Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob srp 23, 2025 5:26 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Žlučníkové kameny
PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 10:42 am 

Ÿura píše:
Jsi uplne mimo. V Cine je vic obeznich tak jako v ostatnich zemich Asie ne protoze zacali jsit vic ryze, ale protoze je fast food na kazdem rohu a protoze zacali tak jak ve zbytku sveta vsechno varit v litrech oleje.

S tou predstavu, ze kdyz zvedas krevni cukr xkrat denne tak dostanes cukrovku jsi taky mimo.
Dostanes cukrovku pokud s tema cukrama zeres i kvanta tuky ktery se uklada pri tom zvednuti krevniho cukru=inzulinu.
Vsichni promoteri low fat high carb vegan v duchodovem veku jsou vyhubli na kost. Pritom neji nic jineho nez sacharidy 3x denne.

Timto koncim. Opravdu nemam potrebu se dohadovat o nesmyslech se zaujatym low carberem, ktereho nezajimaji fakta jen si jede neustale to svoje.
Promin, ale to co si myslis proste pravda neni.
Kazdopadne ja tu nejsem od toho, abych te presvedoval o opaku. Na to si musis prijit sam. Skutecna fakta a vsechny informace si kazdy muze dohledat. Ted je jenom otazka jestli hleda skutecnou pravdu a nebo se jen utvrzuje v tom co prevzal za svou pravdu. a nebo ne.
To uz je na tobe a preju ti, aby ses te pravdy dopatral.

Nemusíš mi neustále oznamovať, že som mimo (who cares). A asi došlo k nedorozumeniu: nemám žiadnu ambíciu ťa o niečom presvedčiť. Opakovane som ti tu napísal, aby si každý našiel svoju cestu a svoje optimum. Už dva krát som ti slušne ponúkol, či môžeme diskusiu uzavrieť tak, že každému proste vyhovuje iný typ stravovania. Mám pocit, že psychicky nezvládaš spracovať, že nezdielam tvoj názor (postoj) a snážíš sa ma za každú cenu presvedčiť. Veď si žer aj kilo cukru denne a ja budem pokračovať v low carb resp. ak sa konečne zbavím závislosti na "kokaíne" z cukru ,). Btw. to, čo tu píšem, si nemyslím len ja resp. to nie sú len moje výplody fantázie.

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 10:51 am 

pefi píše:
normální vysocesacharidová chutná jídla úplně bez tuku fakt nejsou, ostatně i rohlík se jmenuje "tukový rohlík".

Prečo človeku najviac chutia zákusky (mne napr. veterníky, ňam, ňam) alebo knedlo vepřo zelo??? A prečo si na sladkom vieš vybudovať závislosť podobnú závislosti na drogách??

Pretože tieto jedlá obsahujú všetky tri základné makronutrienty: bielkoviny (vyšlahané bielka vo vajci), jednoduhé sachre (múka a rafinovaný cukor) a tuk (rastlinný olej). Sme tak evolučne prispôsobení! čo je skvelé, lenže všetko treba s mierou, myslím. Takže IMO musíš ísť občas proti prírode a hľadať primeranosť = 5000+ rokov empiricky overená stará múdrosť. Ja napr. konzumujem jedlo, ktoré mi nejako extrémne nechutí (cizrnu/čočku nezalejem tonou oleja, ale skôr vôbec alebo pol čajovej lyžičky kvôli vitamínom rozpustným v tuku). Pečienka mi nejako extrémne nechutí, ale konzumujem ju. Je to daň za to, že chcem lepšie fungovať..

Btw. keď už sme pri pečienke, robieval som si domácu paštéku (zmixuješ koreniny, chilli, kurací vývar, masť, bravčovú pečeň a pridáš do ryže) a to bolo skvelé jedlo. 7dcku som dokázal skonzumovať na posedenie. Prečo? obsahuje to všetky 3 makronutrienty ,)

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 11:35 am 

Evolučně jsme zařízení nabrat tuk ze sacharidů v sezóně, kdy zraje ovoce tak, abychom nějak přežili zimu a dožili se jara. Nejsme evolučně připraveni na to, že se budeme celý rok cpát a přežírat se jednoduchými sacharidy a obecně stravou s vysokým glykemickým indexem, protože tradiční nevyštlechtěné ovoce nebývalo ani tak velké ani tak sladké - viz lesní jahody vs moderní jahody.
Střevní mikroflóra byla nastavená adekvátně stravě ve které jsou sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

Jediná přirozená sacharidová bomba byl med, když se ho podařilo ukrást včelám, ale je otázka jestli tehdejší med volně žijících včel opylujících co les dal měl glykemický index 30, nebo ho měl spíš 70 jako mají leckteré moderní květové medy vyšlechtěných rostlin rostoucích v sadech nebo na polích.

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 2:01 pm 

Presne tak.. je dobré, ak tieto evolučné princípy využije vo svoj prospech a aplikuje v praxi..

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 4:21 pm 

pefi píše:
Evolučně jsme zařízení nabrat tuk ze sacharidů v sezóně, kdy zraje ovoce tak, abychom nějak přežili zimu a dožili se jara. Nejsme evolučně připraveni na to, že se budeme celý rok cpát a přežírat se jednoduchými sacharidy a obecně stravou s vysokým glykemickým indexem, protože tradiční nevyštlechtěné ovoce nebývalo ani tak velké ani tak sladké - viz lesní jahody vs moderní jahody.
Střevní mikroflóra byla nastavená adekvátně stravě ve které jsou sacharidy s nízkým glykemickým indexem.

Jediná přirozená sacharidová bomba byl med, když se ho podařilo ukrást včelám, ale je otázka jestli tehdejší med volně žijících včel opylujících co les dal měl glykemický index 30, nebo ho měl spíš 70 jako mají leckteré moderní květové medy vyšlechtěných rostlin rostoucích v sadech nebo na polích.

Ukaz mi fotku obezniho fruitariana, ktery nezere nic jineho nez ovoce aspon 5 let.
Jsou to chodici kostry ikdyz nedelaji nic jineho, nez ze zerou to ovoce. Nekteri jsou schopni snist i pres 5000kcal v ovoci. Stejne jsou to chodici kostry. Vetsina z nich ani neni schopna nejak aktivne fungovat z toho jak jsou podvyziveni a hubeni.

Takze nekde ve tve predstave bude error..

Dr.Kempnera jsem uz taky zminoval. Evidentne jse si ho negooglili kdyz vam to nepasuje do vaseho vykladu pravdy..
https://www.drmcdougall.com/misc/2013nl/dec/131200.pdf

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 8:13 pm 

Zdravě vypadajícího frutariána ani vegana jsem ještě neviděl, ale štíhlí byli a moc svalů teda taky neměli. Souvislost s typickými deficity Zn a B12 mezi těmito lidmi bude jistě čistě náhodná. Rýžová dieta je zajímavá, krátkodobě to fungovat může, protože tělo jede ze zásob - a když se na ten text podíváš, tak podstatná část toho úspěchu bude ve značné kalorické restrikci - na 2000 kCal se nepřibírá, ale hubne. Horní konec rozsahu -2400 kcal tam uvádí jako krmnou dávku pro ty, co byli až moc hubení.
(Calorie intake is usually 2,000 to 2,400 calories daily)

Jako chlap se s 2000 kcal k obezitě fakt vyžereš jen velmi obtížně, značná restrikce sodíku pomůže tělo dost zásadně odvodnit. Ve vyšším věku tahle sacharidová dieta v případě dlouhodobé aplikace slušně podpoří ztrátu svalů a anémi.

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 8:20 pm 

Moje pointa nebyla jestli je fruitarianska dieta zdrava nebo nezdrava.
Ja chtel poukazat na to, ze ikdyz budes 10 hodin denne zrat jen ovoce, tak z nej nenaberes tuk chapes to?
Je to o tom co k tomu ovoci jis dalsiho. TO low carberi moc nechapou, ze kdyz nekdo zere koblihy, cokolady, susenky, zmrzliny a pod.. Tak defakto 99% tuku co ten obezni clovek na sobe ma je z potravy co ji a ne z toho cukru.

A;e to je zbytecny. Furt dokola..

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 10:03 pm 

Vegani a frutariáni sú štíhli, pretože majú atrofované svaly (úplne self-kanibalizované). Alebo inak. Telo nie je schopné vytvoriť aminokyseliny z jablka. Samozrejme existujú výnimky.. ale priemerný 30 ročný vegán vyzerá na 60+, má šedivé vlasy a zdravie v prdeli. Okrem toho, vegáni bývajú veľmi agresívni a kognitívne to ide po čase s nimi dolu kopcom. Steve Jobs bol frutarián a dožil sa "až" 55 rokov.
____
Btw. v lete som zvykol konzumovať iba sachre a trochu bielkovín. Najviac mi chutili palacinky (trochu mlieka, voda, múka, domáci džem alebo čistý cukor) a k tomu ovocie zo záhrady. Brain fog, napuchnuté kĺby, nervozita, vnútorný nepokoj, ruminácia, obsesívno-kompulzívne príznaky. Na jeseň som s tým musel seknúť a znížiť sachre. Za týždeň záhadne všetky symptómy zmizli alebo sa radikálne znížili. Budem sa opakovať: na ryžu nedám dopustiť, inak reagujem na ryžu a inak na múku. Namiesto slížov z múky alebo cestovín som si do kuracieho vývaru dával ryžu. Odporúčam.. Poprípade cizrnu, fazula s ryžou - IMO vynikajúce jedlá, aj bez korenín..

Naposledy upravil tine dne stř srp 20, 2025 10:04 pm, celkově upraveno 1

PříspěvekNapsal: stř srp 20, 2025 10:03 pm 
Administrátor
Administrátor

tine píše:
Najprv som vyskúšal obyčajný vit. B1, z ktorého som robil Alitiamín (vo vlákne, link dolu, o tom píšem). O rok a pol som chcel otestovať Benfotiamín a v práškovej forme som už nevedel zohnať ani obyčajný. Možno sa niečo zmenilo, nekontrolujem to pravideľne (občas nakuknem)..

V kombinácii s magnéziom (kvôli stresu), low carb (kvôli inzulínovej rezistencii aka prediabetes) a pečienkou (kvôli Retinolu) som dosiahol najlepšie zlepšenie - čím sa mi de facto potvrdila hypotéza, že moje mitochondrie nefungujú ako väčšine populácie. A od toho sa zrejme odvíjajú všetky ostatné procesy (štítna žlaza). Plus mám metylačné polymorfizmy etc. etc.

Niekde som tu uložil veľkú "mapu" so základnými cyklami (je na to aj vlákno).

Takže sa mi potvrdilo tušenie, že suplementácia zinku, bóru a všetkého možného aj nemožného, je ako nalievať vodu do deravej krhly. Najprv musím vyriešiť mitochrondrie. A možno, keď ich ako tak vyliečim, nebudem potrebovať zinok, bór a všetko možné aj nemožné.. lebo procesy na vyššej úrovni začnú fungovať lepšie. Netvrdím, že vit. B1 je všeliek, ale som 100% presvedčený, že u mnohých je to jadro problému a ani o tom nevedia. Najväčšou tragédiou je skutočnosť, že ani lekári o tom netušia..

https://forum.zdravi-az.com/viewtopic.p ... ak#p104898

_____
len pre zaujímavosť: Autism Is Caused By Aluminium in Vaccines (originál nadpis je asi pre istotu, aby factcheckeri nezmazali video :)
https://www.youtube.com/watch?v=Uvh3m2pp1zc

B1 sice opravdu není všelék, ale vzhledem k tomu že prakticky celá západní civilizace ho má nízký příjem a tedy trpí nějakou formou jeho deficitu. Medicína ten deficit většinou klasifikuje jako velice široké spektrum různých onemocnění a mnohdy je vůbec s deficitem tohoto vitamínu nijak nespojuje. Vzhledem k tomu že jeho testování je problematické, tedy hůře dostupné a dražší určitě se tento relativně bezpečný vitamín vyplatí preventivně dodávat.

PříspěvekNapsal: čtv srp 21, 2025 8:00 am 

S týmto sa nedá len súhlasiť. V 2016 som si chcel kúpiť kefírové zrná (že za vyskúšanie nič nedám). Mal som obavy, že Tibetská huba z bazoša bude slabá alebo kontaminovaná. Tak som siahol po originále od predajcu syridiel Milchema). Zhodou okolností mi pár zrniek dorazilo v júni (zateplený dom bez klímy v lete = aj 29oC). Bola to ultra silná kultúra v porovnaní s degenerovanou/slabou z inzerátov. Celé leto som konzumoval kefír z mlieka (cca do 14:00) a domáce ovocie (poobede a večer) - samozrejme s dostatočnými prestávkami, aby som sa s prepáčením neposr*l ,). Do toho som zobal pangamín. Jedinou nevýhodou bolo, že som z B vitamínov smrdel jak tchor, čo zaregistrovali aj komáre :wink: Mentálne som sa však cítil úžasne..

Pre istotu napíšem, že v prípade suplementácie B1 sa jedná o mega dávky a treba užívať aj iné suplementy (hlavne horčík). Ja som do tej kašičky, o ktorej som tu písal, dával metylovanú B12, potom B2 a Q10 (všetko práškové z Alíka), ale extra veľký rozdiel som nezaregistroval v porovnaní s B1. Tam je u mňa pes zakopaný.. (a ako trefne píšete, nie som sám)

PříspěvekNapsal: čtv srp 21, 2025 11:29 am 

Ÿura píše:
Moje pointa nebyla jestli je fruitarianska dieta zdrava nebo nezdrava.
Ja chtel poukazat na to, ze ikdyz budes 10 hodin denne zrat jen ovoce, tak z nej nenaberes tuk chapes to?
Je to o tom co k tomu ovoci jis dalsiho. TO low carberi moc nechapou, ze kdyz nekdo zere koblihy, cokolady, susenky, zmrzliny a pod.. Tak defakto 99% tuku co ten obezni clovek na sobe ma je z potravy co ji a ne z toho cukru.

A;e to je zbytecny. Furt dokola..

Jakákoliv zjevně antievoluční dieta je z dlouhodobého hlediska úplně špatně, byť krátkodobě nepochybně může někomu pomoci.

Jedna moje babička se zřejmě ke konci života živila kostkami cukru - povedlo se jí naplnit definici "skinny fat" a skončila s demencí a rozvrácenou krvetvorbou ...

Další můj příbuzný si "low-fat" +"low-protein" dietou (nemaje žlučník vyhýbá se tuku, nemaje zuby, vyhýbá se masu, nemaje rozum, vyhýbá se soli) taky výborně rozjebal zdraví a je nyní kost a kůže (bez svalů, bez tuku, s anémii, tělo začíná likvidovat hladké svalstvo a mozek).

Naopak když budeš žrát ve zcela libovolném množství jenom maso + tuk + zeleninu, tak si taky obezitu nezpůsobíš a jako bonus nebudeš mít systémové výživové deficity. Sacharidy pak lze dohánět případný nadměrný energetický výdej. I lidé na carnivore dietě vypadají mnohem zdravěji než různí "-tariání" byť carnovore považuji za další antievoluční extrém.

Ano neshodneme se - mým cílem není hubnutí/obezita, ale celkově zdravé tělo.

PříspěvekNapsal: čtv srp 21, 2025 11:45 am 
Administrátor
Administrátor

tine píše:
Ja prdím, aj keď ich jem denne resp. záleží od typu (po bielej fazule hnijem vo vnútri). K tráveniu potrebujem kefír.

Na to si dávejte bacha pokud máte po fazolích silně zapáchající prdy máte přemnožené bakterie redukující sírany a H2S sice jak nám říkal učitel chemie v tuším 6 třídě smrdí jako pes, ale zdraví ve větším objemu vyloženě likviduje.

PříspěvekNapsal: čtv srp 21, 2025 4:57 pm 

Bielej fazule sa vyhýbam oblúkom..

Raz som na internete narazil na typológiu podľa krvnej skupiny, ktorá obsahovala zoznam zeleniny resp. potravín, ktoré človek s danou krvnou skupinou môže/by nemal konzumovať. Pre Ačko bolo explicitne zdôraznené, že strakatá (farebná) fazula v pohode a biela "hell no" ,) A pritom mi veľká biela chutí oveľa viac, ale dám si tanier na obed a na večeru a na druhý deň som ako balón. Ani kefír ma nezachráni..

PříspěvekNapsal: čtv srp 21, 2025 5:59 pm 

Jarda píše:
Na to si dávejte bacha pokud máte po fazolích silně zapáchající prdy máte přemnožené bakterie redukující sírany a H2S sice jak nám říkal učitel chemie v tuším 6 třídě smrdí jako pes, ale zdraví ve větším objemu vyloženě likviduje.

Ja mel smradlave prdy kdyz jsem jedl hodne vajec a hlavne lepek. V te dobe jsem nevedel, ze mam velkej problem s travenim lepku..
Zacalo to v dobe kolem 12-13 let kdy jsem vyfasoval od zubare plnou drzku amalgamu. Od te doby to zacalo. Akne, noci prosezene na zachode z bolestivyma prujmama.. Jo to byla doba kdy se tohle neresilo. Ani rodicum jsem o tom nic nerikal. By stejne mavli rukou a rekli, ze z toho vyrostu. Tak jsem zral chleba s tavenyma syrama dal.. Na prvni vlasovce jsem mel krtut docela zvedlou. Na druhe vlasovce po odstraneni v yurmaxu ta rtut hned klesla. Ale urcite toho je ve me stale hodne.. Vlasy konecne dorazily do ARL laboratore. Trcelo to 5 dni v tridicim centru US. Uz jsem myslel, ze to celnici nepusti. Nastesti vsechno ok. Pak ukazu test a taky jak vypada ten report a doporuceni od toho praktika Luka Pryora.. Jeho doplnky co on doporucuje si kupovat nebudu. Poskladam neco podobneho z doplnku co se daji koupit tady. Stejne mam defakto vsechno uz doma..
Znacka s doplnky co zalozil ten jeho kamos taky praktik je tahle https://valencenutraceuticals.com/shop/
Jako vypada to hodne zajimave a jde videt, ze to je delane na nutritional balancing, ale na muj vkus je tam hrozne moc tech ruznych vytazku z rostlin a od..
To musi byt napor na jatra tohle vsechno zpracovat ty stovky ruznych chemikalii.. Mam radsi doplnky ciste s mineraly, vitaminy..

PříspěvekNapsal: čtv srp 21, 2025 7:14 pm 
Administrátor
Administrátor

Ÿura píše:
Ja mel smradlave prdy kdyz jsem jedl hodne vajec a hlavne lepek. V te dobe jsem nevedel, ze mam velkej problem s travenim lepku..
Zacalo to v dobe kolem 12-13 let kdy jsem vyfasoval od zubare plnou drzku amalgamu. Od te doby to zacalo. Akne, noci prosezene na zachode z bolestivyma prujmama.. Jo to byla doba kdy se tohle neresilo. Ani rodicum jsem o tom nic nerikal. By stejne mavli rukou a rekli, ze z toho vyrostu. Tak jsem zral chleba s tavenyma syrama dal.. Na prvni vlasovce jsem mel krtut docela zvedlou. Na druhe vlasovce po odstraneni v yurmaxu ta rtut hned klesla. Ale urcite toho je ve me stale hodne.. Vlasy konecne dorazily do ARL laboratore. Trcelo to 5 dni v tridicim centru US. Uz jsem myslel, ze to celnici nepusti. Nastesti vsechno ok. Pak ukazu test a taky jak vypada ten report a doporuceni od toho praktika Luka Pryora.. Jeho doplnky co on doporucuje si kupovat nebudu. Poskladam neco podobneho z doplnku co se daji koupit tady. Stejne mam defakto vsechno uz doma..
Znacka s doplnky co zalozil ten jeho kamos taky praktik je tahle https://valencenutraceuticals.com/shop/
Jako vypada to hodne zajimave a jde videt, ze to je delane na nutritional balancing, ale na muj vkus je tam hrozne moc tech ruznych vytazku z rostlin a od..
To musi byt napor na jatra tohle vsechno zpracovat ty stovky ruznych chemikalii.. Mam radsi doplnky ciste s mineraly, vitaminy..

Tak vejce a sýry jsou opět velice bohaté zdroje síry tedy sírany redukujícím bakteriím-SRB také velice svědčí. Také lepek je dobrý zdroj síry. Lepek je směs dvou bílkovin Gliadin a Glutenin a obě tyto bílkoviny obsahují aminokyseliny s obsahem síry, zejména methionin a cystein, které mohou sloužit jako substrát pro SRB. Lepek tedy není hlavním viníkem, ale může přispívat k aktivitě SRB, zejména pokud je konzumován ve velkém množství a v kombinaci s dalšími síru bohatými potravinami. Tedy z tohoto pohledu je chleba s taveňákem pro SRB prakticky ideální živina.

Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]