Jarda píše:
Veškerý vitamín C, který nevyvolá průjem, prostě tělo potřebuje a není důvod brát nižší dávku. Tu moji denní dávku jste nějak špatně četl a pod 5 g se skoro nedostávám, běžně beru 7 g, ale třeba v zimních měsících klidně i těch 12 g. V knize se dozvíte, že i dávka 30 g není nijak zvláštní a sám jsem měl pacienta, který bral 75 g deně.
V knize mě zaujal zajímavý test na zjistění potřeby C v těle, který je na straně č. 252 pod názvem "C-kalibrace/sprcha". Myslíte, že by se dal provést s tabletovým C, které bych bral v dávce 3g á 15 minut do doby než bude průjem a pak používat 3/4 celkové dávky jako denní (rozloženo do celého dne)? Mě na tom dávkování C přijde značně problematické právě to optimální dávkování, které je asi strašně individuální a vrtkavé. Obecně je tam třeba uvedeno:
- denně lze ústně přijmout 4-15g přičemž při nemoci/stresu se kapacita zvedá až 10ti násobně
- cca 5% lidí je fit a stačí jim 4g denně a míň, 10% sa nachází v bežném rozpětí 5-10g, až 80% potřebuje od 10g do 130g a zbylých 5% potřebuje nad 130g denně (chronické nemoci)
Já jsem třeba testoval 3,5g á 2,5h po jídle, aby byla vstřebatelnost co nejvyšší a i přesto žádný průjem. Za den jsem spolykal >20g jenže stačí mít třeba pitomý opar a už si tělo řekne klidně o 100g na boj s virem, takže zjistit "normální provozní" potřebu těla je téměř nemožné. Člověk by musel být v ideálním duševním rozpoložení = bez stresu, žádná namáhavá fyzická práce, vybalancovaný jídelníček atd. Navíc ikdyž přijmu 20g v tabletách tak to pořád neznamená, že si tělo 20g vzalo. Chtěl bych se nějak jednodušeji ke své optimální dávce dopátrat aniž bych musel každou chvíli polykat pilule (což mi připomíná časy, kdy jsem to dělal kvůli posilování - ale na této stravě se k tomu vracet nehodlám). Proto mě tak zaujala ta trochu brutálnější metoda kalibrace. Při normálním režimu se toho DDD podle mě nedá spolehlivě dosáhnout díky mnoha výše popsaným vlivům...