muflon píše:
Slavek K. pise:
Jenom bych dodal, že pokud někdo má pocit, že potřebuje toto či ono, tak nejspíš chloridy a to s dibínkem HCl.
(A konkretne ohledne zinku píše:)
Já osobně bych se s tím moc pro ústní použití nebabral. Sehnal bych si kouda zinku a zakáp HCl. Až by to přestalo reagovat, usoudil bych, že mám nasycený roztok. Používá se to na letování. Nikomu to ale nedoporučuji. Určitě je to rozpustné a nevidím důvod, proč by se to nedalo použít jako část formule. Nicméně nevím v jaké koncentraci a opět nedoporučuji. Použití, dávkování atd si budeš muset vykoumat sám, pokud to chceš nějak prakticky využít. Nejsem doktor a originál z The Medical World o tom nic neříká.
Logický dotaz tedy zní- Zda to same co funguje u horciku(chlorid) bude funkcni i u zinku? Pokud ano, šlo by míchat a brát chlorid zinecnaty dohromady spolu s chloridem magnesia? Pokud časem budete mít nějaké ponatky tak je uvítám...
Zatím jsem našel toto:
Prodej ZnCl2 :
musim říst že v kvalitě p.a. sem toho moc nenašel kdo by to nabízel...a když tak dost drahe
(0,5kg cca od 263 až 500kc !)
http://www.merkat.cz/pdf/cenik_merkat_c ... e_2007.pdf (ale je to cenik 2007, strana 8, posledni polozka)
http://www.kulich.cz/vyprodej.htmTak funkční asi bude, ale zde již bude jiný problém a to s dávkováním. Tento chlorid zdaleka nebude tak bezpečný, jako chlorid hořečnatý u kterého se při předávkování pouze pokadíte. Třeba chlorid draselný je ve větších dávkách jedovatý a o chloridu zinečnatém se píše toto. Chlorid zinečnatý dráždí kůži a dýchací ústrojí. Bezpečnostní opatření, která se vztahují k bezvodému ZnCl2, platí i pro jiné bezvodé halogenidy kovů, tj. jejich hydrolýza může být exotermická a je třeba se vystříhat kontaktu s těmito látkami. Koncentrované roztoky jsou kyselé a žíravé, jakožto Lewisova kyselina poškozují celulózu a hedvábí. Na základě těchto faktů by jste musel empiricky určit dávkování a to bude patrně v mg, čili velice špatně se bude odhadovat a vážit správná dávka. Musel by jste to něčím ředit, třeba maltodextrinem, aby to vůbec vzhledem k malé dávce šlo používat, nebo udělat roztok a aplikovat kapátkem, ale kolik, to opravdu netuším.