, měď, hořčík, vápník, vitamín D?

PříspěvekNapsal: pon srp 18, 2025 12:24 pm 

Ja osobne bych na 2000kcal zdechl. Mam 177cm 81-83kg(bricho bez tuku odhadem tak 10-12% tuku)

On je proste problem, ze to je hrozne individualni. Zdravej normalne aktivni chlap by mel opravdu jist bez problemu tech 3000kcal a drzet si svou vahu.
Nedej boze kdyz dotycny sportuje nebo ma manualni zamestnani narocne, tak proste takovy clovek musi jist mnohem vic.
Tohle proste vubec vetsina tech praktiku co jsem videl nezohlednuje a to je spatne proste..

Jinak u toho tveho vypoctu mas 44% kalorickeho prijmu z tuku. a 101g tuku na tech 2000kalorii to je hrozne moc a podle me proste bys mel mit minimalne dvakrat vic sacharidu nez bilkovin a tuku rozhodne ne vic jak bilkovin.. Proste zdroj energie chces aby byly sacharidy. Tuky jsou tam jen doplnkove aby aspon trochu zbrzdily to vstrebavani cukru do krve a aby stimuloval tok zluci. Rozhodne ne jako zdroj energie..

Ikdyz ten cronometer je pdole me trochu mimo s tim tukem. Uvarena kureci/kruti prsa na vode nemaji defakto zadny tuk tuplem kdyz to slejes po uvareni. NEvim jak bys prisel s kurecima prsama a 2 vejcama na 100g tuku. To bys musel dat ke kazdemu jidli aspon 2 polevkvoe lzice oleje coz je nesmysl..
Ja mam na tech 3000kcal cca 60g tuku a to podle cronometru, takze ve vysledku ho bude jeste min kdyz delam to maso na vode a to pak sleju.. Pak pridam cca polevkovou lzicku olivace 12-15g.. PRotoze jinak to fakt nema zadny tuk a snim to a mam za pul hodiny zase hlad..
Ted jim cca 450g masa, 40g syrovatkoveho proteinu, 30g kolagenu, cca 350-400g sacharidu ryze, kukuricne testoviny, jahly, banany, nejake lesni ovoce.. Nejake ty sardinky tak kazdy druhy den a ten olivac kolem 30-45g denne. To dela dohromady cca 2500-3000kcal a nedelam ted skoro nic. Prace neni a jdu max na 2 hodky ven chuze, jizda na kole, ale fakt na pohodu, jen abych se hybal a dychal a byl venku na slunku a stejne trochu hubnu na takove strave a to i pri mem pomalem metabolizmu.
Predstava, ze zacnu jist jen 2000kcal, tak se nezvednu ani s postele hehe.. To bych musel zacit fungovat na stimulantech jak to dela vetsina lidi.. Rano kafe, behem dne sladkosti s kakaem, cigara a pod..

PříspěvekNapsal: pon srp 18, 2025 5:18 pm 

Ÿura píše:
NEvim jak bys prisel s kurecima prsama a 2 vejcama na 100g tuku. To bys musel dat ke kazdemu jidli aspon 2 polevkvoe lzice oleje coz je nesmysl..

Těch explicitně uvedených 75g tuku tam fakt nevidíš, stejně jako to, že píšu, že jsem pro jednoduchost do Cronometeru hodil oliváč, ale že já jsem zeleninu dělal na másle?

Ÿura píše:
Predstava, ze zacnu jist jen 2000kcal, tak se nezvednu ani s postele hehe...

Garmin mi ve dnech, kdy "nedělám nic" odhaduje výdej 2200 kcal, když si jdu zaběhat a nebo se nějak víc hýbu, tak jsem někde 2400-2700.

PříspěvekNapsal: pon srp 18, 2025 6:28 pm 

Proste kdyz si prectes ten papir co jsi sem dal s tou stravou pro slow oxidizeryto jak je to napsane, tak z toho jasne leze hodne nizkokaloricka dieta, ktera nedava moc smysl pro lidi kteri chocu zrychlit metabolismus..
To je uplny nepochopeni toho jak je telo evolucne nastavene. Rozhodne nebude rozjizdet metabolismus, kdyz nema dostate/spis prebytek kalorii..
Pokud dotycny chce maximalizovat vsechny procesy v tele vcetne i tech nepotrebnych jako treba rust vlasu, libido, prebytek energie na to, aby clovek mel chut se hybat ikdyz nemusi. Pokud chce, aby telo nesetrilo a spalovalo, vytvarelo hodne energie, tepla.. Tak telu musi jasne ukazat, ze zadny hladomor se nekona a konat nebude...
Toho nedosahne tak, ze se bude neustale pohybovat na hranice prijmu pro ty zakladni funkce..

Ono se staci podivat na priznaky chronicke unavy a priznaky chronicky nedostatecneho prijmu kalorii. Ty priznaky jsou defakto totozne..
Prijimat dostatek, spise lehky prebytek je bych rekl docela zasadni. Idealni je taky ikdyz trochu tuku nabere pokud je to hubeny clovek..
To pak vsechno dava telu signaly, ze se muze sklidnit, nemusi bezet furt na stresove hormony..
A az tam casto zacina to skutecne uzdravovani. Klasicky sportovci s timto maji velkej problem. Jsou zvykli neustale jet na stres..
Mu reknes ted nebudes sportovat a budes hodne zrat abys pribral na zdrave % tuku, tak se zhrouti..

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 8:14 am 

Ÿura píše:
spise lehky prebytek je bych rekl docela zasadni.

Presne toto isté som si naivne myslel aj ja.. Veď je to logické, nie?? Prímer: ak potrebuješ 10 Eur denne na prežitie, potom je vhodnejšie mať 10.05 Eur v peňaženke ako len 9.95 Eur. Pretože táto suma nepokrýva životné minimum (10 Eur).

Lenže v prípade stravovania je to paradoxne naopak. Zdraviu prospešnejšie je, ak prijímaš o trochu menej ako potrebuješ. Pretože rozdiel dokáže telo získať spracovaním pokazených buniek (cancer cells) a ďalšími procesmi. Samozrejme nie 35% toho, čo potrebuješ resp. prázdne kalógie - to by bola chronická podvýživa. Nedávno som pozeral dokument o mníchoch na ostrove Atos (Grécko) a rakovina a ďalšie vážne ochorenia sa tam skoro nevyskytujú. Prečo? Na jednej strane aj kvôli spiritualite (vďačnosť, meditácia etc), ale zároveň aj tým, že sa vôbec neprežierajú. Konzumujú denne len 2 menšie porcie (max. 10 minút). Evolučne sme holt prispôsobení na nedostatok potravy (hlad) viac ako na plnú chladničku.

______
Čo sa týka testov:
-- B12 som mal zlé hodnoty
-- detto kys. listová
-- hCy mierne vyšší (považujem za dôkaz o nedostatočnej metylácii)
-- sodík a K 100% nízky (to ani nepotrebujem testovať - symptómy bijú do očí)
-- B1 mi pomohla, len sa už žiaľ nedá zohnať na Alíku (zrejme nejaké lobby - nemôžeme byť predsa zdraví ,)
-- MTHFR lab. potvrdený, detto príčinu zvýšeného bilirubínu (nejaký polymorfizmus, musel by som pozrieť do ťahákov)
-- podozrenie na prediabetes (nočné čúranie, napuchnuté kĺby, chronická únava až spánok po jedle, problémy s peristaltikou)
-- lecitín, K suplementácia nefungovala (necítil som žiaden rozdiel)
-- kombucha, šťava z uhoriek naopak áno (>HCl)

Ak by som jedol toľko čo ty, väčšinu dňa by som prespal alebo by som chodil ako zombie. Mne stačí málo a viem, že je to začarovaný kruh t.j. málo kalórií = spomalený metabolizmus a keďže mám spomalený metabolizmus, neviem spracovať viac kalórií. Jednoznačne musím seknúť s jednoduchými sacharidami (rafin. cukor, múka). Bez toho sa nepohnem. A pritom rožok s máslom je najlepšie jedlo napr. po 1 dňovom pôste :D (aj na pôsty reagujem veľkým stresom).

Tiež musím zohnať práškovú formu vit B1 za ľudovú cenu..

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 11:48 am 

Yura má při podobné hmotnosti výrazně víc svalové hmoty než já, já mám zase výrazně víc tuku. Jeho bazální metabolismus je tak vyšší než je ten můj - já se potřebuji tuku zbavit, on je vzhledem k procentu tělesného tuku asi poblíž optima.

Základem úspěchu z hlediska doplnění minerálů je v té dietě ten cca 1 kg zeleniny - ona třeba mrkev nějaké ty kalorie taky má a v zásadě jde o to, že špatné nejsou carbs jako takové, ale je potřeba hledat "carbs" ve formě potravin s nízkým glykemickým indexem, takže 100 kcal v podobě dušené mrkve nebo jablek jsou lepší než 100 kcal v podobě rýže nebo těstovin.

---
Tine: HCY>10 znamená, že ti nefunguje metabolismus kolem některého z vitamínů B6, B9 nebo B12.

Pokud máš mutaci MTHFR, tak se vyhýbej kyselině listové a doplňuj B9 i B12 v nějaké aktivní formě.
Kyselina listová je pro lidi s mutací MTHFR těžce suboptimální forma, které nemusí dobře fungovat a může vysloveně škodit tím, že nezmetabolizovaná kyselina listová zablokuje receptory, na které by se jinak navázala aktivní forma folátu.

Pokud ti po doplnění B9 a B12 neklesne HCY pod 10, tak problém ještě může dělat B6 - zde mi osobně nefunguje pyridoxin HCl, ale musím používat aktivní formu P-5-P.
Dobré hodnoty v SI jednotkách:
B12: cca 450-600
B9: cca 30 - 50

Pokud máš výrazně méně, je to suboptimální, pokud máš vyrazně víc, tak to taky není dobře a může to znamenat, že se ti hromadí v oběhu, protože to tělo nedokáže využít. Cca 5 dní před odběrem krve nesuplementuj nic z toho, čeho hladinu chceš zjistit - zejména pokdu suplementuješ víc než jsou doporučené denní dávky.

Kolik té B1 bereš, že to konzumuješ v podobě prášku?

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 12:44 pm 

Najprv som vyskúšal obyčajný vit. B1, z ktorého som robil Alitiamín (vo vlákne, link dolu, o tom píšem). O rok a pol som chcel otestovať Benfotiamín a v práškovej forme som už nevedel zohnať ani obyčajný. Možno sa niečo zmenilo, nekontrolujem to pravideľne (občas nakuknem)..

V kombinácii s magnéziom (kvôli stresu), low carb (kvôli inzulínovej rezistencii aka prediabetes) a pečienkou (kvôli Retinolu) som dosiahol najlepšie zlepšenie - čím sa mi de facto potvrdila hypotéza, že moje mitochondrie nefungujú ako väčšine populácie. A od toho sa zrejme odvíjajú všetky ostatné procesy (štítna žlaza). Plus mám metylačné polymorfizmy etc. etc.

Niekde som tu uložil veľkú "mapu" so základnými cyklami (je na to aj vlákno).

Takže sa mi potvrdilo tušenie, že suplementácia zinku, bóru a všetkého možného aj nemožného, je ako nalievať vodu do deravej krhly. Najprv musím vyriešiť mitochrondrie. A možno, keď ich ako tak vyliečim, nebudem potrebovať zinok, bór a všetko možné aj nemožné.. lebo procesy na vyššej úrovni začnú fungovať lepšie. Netvrdím, že vit. B1 je všeliek, ale som 100% presvedčený, že u mnohých je to jadro problému a ani o tom nevedia. Najväčšou tragédiou je skutočnosť, že ani lekári o tom netušia..

https://forum.zdravi-az.com/viewtopic.p ... ak#p104898

_____
len pre zaujímavosť: Autism Is Caused By Aluminium in Vaccines (originál nadpis je asi pre istotu, aby factcheckeri nezmazali video :)
https://www.youtube.com/watch?v=Uvh3m2pp1zc

PříspěvekNapsal: úte srp 19, 2025 4:28 pm 

tine promin, ale mas to pomotane. Nemuzes nesutale zit v kalorickem deficitu protoze telo se neustale adaptuje. Pak to dopada u lidi tak, ze jsou obezni, nehubnou a maji treba o 40% mensi kalorickyp rijem nez by meli mit..

Je to proste furt dokola. Uplne nepochopeni jak lidsky metabolismus funguje a jak s tim manipulovat, aby jsi dosahl pozadovenho vysledku.

Jinak pises tu neco o autofagii. Ta(a ne jen ta, ale naprosto vsechny procesy v tele) funguje mnohem lepe u lidi s rychlym metabolismem. Metabolismus si vzivote nezrychlis na low carbu.

Prvni co klesa pri dlouhodobem low carbu je produkce volne T3 a stoupa konverze T4 na reverzni T3. To je jako tvuj cil?

Proc mas spatnou inzulinovou sensitivitu? Protoze jsi malo aktivni? Nebo mas hodne tuku v podkozi a organech?
Tohle se musi vyresit a pak zjistis, ze sacharidy nejsou nepritel. Naopa je to primarni zdroj energie ktery kdyz telu dodavas pravidelne v dostatecnych davkach, tak mu davas jasny signal, ze je doba hojnosti, hladomor neni nikde za rohem a tim padem muze rozjet vsechny procesy na plne kule. Muze i mrhat energii a zvysit tvorbu tepla z toho prebytku kalorii a pod..

Slysel si nekdy o tom, ze inzulinova sensitivita se naopak s prijmem sacharidu zlepsuje a ne zhorsuje? V momente, kdy tam neprekazi vsude mastne kyseliny?

Ja nerikam, ze by se mel clovek prezirat sacharidama natoz cukrama s fruktozou. Sedet u TV a chlastat kofolu.
Clovek s tim musi umet pracovat. Manipulovat s tim jak potrebuje podle toho co zrovna dela, aby optimalizoval tu kortizolovou krivku a pod. Spalovani tuku a pod..

V tomhle bych fakt doporucil sledovat kulturisty(naturaly) ti maji znalosti v tomhle smeru uplne jinde nez vseci vyzivovy guru dohromady.. Ti vedi dokonale jak manipulovat makroziviny, aby neustale maximalizovali spalovani tuku, nabirani svalu, zrychlovani metabolismu a pod..
Skoro kazdy 20lety kulturista ti poda mnohem lepsi relevantni informace nez nejaky 60lety vyzivar, ktery ma pupek pres gate a bude ti vykladat o tom jak je cukr zlo a pod..

Co pozoruju lidi kolem sebe, tak ja jim aspon 2-3x vic sacharidu nez vsechny co znam a i presto ze mam stres, spatnou stitnou zlazu a pod.. Tak jsem neustale vysekany. Proc. Protoze davam telu palivo ktere efektivne vyuziva a nedavam mu zbytecny balast v podobe tuku, ktereho potrebuje pro zivotni funkce jen opravdu hodne malo a zbytek by jen ulozilo..
Radsi si dam vic sacharidu a o to min tuku. Tim neustale telu rikam nesetri a spaluj.

Problem je v tom, ze lidi radi ukazuji na to jak je cukr jako droga a pod.. Ale tuk je uplne to same. Kdyby tomu tak nebylo, tak proc by naprosta drtiva vetsina lidi jedla tucna masa diky kterym dobrovolne tloustnou? Proc si nedaji misto bucku kruti prso a nebo tresku? Protoze tuk dela chut..

Vem lidem vsechno tucne. Dej jim kolik ryze, brambor, testovin, ovoce chteji a uvidis ty promeny postav..

Zalezi proste jaky mas cil. Chces byt stihlej, mit plno energi na pohyb? Jednoznacne omezit tuky a pridat sacharidy..
CHces byt neaktivni nebo nemuzes byt aktivni treba kvuli tomu, ze jsi ochrnuty nebo neco. Nesnasis pohyb a pod.?
Tak to je jediny pripad, kdy bych doporucil omezit sacharidy a klidne dat keto..

Ve vsech ostatnich pripadech bezni lidi co zerou mixovanou stravu jedi moc tuku. Z toho jsou obezni. Z toho maji metabolicky syndrom a pod..

Ano clovek zhubne i na ketu. Muze se na tom citit i lepe(zvedle stresove hormony= vic energie) ale z dlouhodobeho hlediska to proste neni dobry.
Proto rikam clovek musi vedet co dela. Pak to muze ruzne cyklovat, manipulovat, hrat si s tim...
Dulezite jsou realne vysledky. Kdo je ma a funguje mu co dela, tak pak nemuzu argumentovat ze neco dela blbe, kdyzmu to evidentne funguje, ale to rozhodne neni pripad beznych lidi..

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]